به گزارش کارگر آنلاین ، در حالی که بیش از سیزده سال از ابلاغ اصل ۴۴ قانون اساسی مبنی بر خصوصیسازی واحدهای دولتی میگذرد، این مهم که به گفته بسیاری از کارشناسان اقتصادی میتوانست باعث تحولی ساختاری در اقتصاد و بخش تولید کشور شود به واسطه شرایط و برخی سیاستگذاریهای نامتناسب به نتیجه و بهرهوری مورد نظر نرسید.
در این راستا و در شرایطی که بخشها و واحدهای واگذاری شده از سوی دولت مانند هفت تپه، آذرآب و هپکو اراک به عنوان نمونهای در جهت شکست خوردن خصوصیسازی مطرح میشوند و افکار عمومی نیز به شدت در این مورد حساس شده، هستند نمونههای موفقی از این واگذاریها که با توجه به چالشها و سنگاندازیهای صورت گرفته، توانستهاند کارنامهای موفق و در عین حال درخشان از تحویل گرفتن واحدهای ورشکسته دولتی ارائه کنند. یکی از این نمونههای موفق، مجموعه شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان است که در زمستان سال ۹۷ از سوی صنایع غذایی شیرینعسل و مدیریت یونس ژائله از دولت تحویل گرفته شد و ظرف کمتر از یک سال توانست این مجموعه را که از سال ۱۳۵۲ تا سال ۱۳۹۷ زیان ده محسوب میشد، به ۶۰ میلیارد تومان سوددهی برساند.
وقتی گاوها را سربریدند!
برای یونس ژائله به عنوان بنیانگذار صنایع غذایی شیرینعسل، اما این تمام ماجرا نیست. برای او ماجرای تحویل گرفتن مجموعه کشت و صنعت مغان به عنوان واحدی مخروبه و ورشکسته به پاییز سال ۹۷ بازمیگردد؛ جایی که در جلسهای با حضور وزیر اقتصاد، از او برای برونرفت از چالشهای این مجموعه کمک خواسته شد و در نهایت پس از چهار بار آگهی مزایده و اینکه نفر نخست این فراخوان شرکتی کاغذی از آب درآمد، با اعمال فشارهایی از قبیل ضبط و جریمه مبلغ سپردهگذاری شده در مزایده، در واقع تحویل گرفتن این مجموعه به بنیانگذار شیرینعسل تحمیل شد.
ژائله در بخشی از چالشها و مشکلاتی که برای تحویل گرفتن و بهرهوری این شرکت با آنها مواجه شده است، با بیان اینکه من این سرمایهگذاری عظیم را تنها به خاطر کشورم و مردم انجام دادم میگوید: در بازدید اولیه از این مجموعه با صحنههای وحشتناکی از خرابیها روبهرو شدیم. تنها برای یک نمونه از زمانی که فهمیدند قرار است این مجموعه به بخش خصوصی واگذار شود، در روز اول ۳۰۰ رأس گاو را کشته و در حدود دو ماه نیز به آنها غذا نداده بودند. همچنین صدها اصله درخت را قطع کرده، فروخته و صرف حقوق پرسنل کرده بودند.
وی ادامه میدهد: از فردای واگذاری نیز ارگانها و ادارات مختلف به مجموعه هجوم آورده و مطالباتی از قبیل صورتحساب مالیاتی میلیاردی را طلب میکردند. برای مثال ابتدا موجی از طلبکاران با چوب و چماق به مجموعه ریختند که در روز اول ورودمان ۴۰ میلیارد تومان، مطالبات آنها پرداخت و سپس تمامی طلبها نیز تسویه شد. این پایان ماجرا نبود بلکه در موج دوم عشایر آمدند و گفتند که این زمینها به ما تعلق دارد و کسی حق خریداری آن را ندارد. موج سوم هم هجوم دولتیها بود که بالاخره با تلاش و زحمات فراوان، آن نیز مدیریت و آرامشی نسبی برقرار شده است. در این رابطه حدود سه هزار نفر نیز نیروی جدید جذب مجموعه شده و از محل درآمدهای ارزی، واردات ماشینآلات، احداث کارخانه رب، گلخانه، سالنهای جدید گاوداری و بازسازی کامل کارخانه قند در دستور کار قرار گرفت و سرانجام این مجموعه راکد راهاندازی شد.
تنها سهام کشت و صنعت مغان به شیرین عسل واگذار شده نه زمین
به گفته او، با این وجود و طبق شواهد و مستنداتی که از موفقیت این مجموعه و سرمایهگذاری عظیمی که برای راهاندازی و اشتغالزایی گسترده از سوی صنایع غذایی شیرینعسل صورت گرفته است اکنون مدیریت کشت و صنعت مغان علاوه بر چالشها و سنگاندازیهای دولتی، در جبهه افکار عمومی نیز در حال مبارزه است. به عنوان نمونه اکنون شائبههایی مطرح میشود که زمینهای کشت و صنعت مغان به مجموعه شیرینعسل ارزانفروشی شده است. این در حالی است که اساساً فروختن زمین در دستور کار نبوده و تنها سهام کشت و صنعت مغان به مجموعه شیرینعسل واگذار شده است.
