تاریخ : 18:05 - 1399/12/08
کد خبر : 601329
سرویس خبری : بهداشت و درمان
 

علت زیاد شیر خوردن نوزاد

علت زیاد شیر خوردن نوزاد

زیاد شیر خوردن نوزاد امکان دارد به دلایل مختلفی باشد، ولی این امر احتمال دارد بر روی سلامت کودک تاثیر بگذارد و مادران را دچار نگرانی نماید.

 الگوی شیر خوردن نوزادان نسبت به یکدیگر متفاوت می‌باشد و ممکن است که برخی از نوزادان در دوران شیردهی برخلاف تصور مادران تعداد دفعات بیشتری میل به شیر خوردن داشته باشند و حتی بدون احساس گرسنگی شروع به شیر خوردن کنند. 

یکی از مسائلی که در دوران شیردهی امکان دارد مادران با آن رو به رو شوند شیر خوردن نوزاد به صورت مکرر و مداوم است که می‌تواند بدون علت یا همراه با دلیل باشد. با توجه به اهمیت شیر خوردن نوزاد ممکن است که این موضوع برای برخی مادران استرس زا و نگران کننده باشد که در همین زمینه سعی داریم به منظور آگاهی و راهنمایی شما عزیزان در رابطه با موضوع زیاد شیر خوردن نوزاد و علت و عوارض آن به بررسی بپردازیم.

علت زیاد شیر خوردن نوزاد
همانطور که می‌دانید منبع اصلی و مهم تغذیه نوزاد شیر مادر می‌باشد که از این طریق تمامی نیاز‌های او برطرف شده و از بیماری‌های مختلفی مصون می‌ماند. شاید به تصور برخی از افراد شیر دادن نوزاد کار بسیار راحت و ساده‌ای باشد، ولی گاهی اوقات زیاد شیر خوردن نوزاد به دلیل علاقه زیاد او به مکیدن و در آغوش گرفتن ممکن است که باعث خستگی و استرس مادران و نیز تاثیر منفی استرس بر شیر مادر شود.

بهتر است بدانید که معده نوزادان خیلی کوچک بوده و به اندازه یک گردو می‌باشد بنابراین احتمال دارد به تعداد دفعات زیادی احتیاج به شیر خوردن داشته باشند به طوری که در ماه اول ممکن است هر دو الی سه ساعت یک مرتبه یعنی در طول روز حدود ۸ الی ۱۲ مرتبه شیر بخورند. این روند با بزرگ‌تر شدن نوزاد کاهش پیدا کرده و هر دفعه نوزاد مدت زمان کمتری شیر می‌خورد چرا که ذهن و حواس او به میزان بیشتری با پیرامون او درگیر شده و در نتیجه از شیر خوردن منحرف می‌گردد.

اما باید این نکته را در نظر داشته باشید که شیر دادن به نوزاد تنها به خاطر سیر کردن نوزاد و تامین نیاز‌های او نمی‌باشد بلکه مواردی دیگر همچون آرامش، صمیمیت، اطمینان خاطر، نزدیکی و عشق را به دنبال دارد. بهتر است بدانید که رابطه عاطفی بین مادر و نوزاد در دوره شیردهی به نوعی موجب احساس امنیت روانی کودک در زمان بزرگسالی خواهد شد. همینطور باید بدانید که شیردهی به عنوان روشی برای کم کردن اضطراب و درد در کودکان شناخته می‌شود، بنابراین اگر فکر می‌کنید کودک نباید خیلی زود گرسنه شود باید در نظر داشته باشید که کودک برخی مواقع به جای شیر به خود مادر احتیاج دارد.

به منظور این که بدانید در چه مواقعی باید به نوزاد خود شیر بدهید باید نشانه‌های گرسنگی نوزاد را بشناسید و آن‌ها را زیر نظر بگیرید. شیردهی مداوم امکان دارد که گاهی اوقات نشان دهنده کمبود شیر مادر و ناکافی بودن آن برای رفع نیاز‌های کودک باشد، ولی در صورتی که پوشک کودکتان در حد کافی خیس می‌شود و از لحاظ وزن و رشد جسمی در حد خوبی می‌باشد در این صورت شیردهی زیاد نمی‌تواند حاکی از وجود یک نوع مشکل باشد.

 

نشانه‌های اولیه گرسنگی:

کودک لباس یا ملافه را در دهان خود قرار داده و مزه می‌کند و همچنین زبان خود را حرکت می‌دهد.
نوزاد دست هایش را به سمت دهان نزدیک می‌کند.
دست هایش را به شکل نامنظمی به اطراف تکان می‌دهد.
کودک سر خود را به سمت صدای مادر حرکت داده و سپس دهان خود را باز می‌کند.
اگر به نشانه‌های گفته شده توجه نداشته باشید تعداد حرکات او شدیدتر می‌شود.
نوزاد نق می‌زند و شروع به گریه کردن می‌کند.

