تاریخ : 08:37 - 1399/07/21
کد خبر : 206713
سرویس خبری : بهداشت و درمان
 

مردم نباید درگیر جو التهابی واکسن آنفلوانزا شوند

مردم نباید درگیر جو التهابی واکسن آنفلوانزا شوند

رئیس شبکه تحقیقاتی بیماری‌های ویروسی کشور با اشاره به جو التهابی جامعه برای تزریق واکسن آنفلوانزا، گفت: این واکسن به هیچ عنوان در برابر ویروس کرونا ایمنی ایجاد نمی‌کند.

به گزارش کارگر آنلاین،  سید محمد جزایری، با اشاره به همزمانی شروع اپیدمی کرونا با اوج اپیدمی آنفلونزا، اظهار کرد: این همزمانی موجب شد تا کادر پزشکی سراسر جهان در تشخیص افتراقی این دو بیماری با مشکل مواجه شوند.

وی افزود: بر همین اساس نگرانی در سطح جامعه پزشکی و مردم ایجاد شده و در واقع ترس عمومی جامعه را فرا گرفته است.

این متخصص ویروس شناسی بالینی با تاکید بر اینکه تزریق واکسن آنفلوانزا نه در شرایط بحرانی کرونا توصیه نمی‌شود، و نه پیش از آن در سال‌های قبل هم برای عموم مردم توصیه نمی‌شد؛ ادامه داد: واکسن آنفلوانزا به هیچ عنوان ایمنی صد در صد ایجاد نمی‌کند؛ ضمناً این ایمنی پایدار نبوده و آنتی بادی‌های ایجاد شده بعد از تزریق واکسن، در بهترین حالت فقط ۹ ماه و به طور متوسط حدود ۶ ماه در بدن باقی می‌مانند.

جزایری با تاکید بر اینکه در هیچکدام از دستورالعمل‌های جهانی توصیه‌ای مبنی بر استفاده عموم مردم از واکسن آنفلوانزا مشاهده نمی‌شود، تصریح کرد: انواعی از آنفلوانزا که خطرناک بوده و حال بیمار را به سمت عفونت‌های شدید می‌برد، H ۱ N ۱ و H ۳ N ۲ است که حداکثر ایمنی واکسن برای H ۱ N ۱، ۶۰ درصد و H ۳ N ۲ حتی از این میزان هم کمتر است.

رئیس شبکه تحقیقاتی بیماری‌های ویروسی کشور در پاسخ به این سوال که چه افرادی باید واکسن آنفلوانزا را تزریق کنند، گفت: کادر درمانی و پرسنل بیمارستان‌ها، مادران باردار، افراد بالای ۶۵ سال؛ بیمارانی که بدخیمی‌های پیشرفته داشته و طول عمر در آن‌ها محدود شده است و بیماران مزمن کلیوی و ریوی و افرادی که در سن میان سالی، دارو‌های سرکوب کننده سیستم ایمنی را به طور گسترده برای بیماری خود استفاده می‌نمایند، همه این موارد می‌توانند محیط را برای تاخت و تاز ویروس آنفلوانزا مهیا کنند. این افراد به عنوان گروه‌های پرخطر محسوب شده و طبق دستورالعمل‌های جهانی باید واکسن آنفلوانزا را تزریق کنند.

استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران در خصوص تصوراتی که از تزریق واکسن آنفلوانزا در بین مردم وجود دارد، بیان کرد: به هیچ عنوان واکسن آنفلوانزا در برابر ویروس کرونا ایمنی ایجاد نمی‌کند، زیرا این دو ویروس از دو خانواده کاملاً متفاوت هستند و چطور ممکن است یک واکسن که در بین خانواده یک ویروس ایمنی صد در صد نمی‌دهد از بدن انسان در برابر گروه دیگری از ویروس‌ها محافظت کند.

جزایری با بیان اینکه میزان سرایت آنفلوانزا بسیار پایین‌تر از کووید ۱۹ است، خاطرنشان کرد: اگر مردم جهان در مورد آنفلوانزا مانند کرونا آگاهی داشته و پروتکل‌های بهداشتی را رعایت می‌کردند؛ شاهد ابتلاء و مرگ و میر‌های ناشی از آنفلوانزا نبودیم چرا که سالانه بین ۶۵۰ تا ۷۰۰ هزار مرگ و میر ناشی از آنفلوانزا گزارش می‌شود که بیشتر آن در بین گروه‌های پرخطر است.

این متخصص ویروس شناسی بالینی، تاکید کرد: اگر مردم نسبت به رعایت اصول کنترل عفونت مانند شستن دست‌ها؛ ماسک زدن و رعایت فاصله اجتماعی و عدم تردد‌های غیرضروری در سطح جامعه تلاش کنند؛ به تبع آن گسترش آنفلوانزا نیز کمتر بوده و نگرانی ناشی از ابتلاء به کرونا و آنفلوانزا به طور همزمان وجود نخواهد داشت.

وی اذعان کرد: این احتمال وجود دارد به دلیل رعایت پروتکل‌های بهداشتی از سوی مردم شاهد کاهش موارد ابتلاء به آنفلوانزا در پاییز و زمستان باشیم که البته صرفاً یک پیش بینی بوده و ممکن است به وقوع نپیوندد.

جزایری، بروز مقاومت واکسن در برابر ویروس آنفلوانزا را محتمل دانست و گفت: ویروس آنفلوانزا جهش زیادی داشته که ناشی از پاسخ ایمنی میزبان و مقاومت در برابر واکسن و دارو است و بین ۱۵ تا ۳۵ درصد مقاومت در برابر واکسن از کشور‌های مختلف غربی در مورد کادر بهداشتی- درمانی در مقالات علمی گزارش شده است.

رئیس شبکه تحقیقاتی بیماری‌های ویروسی کشور با اشاره به بازار سیاه فروش واکسن آنفلوانزا و سودجویی از مردم، تصریح کرد: چند کشور و کمپانی در دنیا به طور سنتی سازنده واکسن بوده و خط تولید محدودی دارند. به هیچ وجه این خط تولید در حد پوشش واکسن برای عموم مردم یک کشور برای یک عفونت حاد و فصلی اختصاص داده نمی‌شود. همچنین برای مردم هیچ کشوری در دنیا، تزریق عمومی واکسن آنفلوانزا توصیه نشده است. این تصور اشتباهی است که در ذهن مردم کشور ما از چند سال گذشته هم وجود داشته و شاهد ورود این واکسن به بازار سیاه بوده‌ایم. در شرایط کرونایی نیز طبیعی است که مردم بیشتر نگرانی داشته باشند که به عقیده همه صاحب نظران علمی، این نگرانی بی مورد است.

جزایری خاطرنشان کرد: در دنیا تعداد معدودی شرکت‌های تولید واکسن وجود دارند که برخی از آن‌ها مورد تأیید وزارت بهداشت است. لذا، با توجه به این مهم که اساس خط تولید واکسن در دنیا محدود بوده و تزریق آن برای همه اقشار جامعه ضروری نیست، مردم برای تهیه واکسن نباید به مراکز غیر معتبر مراجعه کنند. گذشته از این معلوم نیست در مورد واکسن‌های موجود در بازار سیاه، طی مراحل ورود به کشور و انتقال آنها، زنجیره سرد رعایت شده باشد که این موضوع به بی اثر شدن آن‌ها در بدن بیمار پس از تزریق منجر خواهد شد.

 


منبع : دانشجو