به گزارش کارگرآنلاین عبدالله معتمدی، عضو هیئت علمی دانشکده روانشناسی دانشگاه علامه طباطبایی با اشاره به نقش مذهب در ایجاد آرامش روحی و قلبی به صورت دائمی، گفت: آرامش ناشی از اعتقاد به مبدئی واحد که در ادعیه و آیات قرآن نمود مییابد نقشی انکارناپذیر در مرتفع شدن اضطراب به عنوان علتالعلل بیماریها دارد که هیچ جایگزین دیگری در میان دیگر ابزارها و راهکارهای آرامش بخش برای آن نمیتوان جست.
وی با اشاره به نقش روانشناسی اسلامی در مرتفع شدن مشکلات روحی و روانی که امروزه دست به گریبانگیر جامعه اسلامی شده است، بیان کرد: آنچه امروزه انسان را به هم ریخته اضطرابها و ناآرامیهایی است که آنها را به عنوان علتالعلل بیماریهای روانی در روانشناسی مطرح و مادر تمام بیماریهای روانی همچون وسواس میدانند که هیچ چیز چون آرامشی که مذهب و آموزههای آن برای انسان به ارمغان میآورد نمیتواند در برطرف کردن این اضطراب نقش ایفا کند.
معتمدی تصریح کرد: آموزههایی که مذهب اسلام به پیروان خود ارائه داده است به روانشناسان کمک میکند تا برای از بین بردن اضطراب و پیامدهای آن نیز کمک کنند.
معتمدی با اشاره به بهرهمندی از ادعیه در آرامشبخشی و شفا، گفت: این بخش از آموزههای اسلامی و دینی که به صورت تجربی مورد استفاده روانشناسان قرار گرفتهاند مطالبی نیستند که ما فقط به عنوان مسلمان قبول داشته باشیم بلکه در دنیای روانشناسی هم این مباحث وجود دارد.
وی با اشاره به اقدامات بینالمللی در حوزه روانشناسی برای بهرهمندی از آموزههای مذهبی بر اساس دیدگاههای معنوی مختلف، گفت: آموزههای مذهبی آرامشبخش در هر یک از این دیدگاهها که حتی ممکن است متفاوت با معنویت اسلامی باشد مورد استفاده قرار میگیرد ولی آنچه ما به عنوان کشوری اسلامی خواستار ارائه آن هستیم کاملا با این رویکردها متفاوت است.
استفاده سیستماتیک از مفاهیم اسلامی در حوزه روانشناسی
معتمدی گفت: استفاده از مفاهیم اسلامی در حوزه روانشناسی باید کاملا سیستماتیک و منظم باشد و به صورت مکتوب در آمده و بر روی آنها تحقیقات انجام شده تا قابل انتقال به دیگران باشد.
وی با اشاره به اینکه به کارگیری ادعیه توصیه شده در اسلام میتواند تأثیرگذاری مثبت و خوبی بر سلامت افراد داشته باشد، تصریح کرد: بحث استفاده از ادعیهای که در اسلام مورد تاکید قرار گرفته دارای تاثیرات بسیار بر سلامت است ولی تجویز به کارگیری آنها به عنوان بخشی از مفاهیم علمی در روانشناسی، نیازمند تحقیقات علمی و متقن است زیرا روانشناس در نقش یک درمانگر نیازمند پشتوانه و مستندات علمی به دور از نظریات ذهنی و تنها مبتنی بر کاربردهای تجربی است.
معتمدی تاکید کرد: استفاده از ادعیه و معنویات برای پیشگیری از بیماریها یا درمان آنها نیازمند اعتقادات مذهبی به حدی است که هیچگونه تردیدی در آنها راه نداشته باشد در حالیکه بخشی از مراجعان یک مشاور ممکن است افرادی باشند که این اعتقادات را نداشته باشند.
معتمدی با اشاره به برخی مباحث مربوط به دعا و ادعیه به عنوان مباحثی که حتما باید به صورت سیستماتیک درآیند، افزود: زندگی کردن در حال و کمک به افراد برای اینکه در گذشته خود زندگی نکنند نیازمند بخشش است تا فرد بتواند خاطرات گذشته را فراموش کند که بسیاری از روانشناسان بر آن کار کردهاند و دعا و آموزههای اسلامی میتواند کمک موثری در این حوزه به روانشناسان کند و لازم است بر این حوزه بیش از این کار شود.
قابلیت تدریس این مفاهیم وجود ندارد
وی افزود: اگر چه فعالیتها و تحقیقاتی در این مورد انجام شده است اما قابلیت تدریس این مفاهیم به عنوان یک ایده علمی در دانشگاهها وجود ندارد و بسیاری از مطالب این حوزه در قالب تجربههای موردی و فردی به کار گرفته شدهاند و باید به صورت منسجم و در قالبهای علمی مورد بررسی قرار گیرند تا به کار گرفته شوند.