کتاب «بانوان محدث شیعه» منتشر شد
پژوهشکده باقرالعلوم(ع) در این کتاب ضمن معرفی زنان محدث شیعه، به بررسی عواملی پرداخته که تا عصر تألیف کتب اربعه شیعه (پایان قرن پنجم هجری)، کارکردهای حدیثی زنان شیعه را تحت تأثیر قرار داده است.
کتاب «بانوان محدث شیعه» به روشی علمی، رشد و بالندگی زنان پس از بعثت پیامبر و ورود آنان به فعالیتهای اجتماعی به ویژه نقل و نشر حدیث و حضور گسترده و سازنده در عرصههای علمی و دانشاندوزی و نشر و تبلیغ معارف اسلامی را به تصویر میکشد.
- در خصوص زندگی زنان دانشمند و تألیفات متعددی به چشم میخورد که از جمله میتوان به «اعلام النساء و عالمی العرب و الاسلام» از عمر رضا کحاله، اعلام النساء المؤمنات از محمد حسّون و ام علی مشکور، ریاحین الشریعه از ذبیحالله محلاتی، بانوان عالی و آثار آنها (از قرن اول تا پانزدهم هجری) از انتشارات مرکز مدیریت حوزههای علمیه خواهران، بانوان نمونه از جمعی از مؤلفین پژوهشکده باقرالعلوم(ع)، و زنان نامدار شیعه از احمد عیسیفر اشاره کرد.
- اما دو کتاب به نامهای محدثات شیعه از خانم دکتر نهله غروی، و زنان دانشمند و راوی حدیث از احمد صادقی، از همه معروفتر است و در آنها به زندگی زنان محدث و دانشمند شیعه تا دوره متأخرین پرداخته شده است.
نویسنده این اثر، ضمن بهرهمندی از این آثار، به ویژه در کتاب اخیر، با توجه به نقایص متعدد پژوهشی آثار مذکور، به زوایای جدیدی از زندگی شخصی و علمی و همچنین وضعیت رجالی و حدیثی راویان زن شیعه دست یافته که در کتابهای فوق دیده نشده است. همچنین زنانی معرفی شدهاند که در هیچ یک از کتب رجال، تراجم و شرح حالنویسی، نامی از آنها به میان نیامده و تنها از طریق سلسله اسناد روایات و گزارشهای تاریخی یا ضمن شرح حال راویان مرد، به راوی بودن آنها پی میبریم.
علاوه بر نکات گفته شده، هدف اصلی این پژوهش، نگرشی نو در سه بخش کلی، سیری در تاریخ تدوین حدیث شیعه، معرفی بانوان محدث شیعه و بررسی عوامل اجتماعی فرهنگی مؤثر بر کارکردهای حدیثی بانوان شیعه است.
این اثر حاصل بیش از دو سال تلاش فکری - پژوهشی محقق توانمند سرکار خانم سیدهطیبه موسوی اصل است که پس از بررسی پیشنهادها و نیز انجام اصلاحات و ارزیابیهای مستمر ساختاری و محتوایی جناب آقای دکتر عظیم عابدینی، در سه فصل و 469 صفحه با هدف ارائه تحقیقی مستند و کارآمد همراه با نگرشی تحلیلی - تاریخی در باب نقش بانوان محدث شیعه، توسط شرکت چاپ و نشر بینالملل منتشر و در اختیار علاقهمندان و متفکران قرار گرفته است.
انتهای پیام