مذاکرات روز پنجشنبه تمام شده بود
تحلیل گر مسائل سیاست خارجی با اشاره به این که اکثر موارد اختلافی به سرانجام رسیده است گفت: در ۱۷، ۱۸ روز اخیر بسیاری از پرانتزها باز شده است به طوری که جمع بندی نهایی روز پنج شنبه صورت گرفته است.
کارگرآنلاین: ساعات پایانی مذاکرات وین امشب ۲۱ تیر در برنامه گفتگوی ویژه خبری با حضور "حشمت الله فلاحت پیشه" تحلیل گر مسائل سیاست خارجی مورد بررسی قرار گرفت.
وی در ابتدا در پاسخ به سؤال اول مجری برنامه مبنی بر این که تحلیل جنابعالی از مذاکرات چیست گفت: مذاکرات در روز پنج شنبه به اتمام رسیده بود اما به دلیل مسائل دیپلماتیک و به دلیل برخی از شرایط نتیجه به عقب افتاد.
فلاحت پیشه با اشاره به این که اکثر موارد اختلافی به سرانجام رسیده است افزود: بقیه موارد بازی است که از سوی کشورها صورت گرفته است.
بسیاری از پرانتزها طی ۱۸ روز گذشته باز شد
این تحلیل گر مسائل سیاست خارجی با اشاره به بازی قدرتها در روند مذاکرات خاطر نشان کرد: در ۱۷، ۱۸ روز اخیر بسیاری از پرانتزها باز شده است.
وی در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر این که چرا لحن آمریکا و رسانه های خارجی نرمتر شده است بیان کرد: این مسئله به نوع بازی آمریکا با ایران بر میگردد زیرا ایالات متحده آمریکا میخواهد خود را قدرت اول جلوه دهد.
فلاحت پیشه با اشاره به این که بسیاری از موارد اختلافی حل شده است ادامه داد: مسائل مرتبط با تحریم تسلیحاتی نیز در روند مذاکرات به سرانجام رسیده است.
این تحلیل گر مسائل سیاست خارجی افزود: اکنون دلیل متنی وجود ندارد که فکر کنیم ممکن است توافقی صورت نگیرد.
وی گفت: کنگره آمریکا قانون نظارت بر توافق احتمالی هسته ای تصویب شده است
احمد صمدی خبرنگار صدا و سیما طی گفتگوی زنده تلویزیونی از وین گفت: رفت و آمد وزرا خارجه ۱+۵ ادامه دارد این در حالی است که وزیر خارجه انگلیس وین را ترک کرده است.
وی با اشاره به این که نشست عمومی وزرای خارجه ۱+۵ با وزیر خارجه کشورمان امشب برگزار نمیشود افزود: وزیر خارجه چین هم نیز در وین حضور دارد.
صمدی با اشاره به این که هنوز مسائل مهمی باقی مانده است خاطر نشان کرد: عمدهترین مسئله به قطعنامه شورای امنیت برمی گردد به طوری که بحث لغو تحریمهای تسلیحاتی هم نیز مطرح است که بر سر این موارد گرههایی وجود دارد که حل نشده است.
این خبرنگار صدا و سیما در وین با اشاره به این که چانه زنیهایی پیرامون موضوع برنامه های هسته ای نیز صورت میگیرد گفت: فرمولهای خاصی در این رابطه ارائه میشود.
ظریف از بالکن کوبورگ ، فردا هم کار داریم
صمدی با بیان این که پیرامون این موارد به جمع بندی خاصی دست نیافته ایم ادامه داد: وزیر خارجه کشورمان به بالکن هتل هوگوی کوبورگ آمدند و اظهار داشتند: تمدیدی در کار نیست و فردا هم کار داریم.
فلاحت پیشه ادامه داد: بنده معتقدم یک گامی که ایران تا به حال برداشته این است که دنیا دیگر نمیتواند در موضوع هسته ای تقصیرها را گردن ایران بیندازد.
این تحلیل گر مسائل سیاست خارجی یادآور شد: در مجلس هفتم شورای اسلامی دو قانون الزام دولت به تکمیل چرخه سوخت هسته ای و قانون الزام دولت به پایان دادن به اجرای پروتکل الحاقی تصویب شد و قانونی نیز اخیراً در مجلس شکل گرفت و اصلاحات نیز توسط شورای عالی امنیت ملی روی آن صورت گرفت که رئیس جمهور امروز آن را ابلاغ کرد.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا این قوانین در دستیابی به قوانین احتمالی دست و پا گیر نخواهد بود گفت:این توافق دیگر توافق بین دو دولت نیست بلکه کلیتی است که دو کشور آن را میپذیرند به طور مثال در قانون کنگره آمده که خود کنگره دیگر نمیتواند قانون را لغو کند و در مجلس شورای اسلامی ایران هم تا به حال که سه قانون اصلی در موضوع هسته ای تصویب شده مجلس صاحب نظر است و به اعتقاد بنده این قوانین میتواند به محکم شدن کار کمک کند البته کنگره سعی کرد با هدف برهم زدن توافق به موضوع ورود پیدا کند و بنده معتقدم دست کنگره هم تا حد زیادی بسته شده هر چند بعد از این و زمانی که توافق احتمالی به پایتختها میرود آن موقع خیلی از مسائل مطرح میشود و آن موقع است که ایرانیها باید حواسشان باشد.
