تاریخ : 20:05 - 1400/04/18
کد خبر : 725918
سرویس خبری : اجتماعی
 

چطور آلودگی صوتی را در خانه کاهش دهیم؟

چطور آلودگی صوتی را در خانه کاهش دهیم؟

آلودگی صوتی در خانه می‌تواند آن را به جهنم تبدیل کند. سر و صدا و شلوغی در اطراف ما همیشه هست، اما راهکارهای بسیاری برای حل این مشکل وجود دارد که با آنجام آن‌ها می‌توان خانه را به محلی دنج و آرام تبدیل کرد.

بدون شک همه ما دوست داریم خانه ما مثل یک بهشت باشد؛ جای امن و راحت، سرشار از آرامش و به دور از همهمه و شلوغی. در زندگی پرهیاهوی شهری، خصوصا در شهرهای بزرگی مثل تهران، نیاز به داشتن چنین محیطی بیش از پیش مهم است. ولی اغلب اوقات، انواع آلودگی صوتی در خانه مانند سرو صدای وسایل نقلیه یا صدای همسایگان، ایجاد محیطی آرام و ساکت را غیرممکن می‌سازد و باعث می‌شود خیلی از ما در حسرت داشتن ذره‌ای آرامش و سکوت باشیم.

اثرات مخرب آلودگی صوتی کمتر از آلودگی‌های هوا و تنفسی نیستند. آلودگی‌های صوتی می‌توانند اثرات مخربی روی اعصاب ما بگذارند و در افراد مختلف موجب واکنش‌های متفاوتی نظیر سردرد، خستگی زودرس، عصبانیت، تهوع، تپش قلب، اضطراب و … ‌شوند. پس لازم است به دنبال چاره باشیم تا بتوانیم آرامش خود را در خانه تامین کنیم.

طراحی داخلی خانه و دکوراسیون وسایل، تاثیر زیادی در کاهش آلودگی صوتی و ایجاد محیطی آرام و دنج در خانه دارد. برای اینکه ارتباط این دو موضوع را متوجه شوید، راهکارهای زیر را بخوانید تا بدانید چگونه با انجام بعضی تغییرات، چنین محیطی را می‌توانید به وجود آورید.

درزها را بگیرید

اولین و ساده‌ترین راه برای جلوگیری از راه یافتن صدا به خانه، پوشاندن درزها از جمله درز درها و پنجره‌هاست. شکاف‌ها، هرچند کوچک، باعث می‌شود صدا به خانه شما برسد. دور در‌ها و پنجره‌ها، منافذ موجود در سقف‌ها و دیوارها نظیر اطراف جعبه تقسیم‌های برق، کانال‌ها و داکت‌ها و هرجایی را که چیزی از داخل دیوار یا سقف عبور می‌کند، با چسب، بتونه یا فوم درزگیری کنید. اگر بین ته در و کف فاصله هوایی وجود دارد، آن را بپوشانید.

کفپوش مناسب انتخاب کنید

اگر در آپارتمان زندگی می‌کنید، صدا می‌تواند از کف یا سقف خانه بین طبقات جابه‌جا شود. بهتر است که در ساخت کف یا سقف خانه از انواع عایق‌های صوتی مناسب استفاده شده باشد، در غیر این‌صورت باید سطوح سخت مثل چوب یا بتن را بپوشانید یا فضاهای خالی را پر کنید. استفاده از قالیچه یا فرش برای پوشاندن کف اتاق، آسان‌ترین و مطمئن‌ترین راه برای کاهش امواج صوتی است.

می‌توانید از یک قالیچه پنبه‌ای دستباف استفاده کنید، که طبیعتا جلوه زیبایی دارد و معمولا گران است. اگر دوست دارید متفاوت باشید، می‌توانید از طرح‌های فانتزی مثل قالیچه‌های دارای پرزهای بلند و یا طرح‌های سنتی قالی ایرانی گل‌دار استفاده کنید. اگر دوست‌دار محیط زیست هستید، قالیچه‌هایی از جنس کتان انتخاب بسیار خوبی هستند. کار دیگری که می‌توانید بکنید این است که کف را موکت کنید. این کفپوش‌ها به میزان زیادی، سروصدای ایجاد شده توسط طبقات پایین را کم می‌کنند.

پنجره‌‌ها را دو جداره کنید

پنجره‌های دو جداره برای به حداقل رساندن صدای خارجی بسیار عالی هستند. در فضای بین دو شیشه‌ی پنجره‌های دو جداره، گاز آرگون قرار دارد که نوعی عایق برای انتقال صداست. در حال حاضر در مکان‌های پر سر و صدا علاوه بر شیشه‌های دو جداره از شیشه‌های سه جداره نیز استفاده می‌شود.

