بخشی از کارکردهای رسانه های برون مرزی به سرگرمی و ایجاد فضای مفرح و شاد بازمی گردد از این رو در این زمینه نیز باید به فعالیت پرداخت تا قشرهای مختلف مردم به یک شبکه علاقه مند شده و با آن ارتباط برقرار کنند. از جمله برنامه های پرمخاطب شبکه جهانی الکوثر مسابقه زنده «نوافذ» است که به مدت نیم ساعت هر روز پخش می شود. برنامه ای که اطلاعات عمومی مخاطب را در سنین مختلف می افزاید و آن را با جاذبه های گردشگری، اماکن مقدس، ابنیه تاریخی، طبیعت زیبای ایران و نیز سریال های عربی آشنا می کند.
«علی عباس» اکنون مجری این برنامه شبکه الکوثر است. وی دانش آموخته رشته روزنامه نگاری در تهران است. متولد سال 1993 در شهر نوبل و الزهرا در استان حلب در شمال سوریه. وی همکاری رسانه ای با اتحادیه بین المللی رسانه های جهان اسلام را آغاز کرد. مدتی با دفتر خبرگزاری سوریه (سانا) در تهران هم در تولید خبر همکاری داشت. سپس شبکه جهانی الکوثر با وی آشنا می شود و بعد از گرفتن تست های لازم برای فعالیت در این تلویزیون عرب زبان پذیرفته شد. آن چه در پی می آید گفتگو با این فعال رسانه ای پیرامون نوافذ و تولید برنامه برای مخاطب عرب زبان است:
از چه زمانی اجرای برنامه نوافذ را به عهده گرفتید و با حضور شما چه تغییراتی در این برنامه ایجاد شد؟
در هشت ماه گذشته اجرای برنامه نوافذ را بر عهده دارم اما قبل از همکاری با الکوثر همیشه به این فکر می کردم که شروع یک برنامه اجتماعی باید متنوع باشد. برای همین در شروع هر برنامه به جای خوش آمد گویی های متداول و تکراری سعی کردم در مدت دو دقیقه یک داستان، حکمت یا حدیث از معصومین (ع) و بزرگان بیان کنم که در آن برای مخاطبان منفعت بیشتری است. چراکه معتقدم در یک برنامه اجتماعی باید حکمت های ارزشمند هم وجود داشته باشد و با تنوع، مانع از تکراری شدن روال برنامه شد. البته برنامه نوافذ توانسته به شکل غیرمستقیم آمار و اطلاعات عمومی بسیاری به بیننده منتقل کند.
چه خاطره ای جالبی از همکاری با الکوثر دارید؟
خاطره ای که برای خودم جالب است به یک روز آفتابی باز می گردد. به شخصه خیلی برای سر و وضع خودم وقت می گذارم. روزی که اجرای برنامه داشتم هوای تهران عالی و آسمان آبی بود. اتفاقا خیلی به موی سرم رسیدم. این را هم عرض کنم که موهای سر من در حال ریزش است و برای همین خیلی روی آن حساس بودم. واکس مو و سشوار و... زدم. وقتی رسیدم به پارکینگ شبکه، باران شروع شد. از آنجا تا دفتر شبکه الکوثر کمتر از یک و نیم دقیقه فاصله است اما همین مدت اندک کافی بود تا سر و روی من کاملا خیس شود و فرصتی هم تا رفتن روی آنتن نبود. آن روز که بیش از همه به خودم رسیده بودم با سر و روی آشفته جلوی دوربین رفتم. هر چند همکاران تصویربرداری با نورپردازی تلاش کردند تا به نوعی تصویر را اصلاح کنند اما به هر حال مشخص بود که از زیر باران جلوی دوربین رفته بودم.
