پیشنهاد تخصیص ردیف بودجه برای اجرای قانون تعرفهگذاری نظام پرستاری از سوی شورای عالی نظام پرستاری به وزارت بهداشت و درمان که سالهاست مطرح میشود، مجدداً رد شد و لایحه بودجه ۹۹ همچون سالهای قبل بدون ردیف بودجهای برای اجرای این قانون به مجلس شورای اسلامی رفت. امسال نیز درحالی امید پرستاران برای اجرای قانون ۱۳ سال معطل مانده، رو به ناامیدی میرود که در سال گذشته حتی کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی نیز حاضر نشد، ردیف بودجهای برای تعرفه پرستاران درنظر بگیرد.
حیدرعلی عابدی (نماینده مجلس شورای اسلامی) با اشاره به اینکه اغلب آییننامهها، دستورالعملها و تخصیص اعتبارها در وزارت بهداشت و درمان و مجلس شورای اسلامی با محوریت افزایش تعرفههای پزشکان صورت میگیرد به ایلنا گفت: ارادهای برای اینکه توجهی به نحوه پرداخت عادلانه پرستاران صورت بگیرد، وجود ندارد. به همین دلیل است که قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری ۱۳ سال معطل مانده است. در برنامه ششم توسعه نیز که سه سال و نیم از آن میگذرد، به این موضوع اشاره شده اما هنوز اقدام جدی برای تعرفهگذاری خدمات پرستاری صوت نگرفته است.
وی افزود: در قانون اشاره شده است که کارانه پرستاران باید در چارچوب تعرفهگذاری خدمات پرستاری پرداخت شود و در بودجه سالانه بیاید، اما در لایحه بودجه ۹۹ نیز این اعتبارات دیده نشده است. اخیرا نیز وزارت بهداشت و درمان در حال ابلاغ قانونی است که پرداخت مبتنی بر عملکرد پزشکان نام دارد. در این قانون نیز خدمات پرستاری به طور کلی نادیده گرفته شده است.
به گزارش کارگر آنلاین ، عابدی تصریح کرد: پرستار بیش از ۸۰ درصد کار بیمار دیالیزی یا کار آیسییو را انجام میدهد اما طبق دستورالعمل جدیدِ پرداخت مبتنی بر عملکرد پزشکان، تعرفه دیالیز به حساب پزشکان واریز میشود. واقعا در این دستورالعمل حق و حقوق پرستاران فراموش شده است.
این نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه برای مراقبتهای در منزل با اینکه در قانون برنامه ششم توسعه اشاره شده، هیچ مبلغی در بودجه دیده نشده، تاید کرد: معاونت پرستاری برآوردی از میزان بودجه مورد نیاز برای اجرای قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری داشته و پیشنهادی به معاونت توسعه وزارت بهداشت و درمان داده است. معاونت توسعه وزارت بهداشت و درمان هم به سازمان برنامه و بودجه پیشنهادی داده است اما ردیف بودجه برای آن ایجاد نشده است.
وی افزود: کارانه باید مبتنی بر درآمد بیمارستان باشد. پیشبینی درآمد بیمارستانها در جداول بودجه آمده است. اگر درصد تعرفه خدمات پرستاری را مشخص کنند، میتوان این قانون را اجرایی کرد. بالاخره اگر تعرفه وجود دارد، باید برای پرستاران هم لحاظ شود. این ناهماهنگیها برای پرستاران مشکل ایجاد کرده است. در همان ردیفی که برای درآمد پزشکِ خانواده، مبلغی اختصاص داده شده، میتوان به تعرفه پرستاری که کار مراقبت در منزل را انجام میدهد، نیز اشاره کرد اما این اتفاق نیفتاده است.
عابدی در پایان خاطرنشان کرد: حرف ما این است که درصدی از درآمد بیمارستان باید به صورت تعرفهگذاری به پرستاران پرداخت شود، نه به صورت قاصدک. دو سال است که در حال مکاتبه با وزارت بهداشت و درمان هستم و از آنها خواستهام که اضافهکار پرستاری، از قاصدک جدا شود. وزیر بهداشت که آن زمان آقای قاضیزاده هاشمی بود، مکتوب نوشت اما هنوز اقدام موثری صورت نگرفته است. نحوه پرداخت کارانه پرستاری باید مبتنی بر تعرفه پرستاری باشد و در درآمدهای بیمارستان باید سهم پرستار مجزا شود.