دانههای کوچک سیاه و سفید چیا از گیاهی به نام سالویا هیسپانیکا (Salvia Hispanica) به دست میآیند که از خانوادهی نعناعیان است. دانههای چیا از نظر ظاهری شباهت بسیار زیادی به تخم شربتی دارند. دانه چیا در گذشته جزو خوراکیهای مهم برای تمدنهای مایا و آزتک بوده، چرا که میتوانستند انرژی خوبی از مصرف آن دریافت کنند. در واقع چیا در زبان مایاها به معنی قدرت بوده است.
در ادامه ۱۱ خاصیت دانه چیا را توضیح میدهیم که از نظر علمی ثابت شدهاند.
۱. چیا سرشار از مواد مغذی است ولی کالری کمی دارد
با وجود این که دانه چیا در دوران باستان جزو رژیم غذایی برخی از قبایل مهم بوده، در دوران مدرن اهمیت آن به عنوان یک سوپرفود طبیعی به تازگی شناخته شده است.
گول اندازهی کوچک این دانهها را نخورید، دانه چیا سرشار از مواد مغذی و مفید است. هر ۲۸ گرم دانه چیا (حدود دو قاشق غذاخوری) حاوی مواد مغذی زیر است.
همچنین حاوی مقدار کمی روی (زینک)، ویتامین B3، پتاسیم، ویتامین B1 (تیامین) و ویتامین B2 است.
وجود چنین میزانی از مواد مغذی در تنها ۲۸ گرم یا حدود ۲ قاشق غذاخوری از یک خوراکی، بسیار قابل توجه است. جالب این که این مقدار دانه چیا تنها ۱۳۷ کالری انرژی و ۱ گرم کربوهیدرات قابل هضم دارد.
نکتهی جالبتر اینجاست که بدن ما قادر به استفاده از کالری موجود در فیبر نیست. پس اگر در محاسبهی کالری، میزان فیبر موجود در چیا را حذف کنیم، ۲ قاشق غذاخوری دانه چیا تنها ۱۰۱ کالری دارد. به همین دلیل دانه چیا یکی از بهترین منابع کم کالری جهان برای دریافت برخی از مواد مغذی مهم و ضروری برای بدن انسان است.
برای تکمیل شده خواص چیا باید به این هم اشاره کنیم که دانه چیا غله کامل (Whole Wheat) محسوب میشود، در حالت طبیعی بدون گلوتن است و معمولا به صورت ارگانیک پرورش داده میشود.
۲. دانه چیا سرشار از آنتی اکسیدان است
از دیگر خواص چیا وجود میزان زیاد آنتیاکسیدان در آن است. آنتیاکسیدان موجود در چیا از اکسید شدن چربیهای موجود در دانهها جلوگیری میکند.
هر چند مفید بودن مکملهای غذایی حاوی آنتیاکسیدان هنوز محل اختلاف است، ولی محققین تایید کردهاند که جذب آنتیاکسیدان از طریق غذا میتواند برای سلامتی مفید باشد.
مهمتر از همه آنتیاکسیدانها با رادیکالهای آزاد در بدن مبارزه میکنند. رادیکالهای آزاد به مولکولهای سلولها آسیب میرسانند و باعث بروز پیری زودرس و بیماریهایی مانند سرطان میشوند.
۳. تقریبا تمام کربوهیدرات موجود در دانه چیا از نوع فیبر است
۲ قاشق غذاخوری دانه چیا حاوی ۱۲ گرم کربوهیدرات است که ۱۱ گرم از آن را فیبری تشکیل میدهد که بدن قدرت هضمش را ندارد.
فیبر قند خون را بالا نمیبرد و نیازی هم به ترشح انسولین ندارد. با این که فیبر از خانوادهی کربوهیدراتهاست، خواص بسیار متفاوتی با کربوهیدراتهای قابل هضم، مانند شکر و نشاسته دارد. میزان کربوهیدرات قابل هضم موجود در ۲ قاشق غذاخوری دانه چیا، فقط ۱ گرم و بسیار ناچیز است. به همین دلیل دانه چیا برای کسانی که رژیم غذایی کم کربوهیدرات مانند رژیم اتکینز یا رژیم کتوژنیک دارند، گزینهی خوبی محسوب میشود.
دانه چیا میتواند ۱۰ تا ۱۲ برابر وزن خود آب جذب کند و به شکل دانههای ژلهای در معده شما بزرگ شود. طبیعتا این موضوع باعث احساس سیری میشود و شما دیرتر گرسنه خواهید شد و به طور خودکار کمتر غذا میخورید.