مسابقه نوافذ تا چه اندازه مورد استقبال مردم عرب زبان کشورهای منطقه قرار گرفته و آن را تماشا می کنند؟
مردم جهان عرب استقبال خوبی از مسابقه نوافذ دارند. ما همواره پیام های بسیاری که از طریق فضای مجازی و شبکه های اجتماعی دریافت می کنیم به این تاثیرگذاری پی می بریم. مردم دنبال تماس از طریق شماره های برنامه هستند که به نظرم این خیلی خوب است. نوافذ در فضای مجازی به ویژه واتس اپ و فیسبوک با مخاطبان در ارتباط است.
مردم شهر خودتان چقدر این برنامه را می بینند؟ اطلاعی دارید؟
به این خاطر که پدر من بزرگ عشیره و به نوعی ریش سفید شهر است (که اصطلاحا به آن مختار می گویند) پس من هم می شوم پسر مختار شهر. به همین خاطر از زمانی که اجرای یک برنامه تلویزیونی را به عهده گرفتم مردم شهر هم که به ما لطف دارند، پیگیر تماشای این برنامه شدند و همه نوافذ را شناختند. این را می توان از تماس های مکرر که هر روز با ما دارند، درک کرد.
به نظر شما مسابقه هایی مشابه نوافذ چه تاثیری در میان مسلمانان و اعراب منطقه خواهد داشت، آیا می تواند ارزش های فرهنگی آنها را یادآوری کند و یا موجب ایجاد همبستگی و وحدت میان آنها شود؟
بگذارید شفاف صحبت کنم؛ این برنامه تاثیر خوبی دارد چرا که سوالات ما هم علمی، هم اسلامی و هم تفریحی است. برای همین مورد توجه عرب زبان ها واقع شده است. غیر از اینکه مفاهیم و معارف اسلامی را به مخاطب معرفی می کند، توانسته اماکن گردشگری، زیارتی و مقدس، طبیعت ایران و نیز امکانات و پیشرفت هایی را که در کشور انجام شده نیز به بینندگان بشناساند. صفحه اینستاگرامی ما هم بخش متفاوت و دوست داشتنی ماجراست که قبل و بعد از اجرای برنامه و شرایط و کارهایی که باید انجام دهیم را برای مخاطب نشان می دهیم.
در میان تلویزیون های کشورهای عربی برنامه ای مشابه نوافذ هست؟
البته خوب نیست از خودمان تعریف کنیم اما به نظرم نوافذ برنامه ای تک است و مشابهی در تلویزیون های عربی جهان وجود ندارد. این نکته را مطمئن باشید.
آرزو دارید در چه برنامه یا فعالیت رسانه ای مشارکت داشته باشید که در الکوثر یا سایر شبکه های ایرانی پخش شود؟
با اینکه همه می گویند تو خیلی سر حال و خنده رو هستی و برنامه های اجتماعی مثل نوافذ و یوم جدید برای تو بسیار مناسب است اما از ابتدای فعالیت های رسانه ای دوست داشتم که در آیتم های سیاسی همکاری داشته باشم و برنامه ای داشته باشم که مهمان دعوت کنم و با آنها به مناظره بپردازم تا موضوعات روز را به چالش بکشیم که هنوز تحقق نیافته است. خب سیاست رشته من است و در این زمینه بیشتر تحقیق کرده ام.
به عنوان یک تبعه سوریه، بفرمایید مردم منطقه برنامه های جدی و سیاسی را بیشتر می پسندند یا برنامه های شاد و اجتماعی؟
مردم سوریه و کشورهای همسایه مانند لبنان و عراق به دلیل ده سال جنگ از سیاست خسته شده اند و نیازمند برنامه های مفرح و اجتماعی هستند که امید بخش باشد و آنها را به زندگی بازگرداند تا از این وضعیت دشواری که گرفتار شدند، خارج شوند. برای همین پیشنهاد می کنم برنامه هایی مانند نوافذ، پرسش و پاسخ و ... بیشتر برای آنها مناسب تولید شود. در پیشنهادهایی هم که به شبکه داده ام این موارد را عنوان کرده ام.