علائم عفونت ادراری
علائم عفونت مثانه به طور ناگهانی بروز می کند و شامل موارد زیر است:
ادرار دردناک و احساس سوزش
نیاز به تکرر ادرار
اصرارهای ناگهانی برای تخلیه مثانه به اصطلاح فوریت ادرار
درد در قسمت تحتانی شکم درست بالای استخوان شرمگاه
مشاهده خون در ادرار
علائم عفونت ادراری که کلیه ها را درگیر می کند علاوه بر موارد قبلی شامل موارد زیر است:
درد در پهلوها یا پشت که با تغییر موقعیت تغییر نمی کند
تب و لرز
تهوع و استفراغ
علائم خاصی علاوه بر علائم عفونت دستگاه ادراری که به معنای ابتلا به عفونت پروستات است، شامل:
تب
لرز
خستگی
مشکل در ادرار کردن
درد در ناحیه لگن یا ناحیه بین راست روده و کیسه بیضه
علل عفونت ادراری
بیشتر عفونت های ادراری ناشی از باکتری اشریشیا کلی است که به طور طبیعی در بدن وجود دارد. این باکتری از طریق مجرای ادرار وارد دستگاه ادرار می شود. مجرای ادرار لوله ای است که ادرار را از طریق آلت تناسلی مثانه تخلیه می کند. عفونت ادراری در زنان بیشتر از مردان است زیرا مجرای ادرار آنها کوتاه تر است و باکتری ها برای رسیدن به مثانه باید مسافت کمتری را طی کنند. بعید است یک مرد از طریق رابطه جنسی با یک زن به عفونت ادراری مبتلا شود زیرا این عفونت به طور معمول از باکتری های موجود در دستگاه ادراری مرد نشات می گیرد.
عفونت ادراری در مردان بیشتر در سنین بالاتر دیده می شود زیرا مردان مسن بیشتر دچار بزرگ شدن غده پروستات خود می شوند که هایپرپلازی خوش خیم پروستات نامیده می شود. پروستات دور گردن مثانه، جایی که مجرای ادرار به مثانه متصل می شود می پیچد. بزرگ شدن غده پروستات با خفه کردن گردن مثانه جریان آزاد ادرار را سخت می کند. اگر مثانه کامل تخلیه نشود باکتری هایی که به طور معمول با ادرار خارج می شوند ممکن است جای خود را بگیرند. از دیگر عواملی که شما را در معرض خطر بیشتری برای عفونت ادراری قرار می دهد شامل موارد زیر است:
برای مدت طولانی بی حرکت بودن
مایعات کافی ننوشیدن
جراحی مجاری ادراری اخیرا
دیابت
ختنه نشدن
بی اختیاری مدفوع
درگیر مقاربت مقعدی که مجرای ادرار را در معرض باکتری های بیشتری قرار می دهد
تشخیص عفونت دستگاه ادراری
برای تشخیص عفونت دستگاه ادرار پزشک شما را معاینه می کند و درباره علائم از جمله سابقه قبلی ابتلا به عفونت سوالاتی می پرسد. احتمال می رود برای بررسی های بیشتر انجام آزمایش ادرار را برای شما تجویز کند. اگر پزشک به بزرگ شدن غده پروستات مشکوک باشد معاینه رکتال دیجیتال را انجام می دهد. معاینه رکتال دیجیتال یکی از آزمایش های غربالگری مردان است، اما این بخش مهمی از تشخیص زودهنگام و تشخیص بیماری های پروستات مانند سرطان پروستات و پروستات بزرگ شده است. نتایج امتحان رکتال دیجیتال مقدار زیادی اطلاعات را در یک زمان کوتاه ارائه می دهد. طی معاینه پزشک یک انگشت با انگشت روغنی را به راست روده وارد می کند. این کار به وی اجازه می دهد ضمن بررسی پروستات هر چیزی غیرمستقیم از جمله شکل، اندازه یا بافت را نیز شناسایی کند.
درمان عفونت ادراری
اگر به عفونت دستگاه ادراری مبتلا هستید باید از داروهای آنتی بیوتیک استفاده کنید. بسته به نوع آنتی بیوتیکی که پزشک تجویز می کند قرص ها را یک یا 2 بار در روز به مدت 5 تا 7 روز یا بیشتر مصرف می کنید. نوشیدن مایعات کافی نیز گزینه مهمی است. اگر ادرار کردن آزاردهنده باشد ممکن است وسوسه شوید میزان مایعات مصرفی خود را کاهش دهید، اما دقت داشته باشید ادرار کردن باعث دفع باکتری ها از سیستم بدن می شود، بنابراین حین مصرف آنتی بیوتیک ها هیدراته بمانید و ادرار کنید.
بسیاری از افراد در طول عفونت ادراری برای خلاص شدن از شر آن آب کرنبری می نوشند. انجام آزمایش هایی روی موش ها نشان داد چندین ماده موجود در آب کرنبری تعداد باکتری ها را در مثانه کاهش می دهد. با این حال، هیچ مدرک قوی مبنی بر اینکه نوشیدن این آب میوه طی عفونت ادراری باعث از بین رفتن آن یا بهبودی سریع می شود وجود ندارد.
بهبودی از عفونت دستگاه ادراری
پس از شروع مصرف آنتی بیوتیک باید طی 2 تا 3 روز احساس بهتری داشته باشید. اگر علائم بعد از مصرف آنتی بیوتیک هم برطرف نشد حتما به پزشک مراجعه کنید. باید حتما دوره درمانی با آنتی بیوتیک های تجویز شده را به اتمام برسانید حتی اگر احساس بهبودی داشتید. قطع زودهنگام آنتی بیوتیک ها رشد باکتری های مقاوم در برابر آنتی بیوتیک های رایج را ترغیب می کند.
جلوگیری از عفونت ادراری
برای جلوگیری از عفونت ادراری مهمترین نکته این است که احتمال حمله باکتری ها به دستگاه ادراری را کاهش دهید. مراحلی که می توانید طی کنید شامل موارد زیر است:
ادرار خود را نگه ندارید.
مایعات کافی بنوشید.
ناحیه تناسلی را از سمت جلو به عقب پاک کنید.
ناحیه تناسلی را تمیز و خشک نگه دارید.
چشم انداز
عفونت ادراری در مردان کمتر از زنان شایع است، اما علل و روش های مشابهی دارند. مصرف داروهای آنتی بیوتیکی به طور معمول طی 5 تا 7 روز عفونت را از بین می برد. مردانی که دارای عفونت دستگاه ادراری طولانی مدت یا عفونت ادراری هستند که به طور مرتب عود می کند باید توسط پزشک از نظر شرایطی مانند عفونت در غده پروستات (پروستاتیت) ارزیابی شوند.