دجال کیست ؟
دجال از ریشه «دجل » به معنای دروغگوی حیله گر است. واژۀ دجال در زبان عبری و در آموزه های یهود، به معنای دشمن خداست و از ترکیب دو واژه «دج» یعنی دشمن و ضد و «ال» یعنی خدا پدید می آید. (خزائلی، اعلام قرآن، 1387ش، ص478-479)
دَجّال شخص یا موجودی از دشمنان امام مهدی(عج) است که جمعی را فریب داده و به سوی خود می کشاند و ادعای الوهیت کرده و موجب خونریزی و فتنه های زیادی می شود. سید محمد صدر و ناصر مکارم شیرازی از مراجع تقلید شیعه معتقدند که دجال یک فرد نیست بلکه جریان انحرافی است.
به گفته سید محمد صدر دجال، واژه ای رمزی و سمبولیک است که به حرکتی کفرآمیز و جریانی انحرافی سیاسی فکری و اقتصادی اشاره دارد. او طول عمر دجال که در روایات به آن اشاره شده را شاهدی بر درست بودن این دیدگاه دانسته است. (صدر، موسوعة الامام المهدی(ع)، ج2، ص484.)
آیت الله مکارم شیرازی از مراجع تقلید، دجال را منحصر به یک فرد نیست بلکه از نظر او دجال عنوانی کلی است برای افراد پرتزویر و حیله گری که برای جذب توده های مردم از هر وسیله ای استفاده می کنند. به گفته او این مطلب از ریشه لغوی کلمه دجال و برخی منابع حدیثی استفاده می شود. ( مکارم شیرازی، حکومت جهانی مهدی(عج)، ص171-172.)
دجال اهل سنت
آیا خروج دجال از نشانه های ظهور است؟
در روایات زیادی از اهل سنت، خروج دجال از نشانه های برپایی قیامت دانسته شده است. (سنن ترمذی، ج 4، ص 507 - 519 .) اما در کتاب های روایی شیعه، تنها دو روایت در مورد خروج دجال به عنوان یکی از علائم ظهور حضرت مهدی (عج) آمده است. (کمال الدین صدوق، ص 525 و 526 .) که معتبر نیست. کتاب های روایی شیعه، اشاره ای به خروج دجال و فتنه های قبل از ظهور نداشته و تنها از کشته شدن دجال به دست امام زمان(عج) یا حضرت عیسی سخن گفته اند. (علامه مجلسی، بحار الانوار، ج52، ص194 و 308.)
دجال بنابر روایات، در هنگام سختی و قحطی ظهور می کند، جمعی را فریب می دهد و به سوی خود می کشاند. (علامه مجلسی، بحار الانوار، ج52، ص194 و 308)
محل خروج دجّال در برخی روایاتِ غیرقطعی، اصفهان (علامه مجلسی، بحار الانوار، ج52، ص194) یا خراسان (ابن طاووس، الملاحم و الفتن، ص126.) معرفی شده است.
دجال در اعتقادات مسیحیت
اصل داستان دجال در کتاب های مقدس مسیحیان است. (رساله یوحنا، بابا 2، آیه 18و22 .) در انجیل از کسانی که منکر حضرت مسیح باشند و یا «پدر و پسر» را انکار کنند، به عنوان دجال یاد شده است. به همین جهت در ترجمه انگلیسی کتاب های مقدس مسیحی، واژه آنتی کریست ( (Antichrist یعنی ضد مسیح به کار رفته است.
قاموس کتاب مقدس (صفحه 460) دجال را اسم عام و دجال و دجالان را کسانی می داند که تجسم مسیح را تکذیب می کنند. در همین کتاب آمده است که کلمه دجال در جایی دیگر جز دررساله «یوحنا» یافت نمی شود و مقصود از دجال کسی است که بامسیح مقاومت و ضدیت می نماید و مدعی آن باشد که خود او در جای مسیح است و در رساله اول یوحنا، می گوید:«و هر روحی که عیسای مجسم شده را انکار کند از خدانیست. این است روح دجال، که شنیده اید، می آید و الان هم در جهان است » و نیز می گوید:«دروغگوکیست؟ جز آنکه مسیح بودن عیسی را انکار کند و آن دجال است.»
دجال آخرالزمان
صفات دجال در منابع اهل سنّت
دجال در کتب اهل سنت به صورت بسیار پر رنگ موردتوجه قرار گرفته است. در منابع اهل سنّت، برای دجّال صفات زیر ذکر شده است:
ادّعای ربوبیّت می کند. (سنن ابن ماجه، ج 2، ص 1360.)
عمر طولانی دارد. (صحیح مسلم، ج 8، ص 205.)
همراه او آب و آتش است. (صحیح بخاری، ج 8، ص 103)
کور را بینا کرده و برص را شفا می دهد. (مسند احمد، ج 5، ص 13.)
مرده را زنده می کند. (مسند احمد، ج 5، ص 13.)
کسی را می کشد، آنگاه او را زنده می کند. (مستدرک حاکم، ج4، ص 537.)
با او بهشت و آتش است. (مسند احمد، ج 5، ص 435.)
با او نهری از آب سفید و نهری از آتش است. (معجم الکبیر، ج2، ص 56.)