اگر در حال حاضر توانایی تعویض پنجره‌ها را ندارید، برای پوشاندن آن‌ها از پرده‌های ضخیم و پُرچین استفاده کنید. پارچه‌های ضخیم به میزان قابل توجهی از رفت‌وآمد صدا به داخل خانه جلوگیری می‌کنند.

درب‌های ضخیم در خانه نصب کنید

امروزه اکثر در‌هایی که در آپارتمان‌ها استفاده می‌شود، توخالی و سبک هستند و به راحتی صدا را منتقل می‌کنند. در‌های چوبی با ضخامت زیاد در خانه نصب کنید، خصوصا در‌های ورودی!

دیوارها را عایق‌بندی کنید

اگر سر و صدای زیادی بین دیوارهای خانه شما با خانه‌های دیگر جابه‌جا می‌شود، می‌توانید از عایق‌های صوتی مختلف مثل پنل‌های اکوستیک برای پوشاندن آن استفاده کنید. پشم سنگ، فوم شانه تخم‌مرغی، فوم ریباند و فوم ایکس پی اس از جمله فوم‌های کاربردی در عایق‌کاری دیوار خانه هستند که به میزان زیادی از انتقال سر و صدا جلوگیری می‌کنند.

روش دیگر برای عایق‌بندی دیوارها، استفاده از رنگ‌های اکوستیک است که مانند عایق عمل می‌کنند. این رنگ‌های ضد صدا که ضخامت بیشتری نسبت به رنگ‌های عادی دارند، صدا را جذب می‌کنند و مانع از ورود و خروج آن بین دیوارها ‌می‌شوند.

عایق‌بندی با چیدمان مناسب وسایل

علاوه بر استفاده از عایق‌های صوتی موجود در بازار برای پوشاندن در و دیوارها، شما می‌توانید از لوازم دکوری موجود در خانه به عنوان عایق استفاده کنید. به عنوان مثال:

اسباب و اثاثیه مثل تخت، کمد، مبلمان و میز و صندلی در کاهش سروصدای بیرون تاثیر دارند و نوعی عایق طبیعی محسوب می‌شوند. مثلا می‌توانید جلوی دیوار مشترک، یک کاناپه که فضای آن‌جا را کاملا پر می‌کند، قرار دهید. کتابخانه یا قفسه‌های دکوری خود را کنار دیوار مشترک با همسایه، نصب کنید. وسایل تزئینی خود را روی دیواری که سر و صدا در آن منتقل می‌شود، آویزان کنید. قالیچه‌های زینتی که روی دیوار آویزان می‌شوند و تابلوهای نقاشی یا بوم‌های پارچه‌ای نمونه‌ای از این وسایل هستند. از دیوارهای مشترک برای آویزان کردن گل و گیاه یا شلف‌های پر از گلدان استفاده کنید، تا گیاهان به عنوان عایق صدا عمل کنند.

فضای خانه را تقسیم کنید

اگر فضا یا اتاق بزرگی در خانه دارید که می‌خواهید در آن سروصدا را کم کنید، آن را به قسمت‌های کوچکتر تقسیم کنید. مثلا در عرض اتاق از پرده استفاده کنید، یا گلدان‌های بزرگ گل و گیاه بگذارید. استفاده از گل و گیاه مصداق یک تیر و دو نشان است، چون هم هوا را تمیز و پاکیزه می‌کنند، هم از انعکاس و پخش شدن صدا جلوگیری می‌کنند.

از وسایلی که بازدهی انرژی بالایی دارند، استفاده کنید

وسایل برقی قطعا باعث آلودگی صوتی در خانه می‌شوند. پس سعی کنید از وسایلی استفاده کنید که بازدهی بالاتری دارند، یعنی برچسب انرژی آن‌ها در رده‌های بالاتر مثل A تا C قرار دارد. این وسایل انرژی کمتری مصرف می‌کنند و با صدای پایین‌تری کار می‌کنند. استفاده از وسایل با بازدهی انرژی بالا، علاوه بر کاهش آلودگی صوتی، در کاهش گازهای گلخانه‌ای و درنتیجه حفظ محیط زیست تاثیر زیادی دارد. این موضوع قطعا به شما هم حس خوبی می‌دهد که در حفظ و نگهداری کره زمین مشارکت می‌کنید.

