سیگنال ثبات به بازار ارز:
تحلیلی دقیق از وضعیت بازار ارز / خریداران و فروشندگان دلار بخوانند
تله نوسانگیران ارزی کارساز نشد تا دلار کمنوسانترین روز در ماه جاری را تجربه کند. روز گذشته، نوسان گیران در ابتدای روز در بازار ارز مداخله چندانی نکردند.تصور آنها این بود در چنین شرایطی بازارساز نرخ عرضه ارز را به مرز پایینتر میبرد. با این حال، صرافیهای منتخب دولتی نرخ دلار را در همان کانال ۱۱ هزار تومانی تعیین کردند تا قیمتها به جای کاهش موقتی که معمولا با حملههای سفتهبازانه همراه است، ثبات را تجربه کند. ثبات دلار در میانمدت، بازار را در برابر تحرکات نوسانگیران ایمنتر میکند.
به گزارش کارگر آنلاین : تله نوسانگیران ارزی کارساز نشد تا دلار کمنوسانترین روز در ماه جاری را تجربه کند. روز گذشته، نوسان گیران در ابتدای روز در بازار ارز مداخله چندانی نکردند.تصور آنها این بود در چنین شرایطی بازارساز نرخ عرضه ارز را به مرز پایینتر میبرد. با این حال، صرافیهای منتخب دولتی نرخ دلار را در همان کانال ۱۱ هزار تومانی تعیین کردند تا قیمتها به جای کاهش موقتی که معمولا با حملههای سفتهبازانه همراه است، ثبات را تجربه کند. ثبات دلار در میانمدت، بازار را در برابر تحرکات نوسانگیران ایمنتر میکند.
روز گذشته، بازارساز قیمتهای پایینتر از مرز ۱۱ هزار و ۳۰۰ تومانی را برای دلار ثبت نکرد تا نوسانگیران ارزی از کسب سود ناامیدتر شوند. در پنجمین روز هفته، قیمت دلار با افت جزئی ۱۰ تومانی به عدد ۱۱ هزار و ۳۴۰ تومان رسید. جدا از کاهش نوسان روزانه به ۱۰ تومان، دیروز دلار در دامنه بسیار محدودی نیز حرکت کرد که در ماه جاری سابقه نداشت. روز چهارشنبه دامنه حرکتی دلار در بازار تهران بین ۱۱ هزار و ۲۷۰ تا ۱۱ هزار و ۴۳۰ تومان بود که حدود ۱۶۰ تومان میشد. در روزی که دلار مقدار کمی از ارزش خود را از دست داد، سکه تمام بهار آزادی نیز با کاهش ۲۰ هزار تومانی به قیمت ۳ میلیون و ۷۴۰ هزار تومان رسید. سکه دو روز پیش به لطف افزایش بهای اونس در بازارهای جهانی افزایش جزئی قیمت را تجربه کرده بود. به گفته فعالان، پس از ساعت ۴ بعدازظهر نیز قیمتهای پایینتری در بازار سکه به ثبت رسید.
به گفته فعالان، مهمترین عاملی که آرامش را به بازار سکه و طلا بازگردانده است، کاهش نوسانات قیمتی دلار و جهش کاهشی آن بوده است. عامل اصلی کاهش نوسانات دربازار ارز نیز افت تقاضای احتیاطی و سیاستهای قیمتگذاری مناسب و نوع مداخله بازارساز ذکر شده است. بهعنوان مثال، روز گذشته، قیمت دلار توان افزایشی زیادی را در ابتدای روز از خود نشان نداد؛ در چنین شرایطی برخی فعالان انتظار داشتند بازارساز با ثبت قیمتهای پایینتری تلاش کند دلار را به مرز پایینتری بکشاند. با این حال، به گفته بازیگران باتجربه بازار، بازارساز ارزی به خوبی متوجه تله نوسانگیران ارزی شد. به گفته این دسته، زمانی که قیمت دلار به کانال ۱۰ هزار تومانی رفت و در محدوده ۱۰ هزار و ۷۰۰ تومانی معامله شد، عدهای از نوسانگیران موفق به تهیه ارز در آن قیمتها نشدند. از آن سو کسانی که در قیمتهای یاد شده اقدام به خرید کردند، طی مدت کوتاهی به ازای هر دلار، نزدیک به ۷۰۰ تومان سود کسب کردند. این مقدار سود در زمانی که بیشتر خریداران بازار دچار ضرر شدهاند، بسیار زیاد محسوب میشد. از نظر بازیگران باتجربه بازار، نوسانگیران قصد داشتند در انتهای هفته جاری یک بار دیگر سناریوی کسب سود در کانال ۱۰ هزار تومانی را کلید بزنند. ولی بازارساز ارزی با حربه مناسب تصمیم گرفت دامنه نوسانی قیمت را مدیریت کند. به گفته کارشناسان اگر بازارساز بتواند از گردنه ۱۵ آذر تا ۱۲ دی ماه قیمتها را با نوسان کم عبور دهد، پس از این تاریخها بازار با تقاضای واقعی زیادی مواجه نخواهد بود و حتی در روزهای پایانی سال احتمال عرضه ارز در بازار بیشتر از تقاضا خواهد بود. به گفته آنها، در یک ماه آتی از یکسو بازار میتواند با تقاضای شرکتهای تجاری مواجه شود و از سوی دیگر تقاضای ارزی دانشجویانی که قصد ادامه تحصیل در خارج از کشور را دارند، نیز افزایش خواهد یافت. این درحالی است که عده زیادی از معاملهگران با چنین تصوری موافق نیستند. از نظر آنها، هر دو دسته پیشتر بخشی از ارز مورد نیاز خود را تهیه کردهاند و از این رو در سال جاری بازار چندان تحت تاثیر این دو متغیر قرار نخواهد گرفت.