نشانه‌های دیر رس گرسنگی:
نوزاد قسمت ابرو‌ها و پیشانی اش را در هم کشیده و دچار آشفتگی می‌شود.
قسمت دهانش را با استفاده از دست‌های مشت کرده کاوش می‌کند.
کودک دهان را به طور کامل از هم باز می‌کند و به حالت خیلی عصبانی سرش را به این سو و آن سو حرکت می‌دهد و سپس بازوهایش را خم می‌کند و پا‌های خود را مثل حرکت پا زدن دوچرخه تکان می‌دهد.
نوزاد دست به گریه می‌زند.

علل شیر خوردن مکرر نوزاد
دلایل زیادی وجود دارد که باعث زیاد شیر خوردن نوزاد می‌شود و هر کدام از آن‌ها نقشی در این زمینه دارند. در ادامه به موراد مهمی از آن اشاره خواهیم کرد.

 

احتیاج نوزاد به بغل و در آغوش گرفتن:
یکی از مهمترین و اصلی‌ترین احتیاجات نوزاد تازه به دنیا آمده تماس داشتن با مادر و در آغوش گرفته شدن است و باعث بوجود آمدن ارتباط عمیق عاطفی بین آن‌ها می‌شود و در مواردی همچون بالا رفتن میزان حجم شیر مادر، احساس امنیت روانی، بالا رفتن میزان هوش نیز تاثیرگذار می‌باشد و همینطور در تشکیل اعتماد به نفس و بالا رفتن میزان عزت نفس نوزاد در آینده او کمک کننده خواهد بود. به طور کلی طبق تحقیقات پزشکی به عمل آمده نوزادانی که تماس پوستی زیادی از لحظه تولد با مادر خود دارند دستگاه ایمنی و سیستم دفاعی قدرتمندتر و قوی تری دارند.

تمایل به مکیدن:
از مهم‌ترین دلایل شیر خوردن مکرر نوزاد میل به مکیدن و حس خوب شیر خوردن است. نوزادان تا نزدیک سن دو سالگی از نظر تغذیه‌ای و حس عاطفی به شیر مادر وابستگی دارند و گاهی اوقات این علاقه موجب حس ولع نوزاد در شیر خوردن و پر خوردن آن می‌شود. با توجه به این که وابستگی بیش از حد کودک به شیر خوردن بخصوص در طول شب و میل نوزاد به بودن پستان مادر در دهانش به ویژه با شروع در آمدن دندان‌های شیری می‌تواند به گونه‌ای سبب خراب شدن سریع دندان‌ها و همینطور باعث به هم ریختن آرامش مادر شود. پیشنهاد می‌شود که کم کم و با بالا رفتن سن نوزاد مقدار شیر خوردن او را کاهش دهید.

وجود مشکلات قلبی مادرزادی
در موارد کمی دلیل شیر خوردن مکرر نوزاد وجود ناراحتی‌های قلبی و کم بودن توان جسمی و خسته شدن زود هنگام نوزاد می‌باشد. در کودکانی که با چنین عارضه‌ای به دنیا می‌آیند کودک شیرخوار به علت خسته شدن سریع پس از مدت کمی شیر خوردن خسته می‌شود و سپس به خواب فرو می‌رود و در مدت کوتاهی به خاطر این که به خوبی سیر نشده است بیدار می‌شود و مجددا درخواست خوردن شیر می‌کند. مشکلات قلبی مادرزادی به طور کلی بخاطر ناقص بودن دیواره قلب می‌باشد و هر چه در مدت زمان سریع تری شناسایی شود در نتیجه خیلی راحت درمان شده و در آینده با مشکلات کمتری رو به و خواهد شد.

ناکافی بودن میزان شیر مادر:
یکی از دلایل تقاضای مکرر نوزاد برای شیر خوردن کم بودن میزان شیر مادر و سیر نشدن کامل نوزاد است. متناسب با سن کودک مقدار شیر مورد احتیاج او تفاوت دارد. به طور کلی کودکان از دو تا سه روزگی تا حدود یک ماهگی باید نزدیک ۸ الی ۱۲ بار در طول روز و هر دفعه به میزان حداقل ۱۵ دقیقه شیر بخورند و نیاز است که بگذارید تا هر زمانی که او میل به خوردن دارد به کارش ادامه دهد و پس از آن تا حدود ۶ ماهگی از تعداد مراتب شیردهی کم کم بکاهید. به منظور این که اطمینان حاصل نمایید احتیاج روتین کودک به وسیله شیر تامین می‌گردد به نمودار رشد کودکتان نسبت به وزن اولیه او توجه نمایید و از شیوه‌های زیاد کردن شیر مادر بهره بگیرید.