تاریخ : 16:51 - 1401/03/21
کد خبر : 1090744
سرویس خبری : بهداشت و درمان
 

این گیاه یکی از مفیدترین خوراکی‌های روی زمین است

این گیاه یکی از مفیدترین خوراکی‌های روی زمین است

کارگرآنلاین | چیا، دانه‌های کوچک سیاه و سفیدی از خانواده‌ نعناعیان که یکی از مفیدترین خوراکی‌های روی زمین است.

به گزارش کارگرآنلاین چیا از گیاهی به نام سالویا هیسپانیکا (Salvia Hispanica) به دست می‌آید. این دانه‌های گیاهی مواد مغذی فراوانی دارد که برای عملکرد مغز و بدن بسیار مفید و حتی ضروری‌اند.

این گونه از گیاه مریم گلی گیاهی است علفی پایا شبیه مریم گلی دارویی با گلهای آبی، بومی مکزیک، بولیوی، آرژانتین، نیکاراگوئه، اکوادور ، گواتمالا تا استرالیا که به دلیل تولید دانه های روغنی آن در بسیاری از کشورهای جهان از جمله در کشورهای اروپایی کشت آن معمول است، اما متاسفانه در ایران این گیاه سابقه کشت ندارد در حالیکه در مناطق نسبتاوسیعی از شمال و جنوب ایران قابل کشت است.

دانه های این گیاه به مقدار 30-25 در صد روغن حاوی اسید های چرب امگای 3،6،9 است. دانه چیا به قطر یک میلی متر در رنگهای مختلف سفید، خاکستری، قهوه ای و سیاه است .این دانه ها مستقیما در ترکیب غذا، سالاد و دسر، آجیل و خشکبار، نان و کیک استفاده می شود.

دانه های چیا سرشار از مواد لعابی یا موسیلاژ است و در آب معمولی تا 12 برابر وزن و حجم خود آب جذب می کند، باد کرده، ژله ای می شود روی همین اصل به عنوان حجم دهنده مواد و غذا استفاده می شود. دانه چیا منبعی فوق‌العاده برای فیبر است، که تنها ۲ قاشق غذاخوری از آن ۱۰ گرم فیبر دارد، این حیرت‌انگیز است. این معادل یک‌سوم میزان مصرف توصیه‌شده برای هر روز است.

همچنین دانه‌ چیا سرشار از چربی‌های غیراشباع چندتایی، به ویژه اسیدهای چرب امگا۳ است. پروفایل لیپید (چربی)‌ دانه چیا متشکل از ۶۰ درصد امگا ۳ است، که باعث می‌شود یکی از غنی‌ترین منابع گیاهی اسید چرب‌ها باشد- به‌ویژه آلفا لینولنیک اسید، یا ای‌ال‌ای. امگا ۳ موجود در دانه چیا می‌تواند به کاهش التهاب، بالا رفتن عملکرد شناختی و پایین آوردن کلسترول کمک کند.

همچنین این دانه دارای خواصی بی نظیر همچون مواد معدنی، آنتی اکسیدان،عدم وجود گلوتن در آن ،کلسیم و کلسترول خوب است.

پژوهش ها نشان می‌دهد دانه چیا به عنوان یک منبع چربی خوراکی می‌تواند میزان تری‌گلیسیرید و کلسترول را پایین بیاورد، در حالی که اچ‌دی‌ال یا کلسترول خوب را افزایش می‌دهد. هم‌چنین وقتی دانه چیا را جایگزین دیگر منایع چربی می‌کنید، از جمله روغن ذرت، آلفا لینولنیک اسید موجود در آن، می‌تواند از میزان تری‌گلیسیرید بالا جلوگیری کند و چاقی را در قسمت مرکزی بدن کاهش دهد.