رژیم روزه داری یا فستینگ متناوب نوعی روزه داری است که در آن فرد به مدت 8 ساعت مواد غذایی مصرف کرده و میزان کالری لازم را دریافت می کند و 16 ساعت باقی مانده از روز را به پرهیز از غذا خوردن و دریافت کالری اختصاص می دهد.
این روش رژیم گرفتن متناسب با ساعت طبیعی بدن است. یعنی در طول 8 ساعتی که بدن ما در حال استراحت و خواب شبانه است هیچ غذایی مصرف نمی کنیم. افرادی که از این رژیم پیروی می کنند در اواسط روز غذای مورد نیاز را مصرف کرده و در انتهای روز و در طول شب از مصرف هر نوع ماده غذایی پرهیز می کنند. به این ترتیب کالری روزانه خود را در اواسط روز مصرف می کنند.
در این روش از رژیم غذایی، هیچ محدودیتی در مصرف نوع و میزان غذای مصرفی وجود ندارد. به همین علت این رژیم چندان سخت نبوده و پیروی از آن برای بسیاری از افراد امکان پذیر است.
انواع رژیم فستینگ یا روزه داری
مواد غذایی پیشنهادی در رژیم فستینگ
اگر چه در رژیم فستینگ محدودیتی در مورد نوع و میزان غذای مصرفی وجود ندارد اما از آنجایی که هدف شما از این رژیم رسیدن به یک نتیجه مطلوب است که آن سلامتی و تناسب اندام می باشد، توصیه می شود از غذاهای سالم و با ارزش غذایی بالا استفاده کنید. مصرف بیش از حد غذاهای ناسالم سبب می شود تا نتیجه برعکس شود.
میوه ها و سبزیجات و غلات کامل دارای مقادیر زیادی فیبر هستند که می توانند به سیر و راضی نگه داشتن افراد کمک کنند. مصرف چربی ها و پروتئین های مفید نیز می تواند به شما کمک کند تا در طول ساعتهای روزه داری کمتر احساس گرسنگی کنید.
بسیاری از اوقات احساس گرسنگی کاذب با نوشیدن آب و نوشیدنی های سالم رفع می شود. در طول ساعتهایی که غذا نمی خورید مقدار کافی مایعات بنوشید تا آب مورد نیاز بدن نیز تأمین شود.
تحقیقات درباره رژیم فستینگ چه میگویند؟
محدود کردن کالری دریافتی در حیوانات سبب افزایش طول عمر و تحمل انواع استرسهای متابولیک میشود. این پژوهشها بیشتر در حیوانات انجام شده و در انسانها صدق نمیکند. یکی از نگرانیها درباره رژیم روزهداری متناوب این است که رژیم گیرندگان در روزهایی که محدودیت غذایی ندارند، پرخوری میکنند و کالری سوزانده شده در طول روزهداری جبران میشود. پژوهشها در مقایسه رژیم روزهداری با دیگر روشهای لاغری این مورد را تایید نکردند. اما طرفداران رژیم فستینگ معتقدند استرس ناشی از محدود کردن کالری دریافتی سبب واکنش ایمنی در بدن میشود. این واکنشها ترمیم سلولها و تغییرات مثبت متابولیک مثل کاهش چربی خون، کاهش کلسترول بد، کاهش فشار خون، وزن و قند خون را به دنبال دارند. دیگر پژوهشها نیز نشان دادهاند که روزهداری متناوب یا رژیم فستینگ از رژیمهای کم کالری مفید برای کاهش وزن است.
فواید لاغری با رژیم فستینگ چیست؟
رژیمهای غذایی بسیار کم کالری و طولانی مدت سبب ایجاد تغییرات فیزیکی بدن، کم شدن کالری و در نتیجه کاهش وزن میشوند. در روزهداری متناوب بدن به دریافت کالری کم و غذا خوردن عادت میکند. رژیم فستینگ روی باکتریهای خوب روده تاثیر مثبت دارد و همچنین باعث افزایش هورمون آدیپونکتین در بدن میشود که از موارد کلیدی در چربی سوزی به حساب میآید. این رژیم سبب پیشرفت بدن در آب کردن چربیها و وزن نیز خواهد شد. رژیم فستینگ بیماریهایی نظیر فشار خون و سطح بالای کلسترول را کنترل و به بهبود سلامت بدن کمک میکند. به علاوه افرادی که در طول رژیمهای دیگر دچار استپ وزن میشوند را از این وضعیت خارج میکند.
فواید رژیم روزه داری؛ کنترل اشتها
از آنجا که بدن بسیار تطبیق پذیر است، خود را با روتین روزه داری هماهنگ میکند. همین که این اتفاق رخ دهد کنترلتان روی اشتها و پیشگیری از هوسهای غذایی بهتر میشود. بدن به خود میآموزد که چگونه با استفاده از چربیهای خود بهتر کار کرده و از آنها به عنوان منبع دیگری از انرژی استفاده کند.
فواید رژیم روزه داری؛ تثبیت سطح انرژی
به محض این که بدنتان موفق شد بیشتر از چربیها به عنوان سوخت دوم استفاده کند، انرژیتان در طول روز ثبات بیشتری پیدا خواهد کرد. داشتن سطح انرژی ثابت کلید اراده برای جلوگیری از هوسهای غذایی و پرخوریهای بیمورد است.
فواید رژیم روزه داری؛ افزایش قابلیت بدن برای ترمیم و سمزدایی
فرآیند گوارش غذا بیشترین توجه و انرژی بدن را معطوف به خودش میکند. وقتی مرتب در حال خوردن و گوارش غذا باشید، بدنتان زمان و انرژی لازم را برای نگهداری و ترمیم، کم میآورد. وقتی روزه میگیرید به بدنتان این فرصت را میدهید که روی دیگر فرآیندها تمرکز کند. یعنی با رژیم فستینگ، تولید هورمونهای رشد انسان میتواند افزایش پیدا کند. بدنی که سالم باشد و به درستی کار کند، کاهش یا تثبیت وزن سالم برایش سادهتر خواهد شد.
مضرات رژیم فستینگ
عوارض رژیم فستینگ؛ ضعف و بیحالی
بعضی از افراد در طول روزه داری احساس ضعف میکنند. کسانی که شغلی با فعالیت فیزیکی بالا دارند ممکن است احساس ضعف و بیحالی شدیدتری داشته باشند. خوردن آب همراه با نمک و هیدراته نگه داشتن بدن به رفع این مشکل کمک میکند. به یاد داشته باشید که احساس ضعف و بیحالی خفیف عادی است، اما نباید شدت ضعف، باعث سختی در راه رفتن و ایستادن شود. در این صورت باید روزه را بشکنید. اگر در کنار رژیم روزهداری ورزش میکنید، برای رفع مشکل بیحالی نیاز دارید شدت و مدت زمان ورزش را کم کنید. محدود بودن ساعاتی که میتوانید چیزی بخورید به هیچ عنوان نباید مانع ورزش شما شود.