کارگرآنلاین: پیشتر، یک مقام مسئول در بیمارستان شهید لواسانی درباره سفر این هیأت گفته بود: «با توجه به استانداردهای علمی و تخصصی بالا و چشمگیر بیمارستان شهید دکتر لواسانی و با همت انجمن جراحان قلب ایران و یک بنیاد خیریه پزشکی، مقدمات سفر تیم جراحان حال حاضر قلب دنیا فراهم شد تا از این رهگذر در بازه زمانی دو هفتهای از هشتم آبان ماه امسال40 تا 50 مورد از اعمال جراحی پیچیده و کمسابقه قلب باز و بسته کودکان در بیمارستان شهید دکتر لواسانی انجام شود.»
خبر حضور متخصصان آمریکایی در ایران طی چند روز گذشته با تبلیغات رسانهای زیادی همراه بود. اما بنا به اخبار موثق، مخاطبان اصلی این خبرها تودههای مردم نبوده و هدف اطلاع یافتن و ایجاد یک فضای جدید در سطح نخبگان و موثرین نظام سلامت بوده است.برخی منابع آگاه اظهار میدارند، این گروه از متخصصان آمریکایی در حالی در «هفته استکبارستیزی» سال «اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل» وارد کشور شدهاند که هزینه حضورشان در کشور رقمی معادل چهار میلیارد تومان برآورد شده است! این هزینه چهار میلیاردی برای جراحی حدود 40 کودک از سوی یک سازمان مهم بیمهگر وابسته به بیتالمال پرداخت شده است. در واقع برای هر کودک، 100 میلیون تومان از طرف دولت هزینه شده است.
آنطور که در روزنامه کیهان آمده است، ماجرا وقتی عجیبتر میشود که بدانیم تمامی جراحیهای مذکور، در ایران و توسط متخصصین ایرانی نیز انجام میشده و اساساً ضرورتی برای حضور پزشکان خارجی به این منظور وجود نداشت!
ظاهرا دکتر «ج»، (یکی از معاونین سابق تامین اجتماعی استان تهران و از مسئولان فعلی بیمارستان میزبان)، از طریق همسر خود که در حال گذراندن دوره تکمیلی در آمریکاست، با این گروه پزشکی آمریکایی ارتباط گرفته و مقدمات حضور آنها را با تکیه بر منابع مالی دولتی فراهم نموده است. این اقدام البته بدون تایید خاص مسئولان ارشد بهداشت و درمان استان تهران و دستگاهی که هزینه هنگفت سفر را پرداخته امکانپذیر نبوده و این پروژه موید ایجاد یک طیف جدید متشکل از افرادی است که در ظاهر در دو طیف کاملاً متخاصم سیاسی دستهبندی میشوند!
اما این اقدام مسئولان بیمارستان شهید لواسانی، با واکنش وزارت بهداشت روبرو شده و میردهقان، مدیرکل نظارت و ارزشیابی این وزارتخانه این اقدام را غیرقانونی و بدون مجوز وزارت بهداشت اعلام نمود.
چنین بذل و بخششی از سوی یک دستگاه متولی درمان و بیمه برای پزشکان آمریکایی در حالی انجام شده که دستمزد متخصصان و پزشکان ایرانی اکنون چندین ماه است که از سوی این سازمان بیمهای پرداخت نشده است.
اما در مورد نقش یک بنیاد خیریه درمانی به عنوان متولی بیرونی این ماجرا (فارغ از خدمات گذشته و حال آن بنیاد) گفته میشود مدیر عامل و تعدادی از اعضای هیأت موسس این خیریه از دستاندرکاران گروه جراحی قلب سازمان تامینکننده سفر آمریکاییها بوده و نقشی اساسی را در این ماجرا ایفا کردهاند.
گفتنی است، حضور هر از چند گاه چهرههای مختلف (ورزشی، هنری، علمی و ...) آمریکایی اروپایی در کشور، پروژه دیپلماسی عمومی که حدود دو سال پیش هیلاری کلینتون نامزد فعلی انتخابات ریاست جمهوری آمریکا از آن پرده برداشت را به ذهن متبادر میکند که این نوع از دیپلماسی، استفاده هوشمندانه از قدرت نرم توسط بازیگران بینالمللی و تلاشهای یک دولت برای اطلاعرسانی، ایجاد درک، و نیز تاثیر بر افکار عمومی ملتهای دیگر است.
این تلاشها تبادلات علمی- دانشجویی، فرهنگی، ورزشی، به کارگیری رسانههای رادیویی، تلویزیونی، و اینترنتی، خدمترسانی، و در نهایت انتشارات را شامل میشود که جایگاه دیپلماسی عمومی در وزارت خارجه و وزارت دفاع آمریکا نشان از اهمیت دنبال کردن این سیاستها برای نفوذ در مراکز قدرت ایران است.
در آگوست سال 2013، پروژه امنیت آمریکایی گزارشی با عنوان «رسیدن به مخاطبان؛ دیپلماسی عمومی آمریکا در قبال ایران» منتشر کرد که در آن بر وضعیت کنونی دیپلماسی عمومی در مقابل ایران تاکید شده بود. نویسنده در آنجا آورده بود: از زمان حمله به پایگاههای دیپلماتیک آمریکا در تهران، ایالات متحده به دنبال رسیدن راهی برای همگرایی با مردم ایران بوده است. از آنجایی که ایالات متحده آمریکا و ایران روابط دیپلماتیک رسمی خود را تنظیم نکردهاند، نبود ماموریت رسمی آمریکا در ایران نشاندهنده مشکلات دیپلماسی عمومی در قبال ایران است.
در این گزارش آمده برای کسب نفوذ در ایران توسط آمریکا باید روابط خود را با شهروندان آن برقرار کرده و با مفاهیم غلط و اشتباه از طریق مبادله و گفتوگو مبارزه کند.اندیشکده پروژه امنیت آمریکای نوین در گزارشی، ایران را یکی از 10 اولویت نخست دیپلماسی عمومی آمریکا معرفی کرده است.
لازم به توضیح است دیپلماسی عمومی زیرشاخههای مختلفی دارد، یکی از شناختهشدهترین آنها «زیپ دیپلماسی» است. در زیپ دیپلماسی طبقات و قشرهای گوناگون یک جامعه با طبقه و قشر نظیر خود در جامعه هدف ارتباط برقرار کرده و بر آنها اثر میگذارند، دانشمندان با دانشمندان در قالب همایشها و سمپوزیومهای علمی، هنرمندان و هنرمندان در پوشش جشنوارهها و نمایشگاههای هنری، تجار و صنعتگران، اهالی رسانه، دانشجویان و ... نیز به همین ترتیب، همچون دندانههای یک زیپ که یکی یکی به یکدیگر قفل شده و در انتها دو کشور به مثابه دو طرف یک زیپ به یکدیگر متصل شده و یک کل واحد را میسازند.
در این میان حضور پزشکان آمریکایی اروپایی در ایران نیز در همین راستا قابل ارزیابی است.
منبع: فارس