همچنین، فیبر باکتریهای مفید روده را تغذیه میکند و این موضوع بسیار مهم است. تغذیه کردن این باکتریها برای سلامت هر فرد بسیار ضروری است.
۴۰ درصد از وزن دانه چیا را فیبر تشکیل میدهد و از این رو یکی از بهترین منابع فیبر در دنیا محسوب میشود.
۴. دانه چیا سرشار از پروتئینهای خوب است
از نظر وزنی ۱۴ درصد از وزن دانه چیا را پروتئین تشکیل میدهد، که در مقایسه با دیگر گیاهان بسیار زیاد است. همچنین این خوراکی حاوی ترکیب خوبی از اسیدهای آمینهی ضروری برای بدن است.
پروتئین فواید زیادی برای سلامتی دارد و یکی از بهترین مواد غذایی برای انواع رژیمهای غذایی لاغری و کاهش وزن محسوب میشود. مصرف زیاد پروتئین اشتها را کم میکند و ثابت شده میتواند افکار وسواسگونه دربارهی غذا را تا ۶۰ درصد و میل به غذا خوردن در نیمه شب را تا ۵۰ درصد کاهش دهد.
دانه چیا یکی از بهترین منابع برای جذب پروتئین است؛ خصوصا برای کسانی که پروتئین حیوانی را خیلی کم یا اصلا مصرف نمیکنند.
۵. فیبر و پروتئین زیاد دانه چیا برای لاغری مفید است
بسیاری از متخصصان تغذیه معتقدند دانه چیا برای لاغری مفید است. فیبر انحلالپذیر دانه چیا توانایی جذب میزان زیادی آب را دارد و میتواند باعث احساس سیری و کاهش اشتها شود. تحقیقات زیادی روی فیبرهای انحلالپذیر انجام شده است که نشان میدهد این فیبرها میتوانند به کاهش وزن کمک کنند.
علاوه بر این، پروتئین چیا میتواند باعث کاهش اشتها شود. یکی از تحقیقات نشان داده است مصرف دانه چیا برای صبحانه باعث افزایش حس سیری و کاهش نیاز به خوردن غذا در بازهی زمانی کوتاه میشود.
اما تحقیقاتی که روی خواص دانه چیا برای لاغری انجام شده است، نتایج ناامیدکنندهای هم به همراه داشته. روی ۹۰ نفر که اضافه وزن داشتند، تحقیقاتی انجام شد. این افراد برای مدت ۱۲ هفته در روز ۵۰ گرم دانه چیا مصرف میکردند، اما هیچ تاثیری روی وزن بدن یا سلامتی آنها دیده نشد.
در تحقیقات دیگری ۶۲ خانم برای مدت ۱۰ هفته دانه چیا مصرف کردند و هیچ تاثیری در لاغری آنها نیز مشاهده نشد، اما میزان امگا ۳ موجود در خونشان افزایش پیدا کرد.
در سوی مقابل، در مطالعهای ۶ ماهه روی افراد چاق دارای دیابت نوع ۲ که رژیم کم کالری داشتند، مصرف روزانهی دانه چیا، تاثیر بسیار بهتری از دارونما روی لاغری و کاهش وزن داشته است.
هر چند اضافه کردن دانه چیا به رژیم غذایی به تنهایی باعث کاهش وزن نمیشود، اما بسیاری از متخصصین معتقدند مصرف آن میتواند در روند کاهش وزن مفید باشد.
رژیم غذایی لاغری چیزی بیش از مصرف یک غذای خاص است. تغذیه در این زمینه همانقدر مهم است که سایر عوامل مرتبط با سبک زندگی مثل خواب و ورزش، اهمیت دارند.
بنابراین، مصرف دانه چیا در کنار تغذیه صحیح و سبک زندگی سالم است که میتواند به کاهش وزن کمک کند.
۶. دانه چیا سرشار از امگا ۳ است
۷. دانه چیا ممکن است خطر بیماریهای قلبی را کاهش دهد
۸. دانههای چیا بسیاری از مواد مغذی مهم برای سلامتی استخوانها را دارند
۹. دانه چیا ممکن است قند خون را کاهش دهد
۱۰. دانه چیا میتواند التهاب مزمن را کاهش دهد
۱۱. اضافه کردن دانه چیا به رژیم غذایی بسیار ساده است
خواص چیا برای لاغری
کلام آخر
منبع: Healthline