کتاب «برزخ در نگاه عقل و دین» منتشر شد
کتاب «برزخ در نگاه عقل و دین» اثر حجتالاسلام محمدباقر شریعتی سبزواری به همت مؤسسه بوستان کتاب در ۱۲۸ صفحه منتشر شد.
- رستاخیز، یک دگرگونی فراگیر است که نظام کنونی را به هم میریزد و طرحی نو و نظامی جدید میسازد. ولی همه انسانها که میمیرند، پیش از قیامت باید در عالم برزخ زندگی کنند تا با طی تکامل در برزخ، آمادگی ورود به قیامت کبری را بیابند؛ بنابراین نخست باید دید برزخ چیست؟ زندگی برزخی چگونه است؟ دیدگاههای مختلفی که در این زمینه وجود دارد، کدام اند و فلسفه وجودی برزخ چیست؟ در یک کلام به چه دلیل عالم برزخ وجود دارد؟
اثر پیش رو مجموعه استدلالهای موجود در کتابهای دینی و پژوهشهای کتابخانهای و علمی درباره حیات پس از مرگ را بررسی و با توجه به میراث اصیل دین اسلام، آنها را ارزیابی میکند.
این اثر در سه فصل تألیف شده است؛ در فصل اول این اثر که با عنوان «چیستی مرگ و برزخ» نگارش یافته، پس از بیان مبحثی با عنوان تشییع ملائکه از مؤمنان، به روح و وضعیت آن پس از مرگ میپردازد و همچنین زندگی برزخی مورد بحث و بررسی قرار میگیرد و در پایان به برزخ در فرهنگهای دیگر اشاره دارد.
نویسنده در دومین فصل از این کتاب به دلایل وجود عالم برزخ پرداخته است.
سومین و آخرین فصل از پژوهش حاضر، به «ماهیت عالم برزخ» اختصاص یافته، ضمن بیان فلسفه وجودی برزخ، حوادث شب قبر و فشار قبر و سؤال آن مورد بررسی قرار گرفته و بر همگانی نبودن بازپرسی تأکید شده است؛ در این فصل، همچنین پاسخی فلسفی به حیات قبر داده شده و در ادامه نیز حکمت تلقین مُرده، نماز میت، نقش اجتماعی مراسم تلقین، جایگاه عالم برزخ و جایگاه ارواح در برزخ تشریح شده است.
برخی دیگر از مباحث فصل سوم عبارتند از: مراحل تکامل انسان در برزخ، تجسم اعمال در برزخ، عذاب برزخی، جایگاه برهوت (حضر موت)، زیارت اهل قبور، ارتباط ارواح با خویشان و دوستان، برزخیان در نگاه قرآن و سنت، گفتار نیکوکاران و صالحان در لحظه مرگ، پیام شهیدان پس از مرگ، شرایط منافقان در برزخ.
- در این فصل، ضمن تبیین وجه تشییع و تلقین میّت و ضرورت وجود برزخ، به بررسی خواب در برزخ پرداخته شده و توضیحاتی در خصوص بدن مثالی آورده شده است.
در ادامه نیز، برزخ از منظر ملل و نحل مورد تحقیق قرار گرفته و ضمن تبیین توضیحاتی در خصوص عالم پس از مرگ از دید یهودیان و عالم برزخ در آیین زرتشت، به برزخ از نظر مصریان و در آیین بودایی و در اقوام باستانی پرداخته شده و در پایان به عقاید چینیها و ژاپنیها درباره زندگی پس از مرگ اشاره شده است.
- ارواح گذشتگان در برزخ با خویشان و دوستان خود در دنیا طبق ضوابطی ارتباط پیدا میکنند، ولی این ارتباط بی قید و شرط نیست و در حدی است که شرایط روح افراد برزخی اجازه میدهد و مشیت الهی بر آن تعلق گرفته است. نوع ارتباط و آمد و رفت برزخیها طبق نظام برزخی است، نه دنیوی و آنها به مجرد اراده، بدون اذن ملائکه موکل نمیتوانند به هر نقطهای که بخواهند، بروند.
یک بخش از روایات بیان میدارد: مؤمنان و کافران به میزان عمل صالح و قدر و منزلتی که دارند و مطابق فضائل اخلاقی که کسب کرده اند، با اقوام خود ملاقات میکنند. در احادیث از ملاقات روزانه تا هفتهای یک بار، یا دو هفته یک بار، یا در ماه یا سال یک مرتبه، مطالبی گفته است. در این سفر و بازدید اگر بستگان آنها صالح و نیکوکار باشند، ارواح بستگان آنها خوشحال میشوند و اگر بدکار باشند سخت گرفتار اندوه و حسرت میگردند.
البته گروهی از کفار و معاندان که در قبر برزخی برای همیشه زندانی هستند، چنین آزادی ندارند. آنها تنها از طریق ارواحی که به عالم برزخ در برهوت منتقل میشوند، از وضع خانواده و دوستان خود که در دنیا مشاهده هستند، اطلاع پیدا میکنند.
علاقهمندان برای بهره مندی از تخفیف ۱۰ درصدی خرید این کتاب میتوانند به سایت مؤسسه بوستان کتاب به آدرس www.bustaneketab.ir مراجعه کنند.