برکات سوره زمر
سوره زمر پنجاه و نهمین سورهای است که به پیامبر نازل شده، و در مصحف نیز سی و نهمین سوره قرآن قرار گرفته است. این سوره ۷۵ آیه دارد و در مکه به پیامبر نازل شده است.
در این سوره به مسأله معاد، آثار توحید، تنزیه خداوند و ذکر این نکته که انسان معمولا در مواقع اضطرار و درماندگی به خدا روی میآورد؛ ولی بعد از گشایش و راحتی دچار غفلت میشود، پرداخته است.
شأن نزول برخی آیات سوره زمر
اجتناب از عبادت طاغوت
نزول آیات ۱۷ و ۱۸ سوره زمر «وَالَّذِینَ اجْتَنَبُوا الطَّاغُوتَ أَن یَعْبُدُوهَا...» را درباره زید بن عمرو بن نُفیل، اباذر غفاری و سلمان فارسی دانستهاند که در زمان جاهلیت همواره جمله لا اله الا اللهرا بر زبان جاری کرده و استقامت میورزیدند.
شرح صدر
قسمت اول آیه ۲۲ سوره زمر را «أَفَمَن شَرَحَ اللَّـهُ صَدْرَهُ لِلْإِسْلَامِ فَهُوَ عَلَىٰ نُورٍ مِّن رَّبِّهِ ۚ فَوَیْلٌ لِّلْقَاسِیَةِ قُلُوبُهُم مِّن ذِکْرِ اللَّـهِ...» درباره حمزه سید الشهداء و امام علی دانستهاند که خداوند سینهای گشاده برای پذیرش اسلام به آنان اعطا کرده بود و قسمت دوم آیه را درباره ابولهب و فرزندانش میدانند که به خاطر سنگدلی از ذکر خدا سرباز میزدند.
امید به رحمت خدا
چند شأن نزول برای آیه ۵۳ این سوره «قُلْ یَا عِبَادِیَ الَّذِینَ أَسْرَفُوا عَلَىٰ أَنفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِن رَّحْمَةِ اللَّـهِ ۚ...» ذکر شده است:
وحشی که درجنگ احد، حمزه عموی پیامبر را شهید کرد.
جوانی که کفن دزدی میکرد و روزی جسد دختری ازانصار را برهنه کرد و عمل منافی عفت با آن انجام داد.
اهلمکه که بت پرستیده و خون بیگناهان را ریخته بودند.
فضیلت سوره زمر
ایجاد محبت و دوستی
هر کس این سوره را بنویسد و به همراه خود داشته باشد یا آن را در رختخواب خود یا اتاق خواب خود قرار دهد هر گاه کسی بر او وارد شود یا از نزدش خارج شود او را ستوده و او را سپاس میگویدو این بر اثر مهربانی و لطف خداوند است. امام صادق علیه السلام نیز فرموده اند: هر کس سوره زمر را بنویسد و به بازویش ببندد یا در رختخوابش بگذارد هر کس که با او ارتباطی دارد از او به نیکی یاد کرده و سپاسگزار او خواهد بودو هیچ کس با او دیدار نمیکند مگر اینکه او را دوستش دارد و هیچ کسی غیبت او را نخواهد کرد.
جهت درد کف پا
صفوان جمال از امام صادق علیه السلام او هم از پدرش امام محمد باقر علیه السلام و او هم از امام سجاد علیه السلام نقل میکند: مردی نزد امام حسین علیه السلام آمد و از درد کف پا شکایت کرد. به طوری که نمیتوانست در هنگام نماز روی پایش بایستد امام حسین علیه السلام به او فرمودند: چرا تعویذ نمیخوانی؟ مرد گفت: نمیدانم. امام فرمودند: وقتی احساس درد کردی دستت را بر موضع درد بگذار و بگو: «بسم الله و بالله والسلام علی رسول الله» سپس بخوان بر آن موضع درد، آیه ۶۷ سوره «زمر» را.
منابع
تفسیر البرهان
طب الائمه