خواستة او بر آورده می شود. (صحیح مسلم، ج 8، ص 197)
دجال کیست
دجال در روایت های شیعه
در روایت های شیعه درباره ی دجال اینچنین گفته شده است که وی در زمانی که مردم گناهان زیادی را انجام دهند، ظهور خواهد کرد. بسیاری از روایات شیعه درباره دجال، برگرفته از منابع و احادیث اهل سنت است. در برخی از منابع نیز آمده که دجال صفت است برای شخص یا جریانی کـه پیش از ظهور منجی آخر الزمان در دورهای دنیا را پـر از ظلم و ستم میکند و نهایت امر او هـم نـابودی بـه دست حضرت ولی عصر (عج) اسـت کـه دنیـا را از لوث وجود و سـتم او پـاک خواهـد نمـود (حسـینی .(362/3 :1369
در روایت های شیعه دجّال را می توان اینگونه تفسیر نمود، جنبشی فرهنگی و ضدّ دینی که به صورت تشکیلاتی و سازمانی توسط یک نفر یا گروهی هدایت می شوند و هدف آنها حاکمیّت بر مردم است. بنابراین بزرگترین دشمن منجیّ آخرالزّمان که هدف او رهایی بشر است، می باشند.
حتمی بودن خروج دجّال در روایات
همه پیامبران الهی درباره دجال هشدار داده و پیروان خود را از او برحذر داشته اند.
پیامبر گرامی اسلام می فرماید:
إِنَّهُ لَمْ یَکُنْ نَبِیٌّ إِلاّ وَ قَدْ أَنْذَرَ الدَّجّالَ أُمَّتَهُ.
هیچ پیامبری نبوده است مگر اینکه پیروانش را از دجّال بر حذر داشته است.(احمدبن حنبل، مسند، ج 5، ص 221.)
امیرمؤمنان علی (ع) از پیامبر گرامی اسلام (ص) نقل می کند:
پیامبر گرامی اسلام می فرماید:
پیامبر اعظم (ص) در یکی از خطبه های خود می فرماید:
پیامبر (ص)می فرماید:
ویژگی های ظاهری دجّال
در یکی از احادیث نبوی، آورده شده است: إِنِّی قَدْ حَدَّثْتُکُمْ عَنِ الدَّجَّالِ حَتّی خَشِیتُ أَنْ لاتَعْقِلُوا، إِنَّ مَسِیحَ الدَّجّالِ رَجُلٌ قَصِیرٌ أَفْحَجُ، جَعْدٌ، أَعْوَرُ مَطْمُوسُ الْعَیْنِ لَیْسَتْ بِناتِئةٍ وَ لاحَجْراءَ فَإِنِ الْتَبَسَ عَلَیْکُمْ فَاعْلَمُوا أَنَّ رَبَّکُمْ لَیْسَ بِأَعْوَرَ وَ إِنَّکُمْ لَنْ تَرَوْا رَبَّکُمْ حَتّی تَمُوتُوا.
من درباره دجال با شما سخن گفتم و بیم آن دارم که شما آن را درک نکنید. مسیح دجّال مردی کوتاه قد با پاهایی فاصله دار و مویی پیچان (مجعد) است، یک چشم بیشتر ندارد و چشم دیگر او به طور کلّی محو شده و هیچ برآمدگی و فرو رفتگی از آنان باقی نمانده است. اگر [امر او] بر شما مشتبه می شود بدانید که پروردگار شما یک چشم نیست و شما هرگز پروردگار خود را نمی بینید تا اینکه از دنیا بروید. (ابن حماد، الفتن، ج 2، ص 519، ح 1454.)
پیامبر اعظم (ص) فرمود:
الدَّجالُ أَعْوَرُ عَیْنِ الشِّمالِ، بَیْنَ جَبِینِهِ مَکْتُوبٌ:کافِرٌ وَ عَلی عَیْنِه ظَفَرَةٌ غَلِیظَةٌ. ( ابن حماد، الفتن، ج 2، ص 519، ح1455.)
دجّال کسی است که چشم چپ او نابیناست و در میان پیشانی او نوشته شده است:کافر. بر چشم او ناخنکی بزرگ است.
امیرمؤمنان (ع) می فرماید:
دجال به دست چه کسی کشته می شود؟
در مورد نابودی دجال و سرانجام او دو دسته روایت داریم که در دسته ای از روایات دجّال به دست حضرت مهدی (ع) کشته می شود و در دسته ای دیگر از روایات دجّال به دست حضرت عیسی (ع) کشته می شود.
امیر مؤمنان علی (ع):
امام صادق (ع):
یَوْمُ النِّیرُوزِ هُوَ الیَوْمُ الَّذِی یَظْهَرُ فِیهِ قائِمُنا أَهْلَ الْبَیْتِ وَ وُلاةِ الأَمْرِ وَ یَظْفِرْهُ اللّهُ تَعالی بِالدَّجّالِ فَیَصْلِبُهُ عَلی کِناسَةِ الْکُوفَةِ.
روز نوروز روزی است که خداوند در آن روز قائم ما اهل بیت و واپسین ولی امر را بر دجّال پیروز می گرداند و او را در کناسه کوفه به دار می زند. (بحارالانوار، ج 52، ص 308)
پیامبر اعظم (ص):
پیامبر گرامی اسلام (ص):
بر اساس روایات، دجال در کوفه یا جایی نزدیک بیت المقدس توسط امام زمان(عج) به دار آویخته می شود. (حائری، الزام الناصب، ج2، ص172.) بنابر نقلی دیگر، دجال در شام هلاک خواهد شد. (نوری، نجم الثّاقب، 1383ش، ص185.)