عوارض مصرف بیش از اندازه برنج سفید
عوارض مصرف زیاد برنج سفید
چربی شکم
مطالعات بر روی افرادی که خیلی کم از کربوهیدرات تصفیه شده مثل برنج سفید استفاده می کنند ، نشان داد این افراد چربی شکمشان کمتر از آن هایی است که بیشتر از کربوهیدرات های تصفیه شده استفاده می کنند بنابراین افرادی که بیش از حد از برنج استفاده می کنند ، به چاقی شکمی مبتلا خواهند شد.
در صورتی که شما بدون تحرک باشید ، پس از خوردن برنج گلوکز وارد سلول های عضله می شوند تا به صورت چربی ذخیره شوند. خوردن برنج بعد از تمرین و ورزشی سخت که بدن گلوکز کمی دارد ، سبب افزایش ذخیره گلوکز در عضلات که به آن گلیکوژن می گویند، کمک می کند.
برای جلوگیری از چاقی شکمی به جای برنج سفید و کربوهیدرات های تصفیه شده، برنج قهوه ای و غلات سبوس دار استفاده نمایید.
چربی شکم
افزایش قند خون
پس از خوردن برنج قند خون افزایش می یابد و انسولین از پانکراس ترشح می شود. انسولین، ذخیره گلوکز و همچنین اندوخته چربی را بیشتر می کند. خوردن مقدار زیاد برنج سفید منجر به افزایش ریسک دیابت نوع دوم می شود.
میزان قند خون پس از خوردن برنج قهوه ای، به اندازه برنج سفید، افزایش نمی یابد. بعد از خوردن برنج قهوه ای، انسولین کمتری برای ترشح شدن لازم است .
سندرم متابولیک
خوردن زیاد برنج سفید باعث افزایش ریسک سندرم متابولیک می شود . چاقی شکمی، میزان بالای تری گلیسیرید، کم بودن کلسترول خوب یا HDL، فشار خون بالا و بالا بودن قند خون ناشتا از دیگر عوامل ایجاد کننده سندرم متابولیک هستند.
ابتلا به چربی خون و فشار خون
افرادی که در برنامه غذایی خود برنج فراوانی جای داده اند و بیشتر از بقیه برنج سفید می خورند، فشار خون و تری گلیسیرید بالایی از دیگر افراد دارند.
اختلالات عصبی
خوردن زیاد برنج سفید اختلالات عصبی بوجود می آورد به خاطر همین بهتر است که مقداری شلتوک برنج را داخل یک پارچه ریخته در برنج قرار دهید که همراه آن پخته شود .
معایب خوردن برنج در دوران بارداری
- مصرف بیش از حد برنج در دوران بارداری سبب بالا رفتن وزن خانم باردار می شود.
- برنج سفید دارای شاخص گلیسمی بالایی است بنابراین سبب ابتلای خانم باردار به دیابت بارداری می شود.
- برنج دارای مقدار قابل توجهی از آرسنیک است که مصرف بیش از حد برنج ممکن است منجر به مرگ زودرس یا تولد زود هنگام جنین شود.
عوارض برنج سفید
طبع برنج
طبع برنج سرد و خشک است و مصلح آن زعفران، شوید، زیره سیاه و خیساندن در آب نمک می باشد.
مضرات خوردن برنج نپخته
برنج نپخته حاوی تخم باکتری هایی است که می توانند باعث مسمومیت غذایی شوند. این باکتری ها سمومی تولید خواهند کرد که موجب اسهال یا استفراغ می شوند.
مضرات برنج تاریخ مصرف گذشته
تاریخ بهترین زمان مصرف آن دو سال بعد از شالیکوبی است.از مهم ترین علایم برنج های تاریخ مصرف گذشته تغییر رنگ مایل به قهوه ای، شکننده بودن برنج ها، کپک زدگی، کرم زدگی، رطوبت و تغییر طعم است.
اگر تاریخ مصرف بهینه برنج گذشت، آن را تست کنیم و اگر این برنج ها از نظر سلامت تائید نشدند باید خوراک دام شده و مورد مصرف صنعتی قرار گیرند یا اینکه به طور کل معدوم و به کود زیستی تبدیل شوند.
خوردن برنج نپخته
علت سالم ماندن مردم آسیای شرقی با وجود خوردن برنج فراوان
مردم آسیای شرقی با وجود مصرف برنج دچار چاقی و مضرات مصرف بیش از حد برنج نمی شوند زیرا :
- زیرا به محض احساس سیری از خوردن دست می کشند.
- تحرک زیادی دارند و اوقات خود را به استراحت تلف نمی کنند.
- در یک رژیم آسیایی میوه جات، سبزی جات، چای سبز و... از جایگاه ویژه ای برخوردار است.
برای در امان ماندن از مضرات مصرف زیاد برنج ، چقدر برنج بخوریم؟
- یک ظرف کوچک برنج در کنار یک وعده غذایی سالم که حاوی مقدار متعادلی پروتئین و چربی است، بخورید.
- اگر به خوردن برنج علاقمند هستید حتما از نوع دیگر آن یعنی برنج قهوه ای استفاده نمایید.
- برنجی که می خورید باید از نوع سالم ترین منبع برنج باشد زیرا بعضی از انواع برنج، بیشتر از حد مجاز آرسنیک دارند.
- سبک زندگی فعال داشته باشید و ورزش را در برنامه روزانه خود قرار دهید.
- از خوردن بیش از حد برنج سفید بپرهیزید.
- فقط به جای خوردن برنج سفید از انواع گوناگون و متنوع غلات سبوس دار استفاده کنید.
مصرف برنج سالم
افرادی که نباید از برنج سفید استفاده کنند:
- افراد دچار چاقی بیش از حد بهتر است به جای برنج سفید از غلات سبوس دار استفاده نمایند.
- افراد دچار دیابت از مقدار کمتری برنج استفاده کنند تا قند خونشان بالا نرود.
- افرادی که یبوست دارند باید برنج کمتر بخورند.
برنج کته یا آبکش ، کدام بهتر است ؟
برای پاسخ به این سوال چندین واقعیت را از زبان متخصصان تغذیه برایتان عنوان می کنیم تا به جواب مورد نظر خود برسید :
- هر قدر برنج بیشتر به صورت کته طبخ شود و کمتر آبکش شود ، ارزش غذایی موجود در آن بیشتر خواهد بود.
- میدانید که حرارت باعث جذب املاح موجود در مواد غذایی شده و به دلیل انکه برنج آبکش در معرض حرارت بیشتری قرار میگیرد، پس جذب قند آن بیشتر بوده و انتخاب مناسبی برای افراد دیابتی به شمار نمی آید.
- زمانیکه برنج به صورت کته طبخ می شود، ویتامین های موجود در آن طی مراحل پخت حفظ شده و به همین دلیل ارزش غذایی بیشتری دارد.