نتایج بررسیهای علمی حاکی از تأثیر عصاره سیاه دانه بر میزان گلوکز سرم است. مکانیسمهای احتمالی که برای اثر مذکور بیان شده عبارتند از:
افزایش تولید انسولین از سلولهای بتا پانکراس
کاهش گلوکونئوژنز (یکی از مسیرهای داخل سلولی تولید گلوکز) در کبد
افزایش حساسیت سلولهای کبدی به انسولین
یافتههای حاصل از مطالعات حیوانی نشان دادهاند که عصاره سیاه دانه باعث کاهش جذب گلوکز از روده میشود و میزان تحمل گلوکز را افزایش میدهد.
ساز و کار این اثر سیاه دانه، تنظیم عملکرد انتقال دهنده سدیم گلوکز-۱ (SGLT-۱) که یک انتقال دهنده مهم گلوکز در روده است، عنوان شده است.