علل و علائم اصلی چسبندگی روده + راه تشخیص و درمان
علائم چسبندگی روده چیست؟
چسبندگی روده می تواند به علت مشکلات شکمی به وجود بیاید.
علائم چسبندگی روده شامل موارد زیر است:
- انقباضات شکمی
- از دست دادن اشتها
- احساس سیری
- یبوست
- ناتوانی در بیرون دادن گاز معده
- ورم شکم
- تهوع
- استفراغ
- علائم گاز روده ای که رایج ترین علامت چسبندگی روده است.
شکم در این حالت مملو از گاز می شود و نمی تواند آن ها را از راست روده عبور دهد و این اتفاق باعث سفت شدن و ورم شکم خواهد شد و اگر این علائم را تجربه کردید، مخصوصا بعد از جراحی، حتما باید به پزشک مراجعه کنید.
چسبندگی روده
عوامل خطر چسبندگی روده:
بعضی از عوامل می تواند خطر چسبندگی روده را افزایش دهد:
- بالا بودن سن
- مشکلات گوارشی
- ناتعادلی در الکترولیت
- سابقه مشکلاتی در شکم
- آسیب روده ای
- لاغر شدن در زمان کوتاه
- مسمومیت عفونی
- سابقه اختلالات روده ای، مثل بیماری التهاب روده و مشتقات
علت های بیماری چسبندگی روده چیست؟
چسبندگی روده بعد از جراحی رایج است، زیرا اغلب دارو هایی برای افراد تجویز می شود که حرکات روده ای آن ها را آرام می کند و این موضوع باعث فلج روده ای می شود و در این حالت روده مسدود نمی شود اما به درستی کار نمی کند. با خوردن غذا حرکت درستی برای گوارش غذا انجام نمی شود. داروهایی که می تواند باعث فلج روده ای شود، شامل موارد زیر است:
- هیدرومورفون
- مورفین
- اوکسی کودون
- ضد افسردگی تریکلیک مثل ارمیت ریپتیلاین و ایمپرامین
اگرچه علت های دیگری برای چسبندگی روده وجود دارد که شامل موارد زیر است :
- سرطان روده
- بیماری التهاب روده که باعث می شود دیواره های روده ضخیم تر و سیستم ایمنی ملتهب شوند .
- بیماری پارکینسون که روی ماهیچه ها و عصب روده تاثیرگزار است .
- آماس واگراهه
- مشکلات دیواره ای روده یکی از رایج ترین دلایل چسبندگی روده در کودکان است .
این ها رایج ترین دلیل چسبندگی روده در نوجوانان می باشد و کودکان نیز ممکن است این مشکل را تجربه کنند .
انسداد روده
چسبندگی روده چگونه تشخیص داده می شود ؟
پزشک قبل از هر چیزی به علائم گفته شده توسط شما گوش می کند و سپس در مورد تاریخچه مصرف دارو از شما سوال می کند و وضعیت های پزشکی مثل جراحی های اخیر را بررسی می کند و همچنین ممکن است که یک آزمایش جسمی از شما بگیرد و شکم تان را معاینه کند و سفت بودن و ورم آن را بسنجد .
پزشک همچنین به صدا های روده و معده شما گوش خواهد داد و اگر روده های تن به دلیل چسبندگی ، حرکتی نداشته باشد، پزشک در این حالت چیزی نمی شنود یا ممکن است صدا های اضافی به گوشش برسد .
تصویر برداری ها در این مورد می تواند تشخیص خوبی را بدهند . پزشک همچنین از روش هایی استفاده می کند که از طریق آن بتواند محتوای روده را بررسی کند و این آزمایشات می تواند شامل موارد زیر باشد :
فیلم هایی توسط اشعه ایکس : این کار می تواند گاز های مسدود شده و حذف شده درون روده را نشان دهد .
آزمایش سی تی اسکن : که می تواند تصاویر را با جزئیات بهتر و بیشتر در اختیار پزشک قرار دهد تا بتواند چسبندگی روده را تشخیص دهد .
امواج فراصوت : این تکنیک عکس برداری برای تشخیص چسبندگی روده در کودکان رایج است .
سختی های بعد از ابتلا به چسبندگی روده شامل چه چیزهایی می شود ؟
چسبندگی روده در صورت درمان نشدن می تواند باعث تهدید زندگی فرد و مشکلات جدی شود .