دراین میان، دبیر کانون صرافان نیز عنوان کرده است که بانک مرکزی دو اقدام موثر را در مدیریت نوسانات ارزی صورت داده است.
به گزارش «ایبِنا» رضا ترکاشوند با اشاره به مشکلات ارزی کشور اظهار کرد: بانک مرکزی دو اقدام موثر برای کنترل بازار ارز انجام داده، اولین اقدام تسهیل واردات ارز است. این کار با اصلاح مقررات پیشین شکل گرفت؛ تا پیش از این واردات ارز تا سقف ١٠ هزار دلار مجاز بود اما با مجوزی که بانک مرکزی از سران قوا دریافت کرد صرافان میتوانند تا هر میزان که نیاز دارند ارز وارد کشور کنند، ضمن آنکه ورود طلا به کشور نیز توسط اشخاص حقیقی و حقوقی مجاز شد. دبیر کانون صرافان در ادامه با استقبال از تصمیم بانک مرکزی برای راهاندازی بازار متشکل ارزی افزود: برای از بین بردن مشکلات ارزی باید چنین بازار شفافی که در آن عرضه و تقاضا، خریدار و مشتری و محل تامین پول و محل انتقال آن مشخص باشد تشکیل شود، این اقدام آرزوی ٧٠ ساله سیستم ارزی کشور است.
وارونگی رونق اقتصادی آمریکا
در بازار جهانی در حالی که دلار رویهکاهشی خود را تجربه میکرد، بازار سهام در حال افت بود و شاخص دلار رویهکاهشی خود را به بازار اوراق خزانه منتقل کرد. استقبال سرمایهگذاران نسبت به خرید اوراق خزانه با سررسید بلندمدت، روز سهشنبه بازدهی این اوراق را به شدت پایین آورد. همزمان با تقاضای بالا که بهای اوراق خزانه را پایین کشیده بود، نگرانیهای موجود نسبت به چشمانداز اقتصاد جهانی و احتمال کاهش شتاب فرآیند پیشین فدرال رزرو مبنی بر رشد تدریجی نرخ بهره هدف، روبه افزایشی میل میکند. عملکرد اوراق خرانهداری ایالات متحده با سررسید ۱۰ساله بیشترین افت خود در ماه گذشته را تجربه کرد. نرخ بازدهی این اوراق همچنان زیر سطح ۳ درصدی قرار دارد و با افت روز گذشته به ۸۸/ ۲ درصد رسید. عملکرد اوراق خزانه ۳۰ ساله به ۱۲/ ۳ درصد سقوط کرد. کاهشی که نه تنها از ماه مه گذشته تکرار نشده بود، بلکه در طول تاریخ نیز کمتر تجربه اینچنینی در بازار اوراق رخ داده است.انتظارات موجود نسبت به سیاستگذاری پولی فدرال رزرو در آینده به دو نوع در میان سرمایهگذاران منتشر شده است. افزایش مجدد نرخ بهره به اندازه ربع درصد یا اجتناب از انقباض بیشتر در طول سال جاری میلادی. این دوگانگی به خودی خود منجر به افزایش شدت جریان ورود سرمایهگذاران به بازار کمریسک و پربازده اوراق خزانه آمریکا میشود. به این ترتیب رشد بهای اوراق به دلیل رشد تقاضا منجر به افت بازدهی اوراق خزانه خواهد شد. این سناریو روز گذشته نیز به تحقق پیوست؛ نرخ بازدهی اوراق با سررسید ۱۰ ساله و ۲ ساله به یکدیگر نزدیک شد.
منبع : روزنامه دنیای اقتصاد