به گزارش کارگر آنلاین ، زردک یا جزر یک ریشه خوراکی است. این گیاه بومی ایران و کاربردهای وسیعی در طب و سفره ایرانیان داشته است، اما مدتی است که تولید و مصرف آن به شدت کاهش یافته و کمتر در میوه فروشیها دیده میشود.
زردک خواص بسیاری دارد که از آن جمله میتوان به پیشگیری از سرطان، کاهش بیماریهای قلبی، کمک به سلامت چشم و… اشاره کرد.
امام کاظم (ع) به شخصی توصیه فرمودند که زردک استفاده کند، وی گفت دندان ندارم چگونه آن را مصرف کنم؟ امام فرمودند: آن را بپز و بخور.
خواص و مضرات زردک
ملین و آسان کننده عمل دفع است.
زردکها سرشار از عناصر قلیایی بوده که با ایجاد تعادل در نسبت اسیدی - قلیایی بدن، موجب احیاء و تصفیه خون میشوند.
باعث بهبود سلامت کلی دهان با جلوگیری از لثه، التهاب زبان، درد دندان و بوی بد دهان میشود. این مواد، لثه سالم را حفظ میکند و باعث ایجاد دندانهای قوی میشود.
زردک همچنین حاوی عناصر گیاهی بسیای از جمله کاروتنوئید است. این آنتی اکسیدانها با بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن و کاهش خطر ابتلا به بسیاری از بیماریها از جمله بیماریهای قلبی و سرطان همراه هستند.
زردک سرشار از منگنز، کلسیم و روی است که به بهبود سلامت استخوانها کمک میکند.
مصرف شقاقل اختلالات نعوظ در آقایان را برطرف میکند و در تقویت جنسی آنها موثر است. از دیگر خواص شقاق برای مردان بهبود زود انزالی و تقویت اسپرم برای تولید مثل است.
زردک سرشار از ویتامین B ۹ است که تامین آن از ابتلا به بیماریهای مادرزادی در نوزادان جلوگیری میکند، بنابراین به
مادران باردار توصیه میشود به اندازهی کافی از این ریشه گیاه مصرف کنند.
سبب کاهش دردهای قاعدگی شده و وجود فولات در آن مانع از کم خونی بانوان در دوره قاعدگی میشود. بهتر است
پتاسیم و فولات موجود در شقاقل با افسردگی، اضطراب و سایر موارد ذهنی مبارزه میکند. همچنین به شما کمک میکنند
متمرکزتر و هوشیار باشید، بنابراین تأثیر مثبتی بر سلامت کلی عصبی میگذارد.
زردک را نباید خام مصرف کنید، زیرا نفاخ و دیرهضم است و بهتر است پخته باشد تا هضم راحت تری داشته باشد.
برخی از افراد حساس ممکن است بعد از مصرف زردک، سندرم آلرژی دهان (OAS) و درماتیت تماسی را تجربه کنند، بثورات یا احساس سوزش در لب، دهان و گلو برخی از علائم OAS هستند.
مصلح زردک چیست؟
از اینرو افرادی که طبع گرمی دارند، ترجیحا باید آن را همراه با گوشت در غذاها استفاده کنند. به علاوه این افراد نباید هویج ایرانی را با سایر خوراکیهایی که طبع گرمی دارند، استفاده کنند.
اگر سرد مزاج هستید، بهتر است زردک را با عسل میل کنید تا عوارضی برای شما نداشته باشد.