رشد ۱۰۰درصدی قیمت لپتاپ طی چند ماه
کارگر آنلاین: طی چند ماه اخیر بهواسطه شیوع ویروس کرونا و تعطیلی بخش عمدهای از آموزشهای حضوری در مراکز آموزش عالی و مدارس، مخاطب خاص لوازم دیجیتال از جمله متقاضیان خرید موبایل، تبلت، لپتاپ و رایانه بهطور قابلتوجهی افزایشیافته و لوازم دیجیتال با قیمتهای گزافی به هزینههای جاری لوازم تحریر اضافه شدهاست.
اگر دانشآموزان را مشتری پروپاقرص موبایل و تبلت فرض کنیم، دانشجویان برای انجام تکالیف، پروژهها و مقالات خود، مخاطب خاص بازار لپتاپ و رایانه خانگی هستند. شاید در سالهای گذشته نداشتن رایانه و لپتاپ برای دانشجویان برخی رشتههای دانشگاهی ایجاد مشکل نمیکرد اما حالا در آغازین روزهای شروع سال تحصیلی جدید مراکز آموزش عالی، با مجازی شدن بخش قابلتوجهی از آموزشها، قیمتهای نجومی بازار لپتاپ و رایانه به یک دغدغه برای خانوارها تبدیلشده است.
این در حالی است که بررسیها درباره قیمتهای چهار برند پرفروش لپتاپ در کشور نشان میدهد طی ماههای اخیر بهطور میانگین قیمتها بین 90 تا 100 درصد افزایش داشته است. همچنین حداقل قیمت یک لپتاپ معمولی یا پایینرده که بتواند از پس پروژهها و تکالیف عادی دانشجویان (نه دانشجویان رشتههای نرمافزار و فنی) برآید، حدود 10 میلیون تومان است و این برای دانشجویانی که در رشتههای نرمافزار، رشتههای فنی و… تحصیل میکنند (لپتاپ میانرده)، بین 14 تا 17 میلیون تومان آب میخورد.
بر اساس گزارش تجارت نیوز، با توجه به دادههای ارائهشده در وبسایتها و فروشگاههای آنلاین، ایسوس پرفروشترین برند در بین برندهای ارائهکننده لپتاپ در بازار ایران بوده است. بررسی قیمت محصولات این گروه در بازار نشان میدهد ارزانترین لپتاپ این برند در بازار ایران که میتواند در فعالیتهای دانشجویی استفاده شود، حالا حدود 10 میلیون تومان و گرانترین محصول موجود در بازار از این برند نیز حدود 86 میلیون تومان است.
میانگین قیمت لپ تاپ های لنوو دومین برند پرفروش در بازار ایران حدود 18 میلیون و 880 هزار تومان بوده و همچنین طی مدت پنج ماه اخیر (22 فروردین تا 22 شهریور) بهطور میانگین قیمتهای برند لنوو افزایش 106درصدی داشته است. محصولات HP نیز هم اکنون حدود 23 میلیون تومان است.
غوغای قیمتی در بازار لوازم جانبی
با توجه به این که حملونقل لپتاپ نسبت به سیستم خانگی صدالبته راحتتر و آسانتر است، کمتر دانشجویی ترجیح میدهد بهجای خرید لپتاپ (جایگزینی نیازها) اقدام به تهیه سیستم خانگی کند. به هرحال اگر هم فرضا این اتفاق بیفتد، بررسی قیمتها نشان میدهد در بازار لوازم دیجیتال بهویژه لوازم جانبی رایانه و لپتاپ بهقدری آشفتگی قیمت وجود دارد که کمتر کسی توان خرید یا حتی تعمیر رایانه خانگی یا لپتاپ را خواهد داشت.
برای مثال اکنون یک دستگاه مانیتور سامسونگ 19 اینچ حدود دو میلیون و 100 هزار تومان است که قیمت آن نیز طی پنجماه اخیر رشد بیش از 100 درصدی داشته است.
پردازنده رایانه در طیف قیمتی بین 2 تا 8 میلیون تومان است. قیمت مادربورد از 2 تا 4.8 میلیون تومان است و قیمت کارت گرافیک از 3 میلیون تومان شروع میشود و تا 14 میلیون و بیشتر ادامه دارد.
کیبورد از 180 هزار تومان شروع شده و تا 450 هزار تومان و بیشتر عرضه میشود. پاور رایانه از 580 هزار تومان تا بیش از سه میلیون تومان عرضه میشود، کمترین قیمت رم رایانه از 480 هزار تومان (حداقل ظرفیت 128 گیگابایت) شروع میشود و تا بیش ازهشت میلیون تومان قیمت دارد. کیس رایانه از 220 هزار تومان شروع میشود و تا 1.5 میلیون تومان و بیشتر هم طیف قیمتی دارد.