پربحث ها
اخبار اقتصادی
چاپ00007:49 - 1400/12/03

اگر این علائم را دارید یعنی سکته مغزی کرده‌اید و خبر ندارید

کارگر آنلاین | شاید اولین نکته برای داشتن عملکرد مناسب در برابر بیماری‌هایی مشابه سکته مغزی شناخت علائم اولیه این بیماری است. در مواجه با این بیماری سلامتی فرد به ثانیه‌ها وابسته است به همین دلیل شناخت علائم آن می‌تواند امکان کمک‌رسانی هرچه سریع‌تر را برای فرد فراهم آورد.

آیا فرد می‌تواند به‌درستی بخندد؟ اگر توان بالا کشیدن عضلات یک‌طرف صورت را ندارد و خنده فرد کامل نیست نشانه‌ای برای سکته مغزی است.
از فرد بخواهید هر دو دست را بالا بیاورد. درصورتی‌که نتواند این کار را انجام دهد و تنها توان بالا آوردن یک دست را داشته باشد، فرد سکته مغزی کرده است.
از او بخواهید صحبت کند درصورتی‌که توانایی بیان کلام به‌درستی را نداشته باشد باید احتمال سکته مغزی دهید.
مشکلات بینایی: این مشکلات می‌تواند شامل تاری دید یا به وجود آمدن سیاهی در یک یا هر دو چشم باشد.
سردرد: سردرد ناگهانی و بسیار شدید که در برخی موارد با استفراغ یا سرگیجه به همراه یکی از علائم بالا می‌تواند نشان‌دهنده سکته مغزی باشد.
در صورت مشاهده هرکدام از این علائم حیات فرد به ثانیه‌ها بستگی دارد. شما باید سریعاً با اورژانس یا کلینیک مغز و اعصاب  تماس گرفته و علائم بیمار را بگویید و از آن‌ها درخواست کمک کنید.

شناخت علائم سکته مغزی و پیشگیری از آن

 سکته مغزی چیست؟
تا به اینجا با علائم سکته مغزی و پیشگیری از آن آشنا شدیم، اما در حالت کلی سکته مغزی چیست؟ سکته مغزی به دو دلیل کلی اتفاق می‌افتد که شامل پاره شدن رگ خونی یا انسداد یکی از رگ‌های خونی درون مغز است. این اتفاق منجر به عدم اکسیژن‌رسانی صحیح به‌تمامی بافت مغز می‌شود. ازآنجایی‌که عدم اکسیژن‌رسانی به بافت مغزی می‌تواند باعث مرگ سلول‌های مغزی به‌صورت تدریجی شود یکی از مهم‌ترین عامل مرگ‌ومیر این چند سال اخیر به‌حساب می‌آید. در حالت کلی سکته مغزی سه حالت کلی دارد که به شرح زیر است:


سکته مغزی ایسکمیک (Ischemic stroke) : این سکته مغزی ناشی از انسداد رگ‌های خونی مغز در اثر لخته‌ها یا پلاک‌های موجود در خون است.
سکته مغزی هموراژیک (Hemorrhagic stroke) : این حالت از سکته مغزی در اثر ترکیدن یا نشت خون در اثر آسیب به رگ خونی درون بافت مغزی اتفاق می‌افتد. همان‌طور که مشاهده می‌کنید سکته انواع مختلفی دارد به همین دلیل شناخت علائم سکته مغزی و پیشگیری از آن بسیار مهم است.


حمله ایسکمیک گذرا (Transient ischemic attack) : از این نوع سکته مغزی به‌عنوان سکته مغزی موقت یاد می‌شود. این سکته زمانی اتفاق می‌افتد که یک اخلال موقت در جریان خون مغزی به وجود می‌آید. علائم این سکته عموماً تا ۲۴ ساعت از بین می‌رود و در غیر این صورت باید آن را به‌عنوان سکته مغزی ایسکمیک در نظر گرفته شود.
از آنجایی گه اقدام اولیه برای حفظ سلامت هرچه بیشتر بیمار مهم است، در صورت مشاهده علائم سکته مغزی و پیشگیری از آن و اتفاقات بعدی سریعاً با اورژانس تماس بگیرید و به بهترین متخصص مغز و اعصاب تهران چون ممکن است فرد به سکته گذرا مبتلاء شده باشد و در صورت عدم رسیدگی اوضاع وی بدتر شود.

عواملی که ریسک ابتلاء به سکته مغزی را بالا می‌برد
همان‌طور که می‌دانید لازمه شناخت علائم سکته مغزی و پیشگیری از آن داشتن اطلاعات کافی از عواملی است که ریسک ابتلاء به این بیماری را بالا می‌برد. در ادامه به معرفی عواملی که می‌تواند ریسک ابتلاء به سکته مغزی را بالا ببرد را با شما به اشتراک گذاشته‌ایم.


