کارگر آنلاین | قیمت یک جفت کتونی دست دوم خارجی به اندازه دو گرم طلا یا یک سکه گرمی آب میخورد! کتونیهای که یک بار خارجنشینها از آن استفاده کردهاند و حالا دست دوم این کتونیها از عراق، امارات، افغانستان، پاکستان و … به شکل نامرغوبی راهی ایران و به دست متقاضیان میرسد.
هر چند که به گفته یک فروشنده کتونیهای دست دوم، این روزها نان شب برای مردم مهمتر است اما این مساله تقاضای خرید کفشهای دست دوم را کم نکرده است.
شبهای تابستان و زمستان فرقی نمیکند کنار خیابان ایستادهاند، بساط پهن کردهاند با یک بنر بزرگ «فروش کتونی خارجی با ضمانت» و برندهای مطرح «فیلا، پوما، نایک، آدیداس، ریبوک» را میفروشند.
جرات نکردیم یک کامیون جنس وارد کنیم!
یک فروشنده خیابانی که از وضعیت واردات و بازار گلهمند است، میگوید: «خرید کتونیهای دست دوم هم کم شده است. مردم یا کفش و کتونیهای کهنهشان را میپوشند یا برای خرید یک کتونی با کیفیت به سراغ ما میآیند.در شرایط فعلی آنقدر وضعیت معیشت مردم بهم خورده که ترجیح میدهند به جای خرید کفش و کتونی نیازهای اولیهشان را برطرف کنند.»
او درباره میزان واردات کتونی هم میگوید: «سالهای گذشته وضعیت بازار بهتر بود. کامیون، کامیون کتونیهای دست دوم را از کانالهای عراق، امارات، افغانستان و پاکستان غیرقانونی وارد و به سرعت آب میکردیم اما امسال جرات نکردیم یک کامیون جنس وارد کنیم.»
در فضای مجازی هم تبلیغ فروش کتونیهای دست دوم داغ است. یکی از فروشندگان قیمت کتونی پوما را دو میلیون و ۴۰۰ هزار تومان گذاشته و میگوید که قیمت این کتونی نو در بازارهای اروپایی بیشتر است.
فروشنده یک نیو بالانس که قیمت کتونی دست دومش را ۴۵۰ هزار تومان گذاشته است به تجارتنیوز میگوید: «این کتونی را خواهر شوهرم از انگلستان هدیه آورده است. از آن استفاده نمیکنم و ترجیح دادم که بفروشمش. قیمت این کتونی بیش از اینهاست و هدف از درج این قیمت این است که زود به فروش برود و این کتونی به دست یک نیازمند برسد!»
تعدادی از فروشندگان کیف و کفش میگویند علت گرانی کتونیهای دست دوم، ممنوعیت واردات کتانی و کفش است.
تولید کفش نصف شد
به گفته رئیس اتحادیه کفاشان دستدوز تهران، «به دلیل کاهش قدرت خرید، مردم فعلا از همان کفشهای خرید قبلی خود استفاده میکنند. توقف صادرات و نبود نقدینگی تولید کفش را هم نصف کرده است و تولیدکنندگان با حداقل ظرفیت کار میکنند. جالب است که سود فروش این کتونیهای دست دوم از مواد مخدر هم بیشتر است. »
سالهاست که مسئولان صنفی فروش لباس و کفشهای تاناکورایی را ممنوع کردهاند، رسول شجری در توصیهای به مردم میگوید: واردات اجناس خارجی ممنوع است. بازار جنس خارجی ندارد. چنانچه جنس خارجی در بازار باشد ستاد مبارزه با قاچاق کالا با آنها برخورد میکند. فروشندگانی که در کنار خیابان کتونی میفروشند از اتحادیه هیچ مجوزی ندارند و فروش اجناس خارجی خلاف قانون است.
او عنوان کرد: چنانچه مردم قصد خرید کالا دارند اجناس را از فروشگاه معتبر بخرند و فاکتور بگیرند و از تهرانیها میخواهیم از خرید کفش دست دوم در زمان کرونا خودداری کنند.