سرانه استفاده از نوشابه گازدار در دنیا ۱۰ لیتر و در ایران ۴۲ لیتر؛ این مصرف بالا چه عواقبی برای سلامتی جامعه دارد؟
نوشابه حاوی فسفات و قند است که هر دوی این مواد سرعت فرایند پیری را افزایش میدهد.
هر دو نوشابه معمولی و رژیمی با افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ در ارتباط هستند و با مصرف این نوشیدنی ذخایر چربی کبد طی شش ماه، ۱۵۰ درصد افزایش مییابد.
اسیدهایی مثل «اسید فسفریک و اسید کربنیک» نوشابه باعث ایجاد محیط اسیدی در دهان میشود و دندانها را در مقابل پوسیدگی آسیبپذیر میکند.
سنگ کلیه در نتیجه تجمع تدریجی مواد معدنی در کلیه رخ میدهد. این رسوبات از کلیه به میزنای راه پیدا میکند و احتمال ابتلا به این عارضه در افرادی که بهطور مرتب نوشابه مصرف میکنند، بیشتر است.
یک بطری نوشابه، بیشتر از میزان قندی که بدن در روز به آن نیاز دارد دارای قند است و رژیم غذایی سرشار از قند با افزایش سطح کلسترول بد (LDL) و کاهش سطح کلسترول خوب (HDL) مرتبط است.
رنگ اضافه شده به نوشابه ممکن است باعث سرطان شود.
نوشابهها حاوی رنگ، مواد افزودنی و طعمدهندههای مصنوعی هستند که همگی احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزایش میدهد.
بسیاری از نوشابهها حاوی روغن« برومین» است که نه تنها باعث ناباروری میشود، بلکه میتواند تأثیرات منفی روی سیستم عصبی مرکزی داشته باشد و منجر به از دست دادن حافظه شود.
نوشابه سرشار از شیرین کنندههای مصنوعی محرک سردرد میگرنی محسوب میشود.
کافئین موجود در نوشابهها ادرارآور است و به همین دلیل باعث کمآبی بدن میشود.
نوشابه مقدار زیادی فروکتوز دارد که میتواند با اسیدآمینههای هورمون سروتونین (هورمون شادی) واکنش منفی نشان دهد و به مرور زمان، این موضوع افسردگی را به دنبال دارد.
قند موجود در نوشابه بسیار زیاد است؛ به همین دلیل بدن نمیتواند آن را به طور مناسب پردازش کند و به مرور زمان، این موضوع باعث بروز بیماری کبد چرب میشود.
مصرف نوشابه میتواند باعث تغییرات هورمونی شود که این موضوع ریزش مو را در پی خواهد داشت.
مصرف نوشابه با کاهش تراکم استخوانها در ارتباط است و به همین دلیل با افزایش سن، بیشتر شما را در معرض شکستگی و ناتوانی در حرکت کردن قرار میدهد.
شیرینکنندههای نوشابه مثل «ساخارین و سیکلامات سدیم» با افزایش احتمال ابتلا به سرطان ارتباط دارد.
آسپارتام، شیرینکننده مصنوعی موجود در بعضی از نوشابهها احتمال ابتلا به تومور مغزی را بیشتر میکند.
مصرف نوشابه باعث میشود قند خون بهسرعت افزایش یابد که این موضوع ممکن است منجر به ورم کردن عدسی چشم شود و بینایی را تحت تأثیر قرار دهد.
1- از آب طعمدار خنک استفاده کنید تا نوشابه کمتری بنوشید.
2- به محض احساس تشنگی آب گوارا بنوشید.
3- هرچه مصرف فست فودها را کاهش دهید، مصرف نوشابه هم کمتر خواهد شد.