روان آزاری و نشانههای شناخت آن
تشخیص سایکوپتها با چند نشانه و رفتاری که از آنها میبینید ممکن است اما سایکوپت کیست؟ اوایل دهه ۱۸۰۰ بود، پزشکانی که روی بیماران روانی کار میکردند، متوجه شدند آن دسته از بیمارانشان که ظاهرا عادی به نظر میرسیدند، اختلالی داشتند که آن را اصطلاحا تباهی اخلاقی یا جنون اخلاقی مینامیدند، چون به نظر میرسید برای آنها مفهومی به عنوان اخلاق یا حقوق دیگران وجود ندارد.
- اصطلاح سایکوپت اولین بار حدود سال ۱۹۰۰ برای این آدمها به کار رفت. در دهه ۱۹۳۰ این اصطلاح به سوشیوپت (جامعهستیز) تغییر یافت تا بر آسیبی که این آدمها به جامعه میزنند، تاکید داشته باشد.
- چنانچه متن بالا نشان میدهد، سایکوپتی تاریخچه جالبی دارد. حقیقت این است که سایکوپتی یا جامعهستیزی یک اختلال واقعی است که آدمهای واقعی را در بر میگیرد. از این گذشته، سوشیوپتهایی که بر اساس انگیزههای آنی نگرانکنندهشان اقدام میکنند تهدیدی واقعی برای جامعه هستند.
اما سوال مهم این است که آیا همه آدمهایی که گرایشهای سایکوپت دارند، خشن هستند؟ البته که نه. تمایل، فرصتی است تصادفی که فرد طی آن به شیوهای خاص رفتار میکند که باعث میشود سایکوپتها به طور بالقوه خطرناک باشند؛ موضوع دیگر اینکه آیا نشانههایی وجود دارد که یک فرد سایکوپت باشد؟ بله، قطعا وجود دارد.
۱. آنها رویکردی مهربان و نوازشگر اما با دورویی دارند
این مورد واقعا جالب است: یک سایکوپت معمولا وقتی در یک مشاجره یا ناراحت است، نعره نخواهد زد یا فریاد نخواهد کشید. در عوض سعی میکند با حالات چهرهاش و لحنی متکبر خشم شما را برانگیزد. اما یک چیز قطعی است: آنها میخواهند یک خروش هیجانی را از شما ببینند. چرا؟ چون این خروش رضایتی بیمارگونه به آنها میدهد؛ نوعی حس پیروزی و برتری… حتی اگر از نظر جسمانی یا کلامی خلاف آن را نشان دهند.
۲. غالبا به دنبال دلسوزی و ترحم بیدلیل و بیجا هستند
- آدمهای سایکوپت یا روان آزار، عاشق بازی با عواطف آدمهای دیگر هستند؛ آنها از این کار لذتی عجیب میبرند. در دنیای یک سایکوپت، بازی با عواطف یک فرد، روشی موثر برای بازی دادن او به منظور کسب منافع شخصی (مثل پول، توجه) است. در بهترین حالت، آنها اغلب داستانهایی پرماجرا میگویند که دلمان را به درد میآورد.
- شاید در گوشتان داستانهایی از سواستفاده جنسی، فقر و ... زمزمه کنند. لازم به گفتن نیست که این تلاشها آنقدر ادامه پیدا میکند تا زمانی که به آنچه میخواهند، برسند. آنها همچنین نیازی سیریناپذیر به توجه دارند؛ هرچند سایکوپتها ذاتا آدمها را دوست ندارند، اما نیازی سیریناپذیر به توجه دارند. البته وقتی توجهی را که به آن عطش دارند، دریافت کنند، طرح خودخواهانهشان را برای بازی دادن آدمها اجرایی میکنند. هرچند آدمهایی که عاشق ساختن داستانهای غمانگیز هستند، این کار را برای رسیدن به برانگیختگی هیجانی میکنن، اما یک سایکوپت این کار را برای (سورپرایز) منافع شخصی انجام میدهد.
۳. سابقه دروغ و بهانهتراشی دارند
فرد سایکوپت تقریبا همیشه فردی دروغگو است که به بهانهتراشی گرایش دارد. اگر اقدامشان را سرزنش کنید، دلیلی برایش پیدا میکنند، عموما تصور غلط شما را سرزنش میکنند. آنها همیشه رفتار خودخواهانه و بازی دادن دیگران را توجیه میکنند، در حالی که هرگز برای اصلاح آن تلاشی نمیکنند. چرا چیزی را اصلاح کنند که بیعیب و نقص است؟
۴. از روی عمد به شما بیتوجهی میکنند
این بهویژه در مورد کسانی صدق میکند که با یک سایکوپت رابطه دارند. سایکوپتها متخصص بازی دادن دیگران هستند، این تنها معنیاش این است که آنها روشهایی برای آسیب زدن به اعتماد به نفستان پیدا میکنند. یکی از این روشها بیتوجهی به همان آدمهایی است که قبلا به آنها توجه میکردن، خصوصا شریک زندگیشان. این به فرد سایکوپت حس برتری میدهد، البته توجهی را نصیبشان میکند که سزاوارش نیستند.
۵. باعث میشوند تصور کنید که از نظر عاطفی و روانی فردی متفاوت هستید
سر و کار داشتن با یک سایکوپت در یک دوره زمانی میتواند منجر به احساس گیجی و سردرگمی درباره وضعیت روانی و عاطفی خودتان شود. کافی است از فردی که با یک سایکوپت رابطه داشتهاست، بپرسید. با جدیت تمام، یک سایکوپت فقط به یک نفر توجه میکند و همه ما میدانیم آن یک نفر کیست. آنها به آسیب فزایندهای که از خود به جا میگذارند، توجهی نمیکنند تا زمانی که انگیزههای آنی بیمارگونه خودشان را ارضاع کنند.