تقریباً از اواسط شهریورماه شاهد قرمز شدن بورس و ریزشهای بازار سرمایه بودیم این در حالی است که مؤلفههای اقتصادی همچون قیمت دلار، قیمتهای جهانی، گزارشات شش ماهه شرکتها و عملکرد مطلوب آنها انتظار رشد بازار سرمایه را قویتر کرد اما با این وجود شاهد ریز بورس بودیم.
در همین رابطه و با هدف بررسی علل ریزشهای اخیر بازار گفتوگویی با محمدجواد نصر اصفهانی، کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه داشتیم که شرح آن را در زیر میخوانید:
چرا بازار سرمایه در هفتههای اخیر روند نزولی داشته است؟
هر رشدی، ریزشی را به دنبال دارد و بازارهای مالی نیز از این قاعده پیروی میکنند، بنابراین ریزشهای اخیر موضوعی طبیعی است و پس از رشدی که از خرداد ماه شروع شد، بخشی از آن نیز ریزش میکند.
آیا بازار وارد فاز ریزشی شده است؟
همچنین سال مالی برخی از کارگزاریها انتهای شهریورماه است که سعی میکنند حسابهای خود را ببندند و این امر منجر به فشار مضاعف بر افراد و افزایش فروش سهام میشود، هر ساله شهریور و اسفند ماه بازار با عرضه بیشتری مواجه میشود که بخشی از آن به همین دلیل است.
علاوه بر این، شرکتهای سرمایه گذاری هر شش ماه یکبار گزارشات تلفیق از عملکرد خود و شرکتهای زیر مجموعه را منتشر میکنند، شناسایی سود در صورتی اتفاق میافتد که سهام به فروش رود، بنابراین شرکتها برای ارائه گزارشات خود در شهریور و اسفندماه اقدام به فروش میکنند تا بتوانند سود شناسایی کنند.
پس از ارائه گزارشات خوب، قاعدتاً بازار باید به روند صعودی خود بازگردد اما چرا این اتفاق نیفتاد؟
به تازگی صورتهای مالی سه ماهه ابتدایی سال این شرکتها اعلام شده است، بازار انتظار داشت گزارش نماد شپنا مثبت باشد و این در حالی است که در گزارش ارائه شده حاشیه سود کم و گزارش ضعیف بود و با توجه به اینکه این نماد شاخصساز است شاهد واکنش کل بازار به این گزارش بودیم، این در حالی است که گزارش بیشتر شرکتها خوب بوده است.
علاوه بر این در روز دوشنبه هفته گذشته گزارش مالی بانک ملت در سامانه کدال ارائه شد که بر اساس آن پنج هزار میلیارد تومان در قسمت هزینههای عمومی، اداری و فروش بدون هیچ دلیل اضافه و در پیوستها منشایی برای آن ذکر نشده بود. با گذشت کمتر از چند ساعت از ارائه این گزارش، سازمان بورس نماد وبملت را برای ارائه گزارش شفاف و برگزاری کنفرانس اطلاع رسانی تعلیق کرد.
این اولین باری نیست که بازار از بانک ملت ضربه میخورد و این بانک به نمادی از بی اعتمادی سهامداران تبدیل شده است، سال گذشته نیز در گزارشات تلفیق سود عجیبی از قسمت مالیات توسط این شرکت شناسایی شد.
در مجموع ارائه گزارشات ضعیف این دو نماد علاوه بر صف فروش شدن خودشان بر کل بازار نیز تأثیر وضعی گذاشته و شاخص کل منفی شد.
در همین ریزش بازار، شاهد رشد برخی دیگر از شرکتها هم بودیم؛ در این باره توضیح دهید.
به عنوان نمونه گزارش عملکرد شش ماهه شرکت فولاد مبارکه با وجود قطعیهای برق در تابستان و انتظار کاهش تولیدی که از این شرکت وجود داشت، مثبت و بسیار قابل قبول بود، روند معاملات فولاد مبارکه در این مدت تغییری نکرده و پس از برداشته شدن فشار بازار در روز چهارشنبه این نماد صف خرید هم شد.
آیا این ریزشها ادامهدار خواهد بود و مجدداً شاهد اتفاقاتی که در تابستان ۹۹ افتاد خواهیم بود؟
دلایل محکمی اکنون وجود دارد که نشان میدهد این اتفاق نخواهد افتاد.
این ریزش با بازار کامودیتیها و نرخهای جهانی همسو نبوده است، نرخ بیشتر کامودیتیها اعم از محصولات پتروشیمی و فلزات در بازارهای جهانی صعودی بوده است، بازار سرمایه ایران نیز کامودیتی محور است بنابراین با افزایش این نرخها، سودآوری شرکتهای بورس ایران نیز بیشتر شده است.
علاوه بر این، قیمت دلار نیز همواره بر بازار سرمایه ایران مؤثر بوده که در روزهای اخیر ریزش به خصوصی را تجربه نکرده است، هر چقدر دلار بیشتر به ثبات رسیده و دلار نیمایی نیز به نرخ ۲۸ هزار تومان نزدیک تر شود در سودآوری شرکتها تأثیر بهتری خواهد داشت، به نظر میرسد سیاستهای دولت نیز در راستای تک نرخی کردن دلار است که این موضوع هم به نفع شرکتها است.
با توجه به دلایل ذکر شده و گزارشات خوبی که شرکتها ارائه دادهاند، دلیلی برای ادامه ریزشها وجود ندارد و نمیتوان ریزش سنگین و یا اصلاح بیش از حد همچون اتفاقی که در سال ۹۹ اتفاق افتاد را نمیتوان برای بازار متصور بود.
در سال ۹۹ نسبت پی بر ای بازار در سال گذشته ۱۲ بود که نشان دهنده رشد قیمت بوده و ریزش قیمت این سهام را توجیه میکند، اما اکنون پیش بینی میشود در انتهای سال مالی ۱۴۰۰ پی بر ای این شرکت به کمتر از پنج واحد رسیده که فرصتی برای سرمایه گذاری و استقبال بازار از این نماد است.
آیا بازار سرمایه ایران همچون سال گذشته همچنان هیجانی عمل میکند؟
جنس بازار نسبت به سالهای ۹۸ و ۹۹ تغییر زیادی کرده است، بازار اکنون حرفهای تر و حرکات گلهای آن کمتر شده است، اکنون تفاوت محسوسی بین شرکتها وجود داشته و ارائه گزارشات در صف فروش یا خرید شدن نمادها تأثیرگذار است.
اکنون نمادهای ارزنده بسیاری در بازار سرمایه فعال است، نمادهایی نیز همچنان وجود دارد که هنوز گران است که سرمایهگذاران و فعالان بازار باید در خرید و فروش این نمادها با هوشمندی بیشتری عمل کنند که این امر نیازمند آموزش است.
سرمایهگذاران حرفهای از ریزش ۱۲ درصدی بازار پس از رشد ۴۰ درصدی ترسی در خود حس نکرده و مصون میمانند.
گفتوگو از: فرشته بابایی/ ایمنا