رژیم غذایی ناسالم
رژیم غذایی ناسالم می‌تواند یکی از مهم‌ترین عواملی باشد که سلامت فرد را تهدید کرده و او بیشتر در معرض ابتلاء به سکته مغزی قرار دهد. رژیم غذایی ناسالم حاوی مواد خوراکی زیر به‌صورت بیش‌ازاندازه نیاز بدن است:

نمک
چربی‌های اشباع‌شده
چربی‌های ترانس
مواد غذایی حاوی کلسترول بالا
تمامی مواد غذایی بالا می‌تواند ریسک انسداد رگ‌ها را در اثر غلظت خون و موارد این‌چنینی بالا ببرد.

عدم داشتن تحرک کافی
همان‌طور که دائماً از پزشکان می‌شنویم عدم داشتن تحرک کافی می‌تواند عامل اصلی بیماری متفاوتی در بدن انسان باشد. سکته مغزی نیز از این قضیه مستثنا نیست. برای داشتن تحرک نیازی نیست به‌صورت تخصصی در ورزش‌های حرفه‌ای شرکت کنید. اگر امکان انجام ورزش‌های تخصصی را ندارید، تنها کافی است روزانه پیاده‌روی کنید. این اولین گام برای داشتن زندگی سالم خواهد بود.

مصرف الکل موردی است که خطر بالایی دارد
مصرف الکل می‌تواند خطر ابتلاء به سکته مغزی را بالا ببرد. نوشیدنی‌های الکلی سطح فشارخون را بالابرده و باعث افزایش سطح تری گلیسیرید را نیز بالا خواهد برد. این دو عامل می‌تواند باعث انسداد رگ‌ها شده و فرد را دچار سکته مغزی هموراژیک کند.


تنباکو قاتلی با صبر و حوصله
پزشکان در تمام دنیا به‌صورت مداوم مردم را از خطرات مصرف تنباکو آگاه می‌کنند. نوع مصرف این ماده سمی هیچ فرقی با یکدیگر ندارد. مثلاً افراد فکر می‌کنند اگر از آن به‌عنوان قلیان استفاده کنند بازمانی که به‌عنوان سیگار کشیده شود با یکدیگر فرق می‌کند. درصورتی‌که هیچ فرقی ندارد. تنباکو حاوی نیکوتین است. نیکوتین ریسک ابتلاء به فشارخون را به‌صورت قابل‌توجهی بالا می‌برد که همین عامل باعث مشاهده علائم سکته مغزی و پیشگیری از آن را سخت‌تر کند.

عامل وراثت و سابقه خانوادگی
برخی افراد ممکن است با شناخت کافی از علائم سکته مغزی و پیشگیری از آن زندگی خود را سلامت نگه‌دارند، اما متأسفانه به این بیماری مبتلاء شوند. دلیل ابتلاء به این بیماری در برخی موارد می‌تواند به‌دلیل عامل وراثت باشد. در زیر به موارد که ریسک ابتلاء به سکته مغزی را بالا می‌برد و فرد نمی‌تواند از آن‌ها جلوگیری کند اشاره‌کرده‌ایم. به خاطر داشته باشید در این‌گونه موارد شخص تنها می‌تواند سبک زندگی سالم را دنبال کند.

عامل وراثت: متأسفانه در برخی خانواده‌ها ژن‌هایی وجود دارد که ریسک ابتلاء به سکته مغزی را بالا می‌برد.
جنسیت افراد: طبق آمار سکته مغزی در خانم‌ها از آقایان بیشتر است.
عامل سن: هرچه سن افراد بیشتر شود ریسک ابتلاء به سکته مغزی بیشتر خواهد شد.
نژاد و قومیت: برخی از قومیت‌ها به دلیل شرایط آب و هوایی منطقه و برخی دیگر از عوامل محیطی بیشتر در معرض ابتلاء به سکته مغزی هستند.


سوابق بیماری‌های دیگر فرد
اگر در پی‌شناخت علائم سکته مغزی و پیشگیری از آن هستید، باید بیماری‌های زمینه‌ای دیگر خود را که ریسک ابتلاء به این بیماری را نیز افزایش می‌دهد کنترل کنید. در ادامه لیستی از بیماری‌هایی که به‌صورت مستقیم یا غیرمستقیم بر ابتلاء به سکته مغزی تأثیرگذار است نام‌برده‌ایم:

سکته قلبی
فشارخون بالا
کلسترول بالا
داشتن اضافه‌وزن و چاقی
اختلالات قلبی، مانند بیماری عروق کرونر
نقص دریچه قلب
بزرگ شدن حفره‌های قلب و ضربان قلب نامنظم
دیابت

لینک کوتاه :
برای ذخیره در کلیپ برد، در باکس بالا کلیک کنید
اشتراک گذاری در :
نظر خود را ثبت کنید
نام خود را وارد نمایید
متن نظر را وارد نمایید
سامانه بتا بانک رفاه کارگران