به گزارش کارگرآنلاین، زهرا ممتاز قمشه ای، کارشناس بازار کار در گفت وگو با تسنیم، درباره عدم استقبال فارغ التحصیلان از طرح کارورزی گفت: یکی از دلایل است که آنها اعتمادی به سرانجام و نتیجه طرح ندارند و مطمئن نیستند که اشتغال آنها با دستمزد 300 هزار تومان در غالب کارورزی به اشتغال دائم و پایدار می رسد یا خیر؟
وی با اشاره به فرهنگ کار گفت: این روزها جوانان فارغ التحصیل دانشگاهی به دنبال کار دولتی هستند در حالی که این این طرح قرار است در کارگاهها و کارخانهها اجرا شود ولی اگر اعلام کنند کارورزی در ادارت دولتی و وزارتخانهها با ماهی حتی 100 هزار تومان اجرا میشود تعداد متقاضیان از سه میلیون نفر هم خواهد گذشت چون با خود میگویند برویم وارد سازمانی بشویم بالاخره از این ستون تا آن ستون فرج است!
وی با بیان اینکه در راستای اجرای طرح کارورزی حدود 7000 بنگاه و واحد پذیرنده اعلام آمادگی کردند گفت: اگر تعداد افراد متقاضی کارورزی را تقسیم بر واحد پذیرنده کنیم هر بنگاه باید 33تا35 نفر را مشغول کارورزی کند که این شدنی نیست.
این کارشناس حوزه کار و تعاون تاکید کرد: در کشورهای پیشرفته به بیکاران حتی اگر در جایی مشغول کار نباشند بیمه بیکاری می پردازند، طرح کاروزی که در دولت به تصویب رسیده است نیازمند تأمین بودجه است که جای بحث دارد.
ممتاز با بیان اینکه بیکاری 42 درصدی فارغ التحصیلان دانشگاهی فاقد مهارت و پرتوقع، پیامد همان تب مدرکگرایی در جامعه است گفت: در دولت نهم طرح کارورزی برای جبران فاصله بین مهارت آموزی و تحصیلکردگان دانشگاهی دنبال شد اما موانع زیادی پیش روی اجرای آن وجود داشت که از جمله آنها ضعف قانون کار، ذکر نشدن کارآموزی و منع کار زیر 18سال و مخالفت جامعه کارگری بود.
به گفته این کارشناس حوزه کار، آن زمان نمایندگان کارگری و کارفرمایی در شورای عالی کار معتقد بودند که تسری اجرای این طرح در سطح وسیع موجب سوء استفاده برخی از کارفرمایان در استفاده از نیروی کار ارزانتر و بیگاری کشیدن از جوانان جویای کار میشود.
وی ادامه داد: بعد از انقلاب سازمان آموزش فنی و حرفهای تأسیس و به سرعت در سراسر کشور مراکز مجهز آن روز راه اندازی شد و قدمهای خوبی هم برای مهارت آموزی برداشت اما با رشد تب مدرکگرایی، آموزشهای فنی و حرفهای به تدریج رو به فراموشی گذاشت.به علت پر هزینه بودن آموزشهای فنی، نوسازی دیرتر انجام گرفت و سرعت تغییر کارگاههای آموزشی با سرعت تغییر تکنولوژیکی یکی نبود.
این کارشناس بازار کار در بیان مزایا و معایب اجرای طرح کارورزی گفت:اینکه نیروی انسانی کار و حرفه مورد علاقه خود را به شیوه استاد شاگردی در یک محیط کار واقعی فرا بگیرد در ظاهر خوب به نظر میرسد، اگر چه در بسیاری از رشتهها روند تربیت نیروی انسانی هنوز به شیوه استاد شاگردی ادامه دارد، مثل رشته قلمزنی یا جواهرسازی که به عنوان رشتههای هنری قدیمی و اصیل شاگرد نزد استاد تمام فوت و فنهای کار را یاد میگیرد.
وی ادامه داد: استاد شاگردی به شیوه سنتی دیگر جوابگوی نیاز امروز نیست افزود: در حال حاضر نقدهایی به طرح کارورزی وارد میشود از جمله اینکه تناسب کمتری بین رشتههای دانشگاهی با مشاغل بازار کار وجود دارد و چنانچه طرح کارورزی در سطح وسیع برای همه مشاغل در کارگاهها و کارخانهها اجرایی شود، احتمال سوء استفاده زیاد است.
ممتاز بیان کرد: از سوی دیگر برخی کارفرمایان که منتظر کاهش هزینه عوامل تولید هستند، نیروی با سابقه خود را به بهانه استفاده از نیروی کار ارزان و جوان اخراج میکنند و این امر موجب افزایش بیکاری میشود به همین دلیل با توجه به شرایط فرهنگی کشور و عدم نظارت کافی بر این موضوع، نمیتوان انتظار داشت که طرح کارورزی موجب اشتغال دائم برای کارورزان شود.