فلاحت پیشه در ادامه در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر این که ابلاغ قانون الزام دولت به حفظ دستاوردهای هسته ای که امروز توسط رئیس جمهور صورت گرفت چه نقشی میتواند در حمایت از تیم هسته ای داشته باشد گفت: نمایندگان ملت قانونی را تصویب کردند که در آن خطوط قرمز هسته ای کشور و خطوط قرمز امنیتی و نظامی کشور در آن دیده شده.
این تحلیل گر مسائل سیاست خارجی یادآور شد: در توافق احتمالی ایران روی سه موضوع اصلی تاکید دارد که یکی بحث شکسته شدن تحریمها، دوم بحث نوع شفافیتی است که ایرانیها باید داشته باشند که این شفافیت به معنای باز کردن مراکز نظامی ایران به روی طرفهای خارجی نباشد و سوم این که جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک کشور هسته ای به رسمیت شناخته شود و تا حالا تفسیری که وجود دارد این است که به رسمیت شناخت حق هسته ای ایران است کشوری که ذیل فصل هفتم منشور ملل متحد رفته بود که از حقوق خود محروم شود و اگر الآن بتواند حقوقش را در غالب یک قطعنامه فصل هفتمی بگیرد دستاورد بسیاری خوبی است.
نتانیاهو عرصه را در مذاکرات سیاسی آمریکا و ایران از دست داده است
وی در ادامه به نطق اخیر نتانیاهو اشاره کرد و گفت: تحلیل اصلی این است که نتانیاهو عرصه را در مذاکرات سیاسی آمریکا و ۱+۵ با ایران از دست داده.
فلاحت پیشه اظهار داشت: نتانیاهو کسی بود که به دنبال تهدید سازی ایران بود و از این محل هم خیلی از برنامه های خود را پیش برد.
این تحلیل گر مسائل سیاست خارجی اضافه کرد: واقعیتی که وجود دارد این است که برای اولین بار یک شکاف جدی بین مواضع اوباما و نخست وزیر رژیم صهیونیستی وجود دارد و رژیم صهیونیستی در اوج عصبانیت خود به سر میبرد ضمن این که اگر توافق به خوبی انجام شود یکی از کسانی که تاوان این توافق را در داخل کشورش خواهد داد نتانیاهو خواهد بود ضمن این که مرتجعین عرب و خیلی از کشورهایی که ایران را بای کد کردند به اهداف خود برسند تاوان این توافق خواهد داد.
وی در خصوص اقدامات مرتجعین عرب گفت: الآن دو جریان اصلی در منطقه وجود دارد که یکی تروریسم است و دیگری دموکراسی خواهی که در هر دو موضوع ایران میتواند حرف اصلی را در منطقه بزند.
تروریست را مرتجعین عرب شکل دادند تا مانع از شکل گیری دموکراسی و بیداری اسلامی شوند
فلاحت پیشه یادآور شد: تروریست را مرتجعین عرب شکل دادند و از آن برای جلوگیری از شکل گیری دموکراسی و دین داری اسلامی استفاده کردند.
این تحلیل گر مسائل سیاست خارجی ادامه داد: به نظر بنده در لوای ایران هراسی که از سال ۲۰۰۴ میلادی شکل گرفت این کشورها سیاستهای خود را پیش بردند و اگر ایران هراسی تمام شود یعنی موضوع هسته ای تبدیل به یک عاملی شود که مانعی برای ما و مشکلی برای طرفهای دیگر نباشد آن موقع است که دنیا به سراغ مسائل اساسی دیگری مانند تروریست و دموکراسی خواهی میرود و آن موقع است که ایران حرف قبلتر را میزند و این کشورهای مرتجع عرب هستند که این بار زیر سؤال خواهند رفت.
مهمترین موضوع اختلافی در مذاکرات وین تاریخ تصویب قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد است
وی در خصوص موارد اختلافی باقی مانده در توافق احتمالی اظهار داشت: مهمترین موضوع تاریخ تصویب قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد است که حداقل باید ظرف هفته آینده یک قطعنامه در شورای امنیت سازمان ملل متحد شکل بگیرد که این قطعنامه به معنای خارج کردن پرونده ایران از ذیل فصل هفتم منشور ملل متحد باشد یعنی کنار گذاشتن ۶ قطعنامه تحریمی علیه ایران.
فلاحت پیشه ادامه داد: موضوع دیگر بحث همزمانی تعهدات است و مسئله سوم مربوط به بندهای یک و دو ماده ۴۱ فصل هفتم منشور سازمان ملل متحد است که مربوط به تحریمهای تسلیحاتی است که به اسم موضوع هسته ای ایران را تحریم تسلیحاتی کردند و دیگر نمیتوانند این کار را انجام دهند.
منبع: تسنیم