انواع کیست
1- کیست های ساده کلیه
2- کیست های متعدد و ارثی
3- کیست های مخلوط یا کیست های دیواره دار و نامنظم
جراحی کیست کلیه
علل بروز کیست کلیه و راه درمان آن
بررسی انواع کیست های کلیه
در کلیه ها چند نوع کیست تشکیل می شود و وجود دارد ، کیست ساده و کیست های متعدد. کیست ساده کلیه که اغلب به صورت تکی و با دیواره صاف در سونوگرافی است و اکثرا به علت سن بالا ایجاد می شود و براساس گزارشات و آمار 50درصد افراد بالای 50 سال در بررسی سونوگرافی ممکن است کیست ساده داشته باشند. کیستهای ساده در سونوگرافی دیواره صاف دارند و در داخل آنها چرک و خون و لخته وجود ندارد.
نوع دوم کیست کلیه کیست های متعدد می باشند که این کیستها باید دقیقاً بررسی شوند. برخی از این کیست ها دلیل و ریشه ارثی دارند و از والدین به بچه ها منتقل می شوند که به آنها (APCK) گفته می شود. این کیستها خطرناک تر از کیست های ساده کلیه هستند برای همین در مورد این کیست ها تشخیص به موقع و کنترل آنها می باشد چرا که ممکن است در نهایت منجر به از کار افتادن کلیه ها و دیالیز در سنین پایین شود از این رو انجام سونوگرافی قبل از ازدواج در تشخیص و جلوگیری از انتقال آن بسیار مهم است.
کیستهای مخلوط نوع دیگر کیست های کلیه هستند که در سونوگرافی تعداد کیست ها متعدد و در داخل آنها دیواره های متعددی وجود دارد. این کیست ها باید از نظر سرطان کلیه دقیقاً بررسی کرد. در ادامه این بخش از سلامت نمناک به بررسی علل ، علائم و راههای درمان کیست های ساده کلیه خواهیم پرداخت.
کیست ساده کلیه:
یک کیست ساده ،کیسه ای متشکل از بافتی یکدست، و ظریف از دیواره یا یک زائده ی بسته است که معمولا با مایعی پر می شود. که از یک یا چند عدد ممکن است در کلیه ها تشکیل شود. کیست ساده شایع ترین نوع کیست کلیه است. کیست ها مانند بیماری کلیوی نیستند، که یک بیماری پیشرفته است که می تواند منجر به نارسایی کلیه شود. کیست ساده کلیه اغلب باعث آسیب نمی شود.
علل کیست کلیه ساده چه چیزهایی هستند؟
علت بروز کیست ساده کلیه ها هنوز به درستی کشف نشده است . اما به نظر نمی رسد که یک بیماری ارثی باشد. این بیماری در مردان شایع تر است. سن نیز یکی از عوامل اصلی موثر در بروز کیست کلیه است. تقریبا نیمی از افراد بالای 50 سال یک یا چند کیست ساده کلیه دارند. اندازه ی این کیست ها با افزایش سن بزرگتر می شود، به طوری که بعد از 10 سال ممکن است دو برابر شوند.
لاپاراسکوپی کیست کلیه
کیست کلیه و راه های درمان آن
علائم کیست ساده کلیه چیست؟
کیست ساده کلیه معمولا علائم خاصی ندارد. در اکثر موارد، پزشک در حین انجام یک سونوگرافی و یا توموگرافی کامپیوتری که به منظور تشخیص بیماری دیگری انجام می شود، آن را تشخیص می دهد با این حال کیست های ساده کلیه ممکن است علائمی از جمله موارد زیر داشته باشند:
اگر این عارضه ها بزرگ شوند و به سایر اعضای بدن فشار وارد کنند، می توانند منجر به احساس درد در پهلو ها، پشت و یا بالای شکم شوند.در این حالت،ایجاد عفونت و بروز علائم ناشی از عفونت مانند تب و لرزمختل کردن عملکرد کلیه ها طبیعی است. کیست ساده کلیه با فشار خون بالا همراه است، اما هنوز رابطه بین این دو بیماری مشخص نشده است.
درمان کیست ساده کلیه چگونه است؟
اگر کیست کلیه شما علائم یا عوارض خاصی ندارد، نیازی نیست که به فکر درمان باشید. البته حتما به پزشک مراجعه کنید تا تائید کند که کیست ساده کلیه شما هیچ مشکلی را ایجاد نمی کند. با این حال در مواردی نادر که کیست شما باعث بروز علائم یا عوارض می شود، ملزم هستید برای درمان آن اقدام کنید.
درمان کیست ساده کلیه با جراحی
عمل لاپاراسکوپی و بدون شکاف جراحی بهترین و قطعی ترین روش درمان کیست های کلیوی هستند که در این روش با عبور دوربین و لوله های باریک به شکم و مشخص کردن کیست کلیه دیواره های آن بریده می شود و خارج می گردد. انجام این عمل به صورت سرپائی و بدون بستری شب در بیمارستان و بدون شکاف بزرگ انجام می گردد اما در مورد درمان کیست های متعدد و ارثی، کیست ها در گوشت کلیه رشد کرده و باعث از بین رفتن کلیه ها می شود و نیاز به دیالیز می شود و باید با تشخیص به موقع آنها را درمان کرد.
در روش درمان کیست های ساده کلیه پزشک با استفاده از یک سوزن بلند و از طریق پوست و با کمک دستگاه سونوگرافی وارد کلیه ها شده و کیست را سوراخ می کند. کیست را تخلیه می کند و ممکن است داخل آن را با محلولی که حاوی الکل است پر کند ؛ این کار باعث می شود که بافت سخت شده و شانس عود کردن آن پایین بیاید. در برخی موارد کیست دوباره عود کرده و با مایع پر می شود. در چنین مواردی ممکن است پزشک به انجام یک عمل جراحی سنگین تر که مستلزم بیهوشی عمومی و ایجاد یک برش بزرگتر است مجبور شود. در این عمل، پزشک به کمک لاپاراسکوپی و سایر تجهیزات پزشکی مایع داخل کیست را تخلیه کرده و دیواره ی آن را حذف و یا می سوزاند. این کار از شکل گیری مجدد آن پیشگیری می کند. در این عمل ممکن است لازم باشد که شما برای یک یا دو روز در بیمارستان بستری شوید.
درمان های طبیعی و گیاهی برای کیست های کلیه:
گیاهانی که به بهبود عملکرد کلیه ها کمک می کنند، مانند؛ گل گاوزبان، برگ قاصدک، زالزالک بری، پوریا، جینکو بیلوبا، چای سبز، لیمو علف (چای)، شیر خار، رهمانیا، جعفری، کرفس، درخت عرعر، Roship (نوعی چای)، عشبه بیابانی و توت می باشند.
راهنمایی رژیم غذایی برای کیست های کلیه:
فاکتورهای تاثیر گذار سبک زندگی بر روی کیست های کلیوی