خداوند در سوره بقره آیه 152 میفرماید: فاذکرونی أذکرکم؛ به یاد من باشید تا به یاد شما باشم. در این آیه خیلی روشن بیان شده که اگر به یادم باشی به یادت هستم. یعنی اگر به یاد من و نعمتها و در کل به یاد سرچشمه هستی باشید من نیز به یاد شما هستم و حواسم به شما هست.
اگر به یاد خدا باشیم به این وسیله روح و جان خود را پاک و روشن میکنیم و خود را آماده پذیرش رحمت پروردگار میگردانیم. زیرا توجه به این ذات پاک در فعالیتها ما را مخلصتر، مصممتر، نیرومندتر و متعهدتر میسازد و در این صورت رحمت جاری الهی نصیب ما میشود که باعث سعادتمندی ما میشود.(تفسیر نمونه، ذیل آیه فوق)
چگونه خدا را یاد کنیم؟
به راستی ما چگونه میتوانیم خدا را یاد کنیم تا خود را مشمول یاد او و رحمت واسعه او گردانیم؟! اگر ما او را یاد کردیم، خداوند چگونه ما را یاد میکند؟ در این باره تفاسیر متعددی ذکر شده است که بیان مختصر آن میتواند ما را در این رابطه صمیمانه با خدای مهربان وارد نماید.
مفسران کوشیدهاند تا هدف از این یادآوری در مورد بندگان را شرح دهند. بنا بر آیات قرآن کریم چگونه یاد کردن ما اشکال و مصادیق مختلفی دارد
روزی یکى از یاران امام رضا علیهالسلام به نام «ابن جهم» به امام عرض کرد: فدایت شوم دوست دارم بدانم در نزد شما چه جایگاهی دارم؟ امام فرمود: «نگاه کن ببین من در نزد تو چه جایگاهی دارم
1- اطاعت و فرمانبری:
خداوند میفرماید مرا به اطاعت یاد کنید که در این صورت بازتاب یادآوری ما در رابطه صمیمانه با خدا میشود، رحمت الهی. مرا به اطاعت یاد کنید تا شما را به رحمت یاد کنیم: «أطیعوا الله و الرّسول لعلّکم ترحمون» (آل عمران، 132)
2- دعا و درخواست کردن:
خدا را به "دعا" یاد کنید تا شما را به "اجابت" یاد نماید: خداوند میفرماید: ادعونی استجب لکم.(مومن،60) در یک رابطه صمیمانه و محبتآمیز، درخواست از خداوند و اجابت او رابطهای عاطفی برقرار میکند که انسان خیالش راحت است که قدرت بزرگی وجود دارد که همه امور به دستش است. و این یک اصل تربیتی است، یاد کردن خدا با دعا و استجابت دعا.(تفسیر نور، قرائتی)
3- کمک کردن و کمک خواستن:
خداوند میفرماید: ایّاک نعبد و ایّاک نستعین(حمد، 4)؛ تو را عبادت میکنیم و تو ما را یاری برسان. در این شکل ما با بندگی و فرمانبری خدا را کمک میدهیم و از خدا کمک و یاری رساندن طلب میکنیم
4- یاد کردن با جهاد:
مرا به «مجاهدت» یاد کنید تا شما را به «هدایت» یاد کنم. «والذین جاهدوا فینا لنهدینّهم سبلنا» (عنکبوت،69) ما در جنگ و عرصههای مختلف برای حفظ دین خدا تلاش و مجاهدت میکنیم و خداوند نیز ما را به سمت سعادت هدایت میکند.
5- شکر نعمتهای الهی: