به گزارش کارگر آنلاین بارداری یک دوران لذتبخش است اما میتواند مخاطراتی نیز داشته باشد. این را نگفتیم که شما را نگران کنیم. اما در کل هر اقدامی که با سلامت انسان در ارتباط است اگر آگاهانه باشد، میتواند بدون هیچ خطری به سرانجام رسد. یکی از پیشامدهایی که در پروسه مادر شدن ممکن است شما را غافلگیر کند، قندخون بارداری است. خطر مبتلا شدن به دیابت در بارداری مادران زیادی را تهدید میکند. اما نگران نباشید. راهکارهای فراوانی وجود دارند که به شما کمک خواهند کرد تا از بروز این مشکل جلوگیری کرده و یا روند رو به پیشرفت آن را متوقف کنید. برای اطلاع از این راهکارها در این مقاله با ما همراه باشید.
اگر یک مادر باردار مبتلا به دیابت بارداری تمامی نکات و موارد لازم را رعایت کند، برای تولد یک نوزاد سالم هیچ مشکلی نخواهد داشت. اما اگر درصد قند خون مادر در دوران بارداری زیاد شود، متاسفانه درصد قند خون نوزاد نیز بالا خواهد رفت. بالا رفتن قند خون سبب میشود که جنین بیشتر از حالت عادی بزرگ شود. همین موضوع میتواند در هنگام تولد برای مادر مشکلت زیادی را بههمراه داشته باشد. اتفاق بعدی بعد از تولد نوزاد این است که افزایش قندخون نوزاد سبب ایجاد عارضه هیپوگلیسمی خواهد شد. هیپوگلیسمی به معنی افت قند خون نوزاد بلافاصله بعد از تولد است. اگر این بیماری در مادران باردار بهخوبی کنترل نشود، میتواند سبب ایجاد زردی، مشکلات تنفسی و حتی از دست رفت جنین پیش از تولد را فراهم کند.
البته اگر نوزاد سالم پا به این دنیا بگذارد، باز هم تضمینی نیست که در طی روند رشد خود دچار بیماری دیابت نوع دوم نشده و از چاقی مفرط رنج نبرد. اگر در همان ابتدای بارداری دیابت برای مادران رخ بدهد، سقط جنین و همچنین خطر ناهنجاریهای مادرزادی بیشتر از مادران سالم، نوزاد را تهدید خواهد کرد. بهترین درمان، پیشگیری است. در همین راستا باارزشترین پیشنهاد انجام آزمایش غربالگری و آزمایش دیابت است.
بهترین زمان برای انجام آزمایش قندخون هفته 24 تا 28 بارداری است، یعنی ماه ششم و یا ماه هفتم بارداری. اما دانستن این نکته ضروری است که ممکن است پزشک شما با توجه به علائم، درخواست انجام این آزمایش را زودتر از این زمان اعلام کند. بهطور کلی بیشتر مادران بعد از معاینه پزشک و انجام آزمایش مورد نیاز به مشکلات خود پی میبرند. درست بعد از انجام آزمایش قندخون و تست غربالگری گلوکز است که پزشک شما مشکلات را تشخیص خواهد داد.
ناگفته نماند که بیشتر پزشکان تست غربالگری گلوکز را برای مادران تجویز میکنند. این آزمایش زمان بیشتری را صرف میکند اما مطمئنتر و قطعیتر خواهدبود. البته در این زمان و با وجود بیماری پاندمیک کووید 19، انجام تست قندخون در بارداری در منزل نیز امکان پذیر خواهد بود. شما با انجام این آزمایش به راحتی از وجود و یا عدم وجود قند خون در بدن خود آگاه خواهید شد. در صورتیکه قند خون در ادرار مادر زیاد باشد و یا بارداری پرخطری برای مادر رقم بخورد، ممکن است پزشک معالج زودتر از هفته 24م درخواست آزمایش قند خون را تجویز کند.
برای انجام تست غربالگری در ابتدا یک محلول شکر که حاوی 50 گرم گلوکز است را به شما خواهندداد. این محلول طعمی مانند آب گازدار دارد با این تفاوت که بسیار شیرین است. این محلول را مانند اسانس مرکبات یعنی پرتقال و لیمو خواهید نوشید. مادران باردار باید آن را تنها در 5 دقیقه نوشجان کنند. البته ممکن است آن را با یخ یا خنک به شما ارائه دهند. بعد از گذشت یک ساعت که خیلی هم طولانی نیست، از شما خونگیری میشود. هدف تعیین میزان قند خون بدن شماست که چگونه و در چه حالتی پردازش شده و عکسالعمل بدن شما چگونه بودهاست.
آمادهشدن جواب آزمایش شما چند روز زمان میبرد. اگر طبق نتیجه آزمایش میزان قند خون شما بالا باشد، شما باید برای تشخیص دیابت بارداری آزمایش تحمل گلوکز که سه ساعت زمان میبرد را انجام دهید. اما جای هیچ نگرانی نیست. درصد بالایی از مادران باردار که تست غربالگری گلوکز آنان بالا بوده، مبتلا به دیابت بارداری نیستند. البته ممکن است این آزمایش برای بعضی از مادران با عوارضی همراه باشد. مشکلاتی مانند حالت تهوع و استفراغ که البته خیلی شایع نیستند.
بعد از انجام آزمایش تست قند و غربالگری گلوکز، اگر تشخیص پزشک براساس شواهد و قرائن موجود بیماری دیابت بارداری باشد، راهکارهای درمانی به مادران ارائه خواهد شد. شاید برایتان جالب باشد که بدانید درمان دیابت بارداری با رژیم غذایی و تغذیه مادران رابطه مستقیم دارد. انجام ورزشهای منظم و با برنامهریزی میتواند میزان قندخون را کنترل کند.
اگر در خانه و بعد از صرف هر وعده غذایی میزان قند خون خود را اندازه بگیرید، کمک فراوانی به کنترل و پیشگیری از ابتلا به این بیماری کردهاید. بهتر است حداقل چهار بار در روز این کار را انجام دهید. البته این امکان نیز وجود دارد که پزشک شما درخواست آزمایش ادرار بدهد. این آزمایش برای تشخیص وجود ماده کتون در بدن شماست. کتون زمانی در بدن بوجود میآید که ارگانیسم بدن شما توانایی سوزاندن گلوکز را ندارد و برای تامین انرژی مورد نیاز چربی را میسوزاند، به همین دلیل کتون در ادرار افزایش مییابد. نکته مهم اینکه اگر با رعایت رژیم غذایی مناسب و یا انجام تمرینات ورزشی منظم نتوانستید قند خون خود را کنترل کنید، بهتر است انسولین تزریق کنید.
با رعایت تمامی نکات و موارد ذکر شده توسط پزشک خود، میتوانید مطمئن باشید که دیابت بارداری بعد از زایمان برای شما خطری بهههمراه نخواهد داشت. برای اینکه خیالتان راحت شود توصیه میکنیم که یک آزمایش تحملپذیری دهانی قند انجام دهید. زمان انجام این آزمایش درست بعد از هفته ششم زایمان شما خواهد بود. درست در زمانی که میزان قند خون مادران بعد از زایمان به حالت طبیعی بازگشته است. اگر میزان قند طبیعی نبود، احتمال ابتلای شما به این بیماری در 10 تا 15 سال آینده، 30 تا 50 درصد خواهد بود. درست است که پزشک شما زمان درست انجام آزمایشات را اطلاع خواهد داد، اما میزان آگاهی و اشراف شما به مسائل، سبب میشود دوران بارداری شیرینی را تجربه کنید.