ارزان فروختند یا ….؟
از سوی دیگر نیز نکته مهم اینجاست که در روند قیمت گذاری این شرکت پس از گزارش گروه کارشناسان رسمی دادگستری، هیأت واگذاری نسبت به تایید قیمت و صدور مصوبه ای مبنی بر شرایط و امتیازات واگذاری این مجموعه مبادرت نموده است. در حقیقت خریداران در مزایده باید با پیشنهاد قیمت بالاتری از قیمت پایه تعیینی هیأت واگذاری ورود می کردند.حال که این مزایده برگزار و برنده تعیین و قرارداد رسمی در عین انجام کلیه مراحل قانونی و صاحب صلاحیت بودن فروشنده منعقد شده و تمامی تعهدات خریدار انجام شده، معامله از نظر حقوقی قطعی است.
خود یونس ژائله به عنوان رییس هیاتمدیره شیرینعسل در این خصوص معتقد است: اساساً اگر بگوییم خصوصیسازی کلاً موفق نبوده، نوعی بیانصافی است. اگر کار در این شرایط به متخصص و بخش خصوصی واقعی واگذار شود، قطعاً نتیجهبخش خواهد بود. با این اوصاف در حالی شایعه ارزانفروشی کشت و صنعت مغان مطرح میشود که ما از روزی که وارد مغان شدیم نهتنها چیزی نبردیم بلکه تمامی وسایل و امکانات را هم با خود آوردهایم اما این مساله توسط خیلیها فراموش شده است.شما اگر امروز به وزارت کشاورزی مراجعه کنید و مطالبه زمین برای کشت و صنعت داشته باشید، طبق قانون باید این زمین بدون دریافت وجه یا با یک هزینه حداقلی در اختیار شما قرار گیرد. اساساً در این مورد زمین برای فروش نیست ولی الان دارد روی زمینهای مغان قیمتگذاری میشود. در واقع کشت و صنعت قابل تفکیک نیست و بدون زمین معنایی نخواهد داشت. گاو شما ذرت، یونجه و علوفه میخواهد و شما ملزم هستید آن را برای خودتان تولید کنید. سؤال من این است که اگر استراتژی دولت نابود کردن کشت و صنعتهای کشور است، تصمیم بگیرد یکباره آنها را تعطیل کند. نفس کشت و صنعت این است که بتواند کشاورزان منطقه را جذب و کشت قراردادی ایجاد کند تا قادر باشد محصولات استراتژیک کشور را تأمین کند. ما در این راستا به کشاورز کود، بذر و امکانات میدهیم و محصول آن را نیز با قیمت منطقی خریداری میکنیم. حالا با مغفول ماندن این سیاست کلان است که شاهدیم کشت و صنعتهای کشور به این روز دچار شدهاند.
وی با بیان اینکه از یک سو شائبههای ارزانفروشی زمین مطرح میشود از سوی دیگر عدهای در دولت و خارج آن در تلاش جهت اثبات این موضوع هستند که خصوصیسازیها موفق نبوده است، میگوید: گفته شده خریدار کشت و صنعت مغان اهلیت و توانایی این کار را نداشته ! صحبت اصلی من این است که یک بخش خصوصی واقعی مانند گروه شیرین عسل که می تواند یک بنگاه کوچک را به مجموعه ای با ۲۱ هزار پرسنل با توانایی صادرات به بیش از ۶۵ کشور جهان آنهم با تنوع بالای فعالیتی از کشاورزی و دامپروزی تا کارخانجات تولیدی و فروشگاههای زنجیره ای تبدیل کند، آیا توانمند نیست و اهلیت اداره یک کشت و صنعت را که خود نیز قبلا مشابه آن را با موفقیت ایجاد کرده، ندارد؟اقدامات و کارهای انجام شده در طول یک سال نیم بعد از واگذاری با تمام دشواری هایش را اگر بخواهم تشریح کنم باید قدری وقت بگذاریم. لطفا توجه داشته باشید که در این فاصله و در آینده نیز نه حتی یک سنت ارز و نه حتی هیچ ریالی به ما برای انجام سرمایه گذاری بیش از ۴۵۰ میلیار تومانی در این مجموعه تخصیص نیافته است.
افزایش ۴۷ درصد تولید شیر، رشد ۲۵ درصدی دام مولر، افزایش دو هزار و ۲۰۰ راس به آمار گله، افزایش ۷۰۰ راس گوسفند به ۷۰ هزار گوسفند، افزایش سه برابری تولید کره، تولید شیرخشک پرچرب برای اولین بار، احیای سیستم آبیاری و کوددهی به زمینها، احداث کارخانه ربسازی با ظرفیت ۳ هزار تن، احداث کارخانجات کسنروسازی، روغن کشی از زیتون، بستهبندی میوه و سبدسازی، افزایش قابل توجه تولیدات زراعی، کاشت۲۵ هکتار انگور قرمز در تپه های غیر قابل کشت شیب دار، کاشت ۲۷ هکتار بادام درختی، کاشت هلو و زعفران و کاشت ۲۰۰ هزار اصله درخت جدید در حالی که پیش از آن با قطع درختان حقوق کارکنان داده میشد از اقدامات موثر انجام شده در طی مدت مدیریت جدید بخش خصوصی است.
