به گزارش کارگرآنلاین دانههای جامد مانند دانه جو (Barley)، منابع مهم فیبر غذایی، ویتامینها و مواد معدنی بوده و این موارد در دانههای تصفیه شده یا غنی شده یافت نخواهند شد. انتخاب دانههای کامل بر روی همتایان فرآوری شده آنها میتواند به کاهش خطر ابتلا به چاقی، دیابت، بیماریهای قلبی، سرطان و سایر بیماریهای مزمن کمک نماید.
مصرف جو میتواند برای قلب، فشار خون و استخوان مفید باشد.
دانه جو میتواند در حفظ وزن سالم تاثیرگذار باشد.
جو درصد بالایی از نیاز روزانه افراد به منگنز و سلنیوم را فراهم میکند.
دانه جو در بسیاری از غذاها خصوصا انواع سوپها به کار برده میشود.
جو حاوی مواد مغذی مهمی بوده و از این رو طیف وسیعی از مزایا را به همراه دارد که هماکنون به بررسی برخی از آنها میپردازیم.
فشار خون
حفظ مقدار سدیم در بدن برای کاهش فشار خون، امری ضروری بوده اما افزایش مصرف پتاسیم نیز میتواند به همان اندازه مهم باشد. لازم به ذکر است پتاسیم، کلسیم و منیزیم که همه در جو قرار دارند به طور طبیعی سبب کاهش فشار خون میشوند. طبق مطالعات انجام شده در مجله انجمن تغذیه آمریکا در سال ۲۰۰۶ مشخص شد که افزایش مصرف دانهها در رژیم غذایی (در فیبرهای حلال و غیرحلال) فشار خون را کاهش داده و به کنترل وزن کمک میکند.
سلامت استخوان
آهن، فسفر، کلسیم، منیزیم، منگنز و روی موجود در دانه جو به ساخت، حفظ ساختار و قدرت استخوان کمک میکند. مقدار مصرفی فسفر و کلسیم باید به دقت مورد بررسی قرار گیرد زیرا مصرف زیاد آنها منجر به از دست رفتن استخوان خواهد شد. منگنز نقش مهمی در تشکیل استخوان ایفا کرده، همچنین آهن و روی نقش مهمی در تولید و بلوغ کلاژن ایجاد میکنند.
سلامت قلب
فیبر، پتاسیم، فولات و ویتامین B6 همراه با کمبود کلسترول، همگی از یک قلب سالم حمایت میکنند. جو یک منبع عالی از فیبر بوده که به کاهش مقدار کلسترول در خون کمک کرده و در نتیجه خطر ابتلا به بیماری هایقلبی را کاهش میدهد. فیبر بتا گلوکان موجود در جو، با اتصال به اسیدهای صفراوی و از بین بردن آنها در بدن از طریق دفع موجب کاهش LDL یا همان کلسترول بد خواهد شد. مصرف ۳ گرم بتا گلوکان در روز میتواند سطح کلسترول خون را تا ۵ درصد کاهش دهد. در یک مطالعه مشخص شد کسانی که روزانه حدود ۴۰۶۹ میلیگرم پتاسیم مصرف میکنند، ۴۹ درصد کمتر از افرادی که حدود ۱۰۰۰ میلیگرم از آن را مصرف مینمایند، دچار بیماریهای قلبی خواهند شد. وجود فولات و ویتامین B6 موجود در جو، باعث جلوگیری از ایجاد هموسیستئین میشود. تجمع مقدار زیاد هموسیستئین در بدن، قادر است تا به عروق خونی آسیب رسانده و منجر به ایجاد مشکلات قلبی گردد.
سرطان
سلنیوم یک ماده معدنی بوده که در مواد غذایی کمی یافت شده اما در دانه جو موجود است. سلنیوم در عملکرد آنزیمهای کبدی نقش داشته و به سمزدایی برخی از ترکیبات سرطانی در بدن کمک خواهد کرد. علاوه بر این، سلنیوم به جلوگیری از التهاب کمک کرده و از این رو سبب کاهش میزان رشد تومور خواهد شد، همچنین این ماده معدنی با تولید سلولهای کشنده T، سیستم ایمنی بدن به عفونت را تقویت میبخشد. مصرف فیبر در غذاهای گیاهی با کاهش خطر سرطان کولورکتال همراه است. برخی مطالعات نشان دادهاند که فیبر بتا گلوکان میتواند سیستم ایمنی بدن را تحریک کرده و در نتیجه به مبارزه با سلولهای سرطانی و جلوگیری از تشکیل تومور کمک خواهد کرد. با اینحال، شواهد بیشتری برای حمایت از این ادعا مورد نیاز است.
مصرف دانه جو
کاهش التهاب با دانه جو
کولین نوعی ماده مغذی موجود در جو بوده که به خواب آرام، بهبود حرکات عضلانی، یادگیری و تقویت حافظه کمک میکند. کولین همچنین به جهت حفظ ساختار غشاهای سلولی، کمک به انتقال امواج عصبی، کمک به جذب چربی و کاهش التهاب مزمن در بدن به کار گرفته میشود.
هضم و منظمسازی
محتوای فیبر موجود در جو به جلوگیری از یبوست کمک کرده و موجب ایجاد سلامتی در سیستم گوارشی خواهد شد. مصرف فیبر در مقدار مناسب به عنوان یک عامل مهم در کاهش وزن شناخته شده است. فیبر در رژیم غذایی باعث افزایش ساییدگی و کاهش اشتها شده و این امر میتواند به کاهش میزان کالری کل مصرفی کمک نماید.
تغذیه
یک فنجان جو که در حدود ۱۸۴ گرم وزن دارد، حاوی موارد زیر خواهد بود:
۶۵۱ کالری
۲۲.۹۶ گرم پروتئین
۴.۲۳ گرم چربی
۰ گرم کلسترول
۱۳۵ گرم کربوهیدرات
۳۱.۸ گرم فیبر رژیمی
۶۱ میلیگرم کلسیم
۶.۶۲ میلیگرم آهن
۱.۱۸۹ میلیگرم تیامین
۰.۵۲۴ میلیگرم ریبوفلاوین
۸.۴۷۱ میلیگرم نیاسین
۰.۵۸۵ میلیگرم ویتامین B6
۳۵ میکروگرم فولات
۲۴۵ میلیگرم منیزیم
۴۸۶ میلیگرم فسفر
۸۳۲ میلیگرم پتاسیم
۵.۱ میلیگرم روی
مزایای مصرف دانه جو
مقدار دقیق هر ماده غذایی با توجه به سن و جنس فرد متفاوت میباشد، بتا گلوکان نوعی فیبر بوده که در جو وجود داشته و طی مطالعات انجام شده مشخص شد که آن میتواند به کاهش خطر ابتلا به چاقی و عوارض آن همانند سکته مغزی، دیابت و بیماری قلبی عروقی کمک نماید.
برخی از نکات رژیمی دانه جو
جو یک دانه چند منظوره با عطر و طعم نخود بوده و بافت آن مانند ماکارانی میباشد. دانه جو را میتوان به روشهای مختلف تهیه کرد و معمولا در فروشگاهها به شکل ورقه ای، دانه و پخته شده یافت میشود. جو پوست کنده دارای یک سازگاری جویدنی نسبت به جو پرک شده بوده و به همین دلیل نیاز به زمان بیشتری برای پُخت دارد. برای آماده کردن جو پوست کنده، باید آن را یک شب و یا حداقل برای چند ساعت خیس نمایید تا زمان پُخت و پز را کاهش داده و طعم و بافت مطلوبی را به دست آورید. جو را باید قبل از مصرف به وسیله آب شُستشو داده و برای طبخ آن، یک فنجان دانه را به ۳ فنجان آب اضافه کرده و آن را به جوش آورید، سپس حرارت را کم کرده و اجازه دهید تا به مدت ۴۵ دقیقه بپزد. لازم به ذکر است که همان فرآیند پُخت و پز را میتوان در رابطه با جو پرک شده، منهای مرحله خیساندن انجام داد.
جو حاوی گلوتن است، بنابراین برای افرادی که مبتلا به بیماری سلیاک هستند مناسب نیست، بنابراین توجه داشته باشید که هر نوع غذا و یا نوشیدنی که حاوی جو باشد برای این افراد توصیه نمیشود.