نزدیک به دو سال از زمان تبدیل شدن به یک بیماری همه گیر جهانی که جان میلیونها نفر را گرفته است، میگذرد؛ و این معما که پروتئینهای موجود در ویروس سارس-کوو-۲ مسئول آسیب شدید عروقی هستند که حتی میتواند منجر به حمله قلبی یا سکته شود، هنوز حل نشده است. اکنون برای اولین بار تیمی از کارشناسان توانستهاند ۵ پروتئین از ۲۹ پروتئین سازنده ویروس را شناسایی کنند که مسئول آسیب رساندن به رگهای خونی هستند. محققان امیدوارند شناسایی این پروتئینها به توسعه داروهای هدفمند برای کووید-۱۹ کمک کند که آسیب عروقی را کاهش میدهد.
دانشمندان گفتند زمانی که ویروس کرونا وارد بدن میشود، شروع به تولید ۲۹ پروتئین میکند، یک ویروس جدید تشکیل میشود، آن ویروس ۲۹ پروتئین جدید تولید میکند و غیره. در این فرآیند، رگهای خونی ما از لولههای مات به نوعی توری یا تکههای پارچه قابل نفوذ تبدیل میشوند و به موازات آن لخته شدن خون افزایش مییابد. ما به طور کامل اثر هر یک از ۲۹ پروتئین بیان شده توسط ویروس را بررسی کردیم و در شناسایی پنج پروتئین خاص که بیشترین آسیب را به سلولهای اندوتلیال و در نتیجه به ثبات و عملکرد عروقی وارد میکنند، موفق بودیم. علاوه بر این، ما از یک مدل محاسباتی توسعهیافته توسط پروفسور شاران استفاده کردیم که به ما امکان میدهد بدون اینکه در آزمایشگاه آنها را «در عمل» ببینیم، ارزیابی و شناسایی کنیم که کدام پروتئینهای ویروس کرونا بیشترین تاثیر را بر سایر بافتها دارند.
آنها میگویند شناسایی این پروتئینها ممکن است پیامدهای قابل توجهی در مبارزه با ویروس داشته باشد. تحقیق ما میتواند به یافتن اهداف دارویی کمک کند که برای متوقف کردن فعالیت ویروس استفاده میشود، یا آسیب به رگهای خونی را به حداقل میرساند.