مواردی که در بالا عنوان شد، ترفندهایی برای کاهش آلودگی صوتی در خانه است که منبع بیرونی یا داخلی دارند، صداهای بیرونی مثل صدای ماشین‌‌ها یا صدای همسایگان و صداهای داخلی مانند صدای لوازم برقی و تلویزیون. اما توجه داشته باشید که مهم‌ترین و ابتدایی‌ترین روش برای حل مشکل سر و صدا یا آلودگی صوتی خانه، چگونگی ساخت خانه یا آپارتمان و نوع مصالحی است که در آن‌ها استفاده می‌شود. مصالح سخت، صوت را به آسانی از یک مکان به مکان دیگر انتقال می‌دهند. بنابراین بهتر است از این نوع مصالح کمتر استفاده شود و بیشتر از مصالحی استفاده کرد که به عنوان عایق عمل می‌کنند و غیر قابل نفوذ هستند.

در هر صورت اگر در حال حاضر بازسازی کامل ساختمان برای شما امکان‌پذیر نیست، می‌توانید با تمرکز بر مسائل کوچک‌تر و به ظاهر ناچیز، با هزینه کمتر خانه را از سر و صدای اضافی دور کنید و فضایی آرام برای خود و خانواده‌تان بسازید.

طراحی داخلی خانه و چیدمان وسایل، تاثیر زیادی در کاهش آلودگی صوتی و ایجاد محیطی آرام و دنج در خانه دارد. برای اینکه ارتباط این دو موضوع را متوجه شوید ، راهکارهای زیر را بخوانید تا بدانید چگونه با انجام بعضی تغییرات، چنین محیطی را می‌توانید به وجود آورید.  

بدون شک همه ما دوست داریم خانه ما مثل یک بهشت باشد؛ جای امن و راحت، سرشار از آرامش و به دور از همهمه و شلوغی. در زندگی پرهیاهوی شهری، خصوصا در شهرهای بزرگی مثل تهران، نیاز به داشتن چنین محیطی بیش از پیش مهم است. ولی اغلب اوقات، همین هیاهوها در کنار زندگی آپارتمان نشینی، ایجاد محیطی آرام و ساکت را غیرممکن می‌سازد و باعث می‌شود خیلی از ما در حسرت داشتن ذره‌ای آرامش و سکوت باشیم.

راهکارهای کاهش سروصدا در داخل خانه

ایجاد یک فضای دنج و آرام فقط با کاهش سروصدای محیط بیرون میسر نمی‌شود. برای ایجاد چنین فضایی، سروصدای درون خانه را نیز باید کنترل کرد، چون در جاهای مختلف، وسایل و یا بهتر بگوییم یک سری عوامل وجود دارند که آرامش خانه را تحت تاثیر قرار می‌دهند.

 

تقسیم کردن فضای خانه

 

تقسیم کردن فضای خانه

اگر فضا یا اتاقی را که می‌خواهید در آن سروصدا را  کم کنید، بزرگ است، آن را به قسمت‌های کوچکتر تقسیم کنید. مثلا در عرض اتاق، از پرده استفاده کنید، یا گلدان‌های بزرگ گل و گیاه بگذارید. استفاده از گل و گیاه مصداق یک تیر و دو نشان است، چون هم هوا را تمیز و پاکیزه می‌کنند، هم از انعکاس و پخش شدن صدا جلوگیری می‌کنند.

 

کارهای بازسازی که به کاهش صدا کمک می‌کنند

 

استفاده از وسایلی که بازدهی انرژی بالایی دارند

وسایل برقی قطعا باعث آلودگی صوتی در خانه می‌شوند. پس، از وسایلی استفاده کنید که بازدهی بالاتری دارند، یعنی برچسب انرژی آن‌ها در رده‌های بالاتر مثل A تا C قرار دارد. این وسایل انرژی کمتری مصرف می‌کنند و با صدای پایین‌تری کار می‌کنند. استفاده از وسایل با بازدهی انرژی بالا، علاوه بر کاهش آلودگی صوتی، در کاهش گازهای گلخانه‌ای و درنتیجه حفظ محیط زیست تاثیر زیادی دارد. این موضوع قطعا به شما هم حس خوبی می‌دهد که در حفظ و نگهداری کره زمین مشارکت می‌کنید.

 

کارهای بازسازی که به کاهش صدا کمک می‌کنند

 

کارهای بازسازی که به کاهش صدا کمک می‌کنند

گاهی اوقات، نقشه ساختمان و موادی که برای ساخت آن استفاده شده است به گونه‌ای است که به کاهش سروصدا کمک نمی‌کند، و راه حل‌های ارائه شده هم کارایی ندارند. در چنین مواقعی، بازسازی ساختمان، راه‌حل این مشکل است. برای اینکه بتوانید سریع‌تر، کارهای مد نظرتان را انجام دهید و با آگاهی بیشتری مواد و متریال لازم را تهیه کنید، به افراد و شرکت‌های فعال در این زمینه مراجعه کنید. آنها می‌توانند راهنمایی‌های خوبی ارائه دهند.

 


منبع : IRIB NEWS AGENCY | خبرگزاری صدا و سیما