نکته قابل توجه اینجاست که برخلاف خصوصیسازیهای ناموفق که با تجمع و اعتراض و اعتصاب و طومار تظلمخواهی کارگران و کارکنانشان مواجه بودهاند، جمعی از کارکنان کشت و صنعت مغان طی نامهای به مقام معظم رهبری حمایت قاطع خود را از مدیریت جدید این مجموعه ابراز داشته و با تهیه طوماری به شایعههای مطرحشده پاسخ دادند.
در این نامه آمده است:
بسمه تعالی
«محضر مبارک رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران حضرت آیتالله امام خامنهای
ضمن قبولی طاعات و عبادات حضرتعالی
احتراماً با آرزوی سلامتی و طول عمر بابرکت برای معظم له به استحضار میرساند ما امضاکنندگان ذیل پرسنل و کارگران شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان بدینوسیله اعلام رضایت خود را به خاطر پرداخت حق و حقوق به موقع و حمایت قاطع از کارگران شرکت کشت و صنعت مغان توسط بخش خصوصی مینماییم زیرا در ۱۵ ماه اخیر که شرکت از طریق اصل ۴۴ قانون اساسی به بخش خصوصی واگذار شده است و هم اینک با استخدام نزدیک ۳۰۰۰ نفر و پرداخت ماهانه ۱۴ میلیارد تومان حقوق، سرمایهگذاری بیش از ۳۰۰ میلیارد تومان اعم از ایجاد کارخانه رب گوجهفرنگی، روغن کشی زیتون، پروسس میوه، احداث سایت فری استال دامپروری، راهاندازی مرکزتغذیه دام، احداث گلخانه، بهسازی و نوسازی کارخانه قند مغان، خرید ادوات و ماشینآلات مدرن کشاورزی اعم از تراکتور، کمباین فوقپیشرفته برداشت چغندرقند و گوجهفرنگی، همچنین احیای دوباره زمینهای زراعی و باغی و رکوردزنی تولید شیر، شکر، خامه و کره و دیگر محصولات شرکت کرده است که بدین سبب کشت و صنعت مغان با تمام سرعت در حال جان گرفتن و توسعه است و به عنوان واحد نمونه ملی کشور در سال ۱۳۹۸ انتخاب گردیده است، با تهیه این طومار از حضرتعالی مصرانه خواستاریم خائنین گذشته به شرکت که قبل از واگذاری، شرکت را حیاط خلوت عدهای رانتخوار جهت غارت قرار داده و آن را به روز سیاه نشانده و در طول سالیان گذشته شرکت را به مرز فاجعه و فلاکت برده بودند که توان حتی پرداخت حقوق و مزایای کارکنان خود را نداشتند و از محل فروش زمینهای درجه یک، ماشینآلات و ادوات شرکت، حقوقها را پرداخت میکردند و بیشتر صنایع و کارخانجات شرکت به خاطر سوءمدیریت به مرور از بین رفته بود، برخورد شود زیرا که همان خائنین و سیاسیون شکست خورده به خاطر رشد چشمگیرکه توسط بخش خصوصی در کشت و صنعت مغان به سرانجام رسیده جهت سنگاندازی و دلسرد کردن سرمایهگذار با تنگنظری به حاشیهسازی برخاستهاند.
به دلیل اینکه بخش خصوصی شیرینعسل کارآفرین نمونه، صادرکننده برترکشور و دارای اهلیت میباشد که بعد از تحویل کشت و صنعت مغان را متحول کردهاند و همین عملکرد بخش خصوصی امید و نشاط را در این خطه زرخیز مغان و استان اردبیل برپا داشته است که در عرض ۱۵ ماه راه بیش از یک دهه را در این برهه اقتصادی رفتهاند و در این میان افرادی که شبانهروز با هیاهو و غوغاسالاری در فضای مجازی و دیگر تریبونها درصدد به هم زدن آرامش منطقه و ما کارگران هستند؛ بنابراین این افراد معلوم الحال به هیچ عنوان سخنگو و نماینده ما نیستند بلکه آنها مخالف سرمایهگذاری و آبادانی در منطقه و ایران اسلامی هستند.
به همین دلیل ما کارگران و پرسنل شرکت که امنیت شغلی پیدا کردیم و زندگیمان به آرامش رسیده حمایت شفاف خود را از سرمایهگذاری و اشتغالزایی در منطقه توسط بخش خصوصی (شیرینعسل) با امضای همین طومار اعلام میداریم.
با احترام
پرسنل شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان
رونوشت به:
ریاست محترم جمهور
ریاست محترم قوه قضاییه
ریاست محترم مجلس شورای اسلامی
نماینده محترم ولی فقیه در استان اردبیل
استاندار محترم استان اردبیل»
∎