دو مورد از بیشترین مشکلات بعد از چسبندگی روده شامل موارد زیر است :
بافت مرده
این اتفاق باعث مرگ بافت یا سلولی می شود و می تواند جریان خون تغذیه شده توسط روده را قطع کند . روده بدون خون و اکسیژن نمی تواند بافت خود را حرکت دهد و بنابراین می میرد. بافت مرده به دلیل حرکت نکردن دیواره روده اتفاق می افتد و این موضوع باعث می شود که دیواره روده به آسانی پاره شود و محتوای آن نشت کند .
پریتونیت
پریتونیت به معنی سوراخ در روده می باشد و این مشکل بسیار جدی خواهد بود و می تواند از باکتری و قارچ ایجاد شود. روده شما حاوی تعداد بسیار زیادی باکتری می باشد و ممکن است که مدت زمان زیادی باکتری های مضر در روده فرد به وجود بیاید و باعث سوراخ شدن آن شود . پرتونیت باکتریایی همچنین می تواند باعث تهدید زندگی و باعث نقص عضو در این فرد شود .
عوارض چسبندگی روده
چسبندگی روده چگونه درمان می شود ؟
درمان های مختلف برای چسبندگی روده بستگی به شدت آن دارد که نمونه ای از این درمان ها در بخش سلامت نمناک مطرح شده است و شامل موارد زیر می باشد :
درمان چسبندگی جانبی
گاهی اوقات این وضعیت باعث می شود که فقط قسمتی از روده آسیب ببیند یعنی مثلاً یک طرف آن حرکت نکند اما قسمت های دیگر روده مثل همیشه کار می کنند. در چنین مواردی پزشک به شما رژیم با فیبر پایین را پیشنهاد می دهد و این کار باعث می شود که مدفوع حجیم در شما کاهش پیدا کند و دفع آن راحت تر شود ، اگرچه که اگر بیمار با رژیم کاهش فیبر درمان نشود، احتمالا نیاز به عمل جراحی پیدا می کند .
درمان چسبندگی کامل
این نوع درمان در واقع یک درمان اورژانسی می باشد و بستگی به سلامت کلی فرد دارد مثلا بعضی از افراد هستند که نمی توانند جراحی های شکمی را تاب بیاورند و بدن آن ها مقاومت کافی را برای این اقدام ندارد. این افراد معمولاً یا سال خورده هستند یا مبتلا به سرطان می باشند که در چنین مواردی پزشک ممکن است از روش های جایگزین مثل رژیم های سنگین استفاده کند و جراحی شکم می تواند قسمت چسبندگی شده و آسیب دیده در روده را اصلاح کند .
درمان فلج روده
در مورد فلج روده نیز درمان ها با تشخیص علت این موضوع اتفاق می افتد و اگر دارو باعث فلج روده شده باشد، پزشک سعی می کند که داروهای شما را تغییر دهد. اگرچه که نباید استفاده از داروی خاص را به طور کامل متوقف کرد اما می توان برای آن جایگزین هایی را انتخاب کرد .
معمولاً دارو های ضد افسردگی می توانند در این موضوع نقش داشته باشند :در مراحل اولیه فلج روده، می توان بدون جراحی درمان را به کار گرفت اما گاهی اوقات ممکن است که فرد احتیاج به ماندن در بیمارستان و بستری شدن را پیدا کند تا بتواند به طور کامل بهبودی داشته باشد . همچنین ممکن است که پزشک از لوله های ساکشن استفاده کند تا جریان آب را در درون روده فرد فعال کند .
در این روش لوله ای را از بینی فرد وارد شکم می کنند و این لوله های ساکشن هوای اضافی را به بیرون می کشد و گاهی اوقات ممکن است که باعث بالا آوردن فرد در حین کار شود و بیشترین مشکلات بعد از جراحی های مربوط به چسبندگی روده حدود 2 تا 4 روز بعد از جراحی برطرف می شود ، اگرچه ممکن است بعضی از افراد به جراحی ترمیمی نیاز داشته باشند .
تشخیص چسبندگی روده
انجام جراحی
روده ها بسیار طویل هستند و بنابراین می توانید بدون قسمتی از آن هم زندگی کنید .
البته که این جراحی ممکن است روی پردازش گوارشی بدن تان تاثیر گذار باشد که حتما باید بعد از آن ، سبک زندگی سالم را در پیش بگیرید و در جراحی، پزشک مجبور است که کل روده را خارج کند و در چنین موردی شما باید از این عضو تو خالی مراقبت کنید .