خطرات و عوارض جدی کمبود نمک (سدیم) در بدن
مضرات و اثرات کمبود نمک روی اعضای بدن
1. افزایش احتمالی مقاومت به انسولین
مطالعات انجام شده نشان می دهند که کمبود میزان نمک در بدن، منجر به افزایش احتمال مقاومت بدن نسبت به انسلولین موجود در خون می شود و مقاومت به انسولین زمانی اتفاق میافتد که سلول های بدن به سیگنال های هورمون انسولین پاسخ نمیدهند؛ و این امر منجر به افزایش میزان انسولین و قند خون در بدن میشود.
اعتقاد بر این است که مقاومت به انسولین عامل اصلی بسیاری از بیماری های جدی، از جمله دیابت نوع 2 و بیماری های قلبی است.
آزمایشات انجام شده بر روی 152 نفر نشان داد که مقاومت به انسولین در افرادی که در طول 7 روز از رژیم غذایی بدون نمک پیروی کرده اند افزایش یافته است و البته این مطالعات از نظر جمعیت مورد آزمایش قرار گرفته و میزان محدودیت نمک متفاوت بوده که ممکن است دلیل تفاوت در نتایج آزمایشات باشد.
کمبود نمک بدن
2. کمبود نمک باعث کاهش بیماری های قلبی نمی شود
درست است که کاهش میزان نمک مصرفی می تواند منجر به کاهش فشار خون شخص شود، با این حال فشار خون تنها عاملی برای بروز بیماری هایی مانند حمله قلبی و مرگ است.
مطالعات متعددی به منظور بررسی اثرات رژیم های غذایی کم نمک در بروز سکته های قلبی، سکته های مغزی و خطر مرگ پرداخته اند و چندین مورد از مطالعات نشان دادند که مصرف کمتر از 3000 میلی گرم نمک در روز باعث افزایش خطر مرگ در اثر بیماری های قلبی و سکته مغزی می شود.
عوارض کمبود نمک
3. افزایش خطر مرگ در اثر نارسایی های قلبی
نارسایی قلبی در اثر عدم پمپاژ مناسب خون توسط قلب برای رساندن اکسیژن مورد نیاز به اعضای بدن اتفاق می افتد و این به معنی از کار افتادگی قلب نیست اما یک مشکل جدی برای بدن شخص به حساب می آید و کاهش میزان مصرف نمک نیز باعث افزایش نارسایی های قلبی می شود.
طبق آزمایشات صورت گرفته، کمبود نمک موجود در رژیم غذایی افراد مبتلا به بیماری های قلبی باعث افزایش خطر مرگ آن ها می شود در حالی که به بیشتر این بیماران توصیه می شود از مصرف نمک خودداری کنند که این امر میتواند بسیار خطرناک باشد. با این حال برای رسیدن به نتایجی محکم و قابل استناد نیاز به انجام تحقیقات بیشتری می باشد.
4. رژیم غذایی کم نمک می تواند باعث افزایش کلسترول LDL و تری گلیسیرید ها در بدن شخص شود
عوامل بسیاری خطر ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش می دهند که یکی از این عوامل افزایش میزان کلسترول LDL و تری گلیسیرید ها می باشد. برخی از مطالعات نشان می دهند که رژیم های غذایی کم نمک ممکن است سطح کلسترول LDL و تری گلیسیرد ها را افزایش دهد.
محققان طی یک آزمایش که در سال 2003 بر روی افراد سالم انجام شد دریافتند رژیم غذایی کم نمک باعث افزایش 4.6% کلسترول LDL و افزایش 5.9% تری گلیسیرید ها در بدن آن ها میشود و بررسی های اخیر مبنی بر افزایش 2.5% کلسترول و افزایش 7% تری گلیسیرید ها هستند .
از این گذشته کاهش مصرف نمک تاثیر بسیار جزیی در کاهش میزان قند خون در افراد دارای فشار خون بالا دارد.
عوارض رژیم نمک
5. افزایش خطر مرگ در افراد مبتلا به دیابت
دیابت خطر بروز حملات قلبی را افزایش می دهد و با این وجود که به بیماران دیابتی توصیه می شود که از مصرف نمک خودداری کنند، جالب است بدانید که کاهش نمک باعث افزایش خطر مرگ در هر دو نوع بیماری دیابت می شود.
با این حال در این مورد نیاز به انجام آزمایشات و مطالعات بیشتری است.
6. افزایش خطر هیپوناترمیا (سطح پایین نمک موجود در خون)
هیپوناترمیا به کاهش میزان نمک خون گفته می شود و علائم این بیماری مشابه علائم ناشی از کمبود آب بدن است و در موارد شدید تر، مغز ممکن است دچار تورم شود که این امر منجر به بروز سردرد، تشنج، کما و حتی مرگ خواهد شد . افراد مسن بیشتر در معرض ابتلا به هیپوناترمیا هستند و این امر به این دلیل است که افراد مسن بیشتر به انواع بیماری ها مبتلا می شوند و در پی آن ممکن است دارو هایی مصرف کنند که باعث کاهش میزان نمک موجود در خونشان شود.
همچنین، ورزشکارانی که به ورزش های استقامتی میپردازند نیز در معرض خطرهیپوناترمیا هستند. این بیماری در ورزشکاران، در اثر عدم نوشیدن اب کافی بروز پیدا میکند.
نمک بدن
چه میزان نمک (سدیم) باید به صورت روزانه مصرف شود ؟
مصرف زیاد نمک برای انسان مضر است اما با این وجود مصرف کم آن هم خطر آفرین است؛ بنابراین برای پیشگیری از ایجاد بیماری های ناشی از مصرف بیش از حد و یا عدم مصرف آن لازم است که از نمک به میزان نیاز مصرف شود.
میزان 3000 تا 5000 میلی گرم در روز میزان مطلوبی برای استفاده از نمک است و این میزان برابر با مصرف 1.5 تا 2.5 قاشق چای خوری در طول روز می باشد.
با این حال ممکن است کاهش مصرف نمک در برخی افراد مانند کسانی که فشار خون بسیار بالایی دارند، ضروری باشد و بنابراین اگر پزشک به شما توصیه کرده از مصرف نمک خودداری کنید به توصیه او عمل کنید.
بسیاری از غذاهای کنسروی و غذا های فرآوری شده حاوی مقادیر بالایی از نمک هستند که مصرف آن ها توصیه نمی شود. افزودن مقداری نمک به غذا های سالم خانگی برای بهبود طعم آن ها، مناسب و بی خطر است.