هنگام تمدید قرارداد اجاره خانه ابتدا باید مشخص شود کـه قرارداد قبلی نیاز بـه تغییر دارد یا خیر.
قرارداد اجاره به عنوان یکی از مهم ترین قراردادهای مسکنی کشور به شمار می رود که در حال حاضر با توجه به افزایش نرخ های کمیسیون در بحث انعقاد قرارداد بسیاری مالکان و مستاجران ترجیح می دهند که بدون حضور در بنگاه های املاک اقدام به نوشتن قرارداد و به اصطلاح پشت نویسی کنند.
اما باید همواره نسبت بـه اعتبار پشت نویسی اجاره نامه توجه داشت و این موضوع را در نظر داشته باشید کـه بـه محض پایان مدت قرارداد اجاره خانه، مستاجر موظف اسـت مورد اجاره را تخلیه کند، در غیر این صورت بـه ازای هرروز دیرکرد مستاجر باید مبلغی را به عنوان جریمه بـه موجر بر طبق مبلغ توافق پرداخت کند.
متن پشت نویسی اجاره نامه خانه و آپارتمان بسیار مهم اسـت و باید طبق قوانین انجام شود و البته باید این نکته را اعلام کنیم که تمدید قرارداد اجاره خانه تنها با توافق کتبی هر دو طرف «مالک – مستاجر» قبل از اتمام مدت زمان قرارداد اجاره امکان پذیر اسـت.
تعداد زیادی از مستاجران کـه میخواهند برای سال دوم و یا حتی سوم و بیشتر در خانه اجاره ای خود مستقر شوند و دیگر قصد پرداخت هزینه را به بنگاه ندارند، قرارداد پشت نویسی شده یکی از بهترین گزینه ها برای آنها خواهد بود.
یکی از رایج ترین متن های پشت نویسی اجاره نامه خانه و منزل مسکونی به صورت زیر است:
قرارداد اجاره خانه بـه عدد …… در تاریخ ….. مابین خانم/آقا ….. و خانم/آقا …… بـه مدت …. سال از تاریخ ….. تا تاریخ ….. تمدید می شود. مبلغ پول پیش«ودیعه» این قرارداد اجاره از …… بـه …. تغییر«افزایش/کاهش» می یابد و مبلغ اجاره بها ماهانه نیز از …… بـه …… تغییر«افزایش/کاهش» مییابد.
گفتنی است، اگر سایر موارد قرارداد اجاره خانه بدون تغییر باشد افراد باید حتما اعلام کنند کـه تمامی مفاد قرارداد عدد …. بـه قوت خود باقی است اما اگر برخی از مفاد یا توافقات موجر و مستاجر در قرارداد اجاره قبلی تغییر می کند، این تغییرات در تمدید قرارداد اجاره باید مطرح شود.
براساس این گزارش البته برخی از قراردادهای اجاره هم با حساسیت کمتری انجام می شود، به طوری که تمدید قرارداد اجاره به صورت شفاهی صورت میگیرد و دو طرف با هم صحبت می کنند و به توافق میرسیدند و تمدید اجاره مستاجران بدون نوشتن قرارداد مجدد انجام میشد اما با بروز اختلافات و شکایات زیادی که بین موجر و مستاجرها پیش آمد، اهمیت تمدید قرارداد اجاره خانه و تمدید اجاره مغازه به صورت قراردادی نوشته شده و کتبی، همواره مورد توجه قرار گرفته است و در صورتی که اجاره نامه تمدید نشود، میتواند خطراتی را به همراه داشته باشد.
به طوری که ممکن است در زمان اجاره مجدد، هر کدام از دو طرف ادعایی کنند و یا صاحب ملک اعلام کند که مستاجر بدون قرارداد، ملک را به تصرف درآورده است و بر اساس ماده 494 قانون مدنی، اجرت المثل ایام تصرف خانه یا مغازه تقاضا شود.
طبق این قانون، اگر مستاجر بیشتر از مدت زمان اجاره در ملک بماند، حکم تصرف ملک را دارد و موظف است مبالغی را جهت این تصرف، به مالک بپردازد.
در چنین شرایطی، توافقهای شفاهی شما اعتباری ندارد و در شورای حل اختلاف، برای احقاق حق و حقوقتان، به شما کمکی نمیکند. در این زمان، لزوم تمدید اجاره نامه مسکونی و تمدید اجاره مغازه به صورت مکتوب، بیش از پیش مشخص میشود.
با همه مواردی که گفته شد، لازم نیست عرف تمدید اجاره رعایت شود و ضرورتی ندارد که قرارداد در بنگاه تمدید شود. البته بنگاه معاملات ملکی با انجام مشاور حقوقی در زمینه اجاره و تمدید اجاره، میتواند کمک بزرگی در سلامت اجاره نامه شما باشد.