تحرکات آمریکا برای برکناری مالکی
یک روزنامه آمریکایی از تحرکات واشنگتن برای برکناری نخستوزیر عراق از قدرت خبر داده است.
یک روزنامه آمریکایی از تحرکات واشنگتن برای برکناری نخستوزیر عراق از قدرت خبر داده است.
به گزارش تسنیم، روزنامه آمریکایی والاستریت ژورنال از تحرکات دولت آمریکا برای برکناری نوری المالکی، نخست وزیر عراق از قدرت خبر میدهد.
بر اساس این گزارش، مقامات آمریکایی طی هفته گذشته دیدارهایی با فرمانداران، سران قبایل و سایر سیاستمداران عراقی در شهر «اربیل» با موضوع جذب و سازماندهی مبارزان سنّی در چهار استان سنّینشین جهت مقابله با گروه «داعش» داشتهاند که این مقامها بر لزوم کنارهگیری مالکی از قدرت برای مشارکت در این امر تأکید کردهاند.
به نوشته این روزنامه، این دیدارها پس از آن صورت گرفته که فرمانداران استانهای سنّی نشین با ارسال نامهای در ماه ژوئن به جان کری، وزیر خارجه آمریکا کمک این کشور برای مقابله با گروه تروریستی داعش را خواستار شدهاند.
در واشنگتن مقامات آمریکا معتقدند دور نگاه داشتن قبایل سنّی از گروه موسوم به دولت اسلامی عراق و شامات یا داعش اهمیت زیادی در برقراری امنیت طولانی مدت و تمامیت ارضی عراق دارد.
با این حال، به نوشته والاستریت ژورنال، آن دسته از مقامات و رهبران مذهبی سنی که آمریکاییها با آنها دیدار داشتهاند با اصرار این ادعاها که دولت نوری المالکی حقوق آنها را رعایت نکرده و آنها را مورد آزار و اذیت قرار داده بر لزوم کنارهگیری وی از قدرت به عنوان پیششرط مشارکت در مقابله با این گروه تروریستی تأکید کردهاند.
چهار استان سنّینشین که مشارکت آنها حائز اهمیت دانسته شدهاند عبارتند از: نینوا، صلاحالدین، دیاله و الانبار که دولت آمریکا بین سالهای 2006 تا 2008 در آنها رهبری شورشی علیه نیروهای القاعده را به عهده گرفت.
این جنبش که «بیداری سنّی» نام گرفت قرار است ـ طبق آنچه والاستریت ژورنال مینویسد ـ با رعایت «جوانب احتیاط» مبنایی برای تلاشی باشد که واشنگتن این بار قصد دارد علیه گروه داعش به کار گیرد.
اما مقامات آمریکایی مورد استناد والاستریت ژورنال به جوانب احتیاطی که این بار باید رعایت شوند هم اشاره میکنند؛ این مقامات میگویند مبارزان سنّی از اینکه دولت آمریکا دفعه قبل آنها را رها کرده و در سال 2009 کنترل این برنامه را تحت فشارهای آقای مالکی به دولت واگذار کرده گلایه دارند. به ادعای این روزنامه آمریکایی، رهبران پیشین جنبش سنیها علیه القاعده گفتهاند دولت مالکی پرداخت حقوقهای آنها را قطع کرده و بنابراین حملات نیروهای القاعده بار دیگر در عراق آغاز شده است.
بر این اساس، رهبران سنّی مذهب عراق که قرار است در پروژه جدید مشارکت داشته باشند تأکید میکنند که تلاش فعلی در عراق ، روند متفاوتی داشته باشد.
در همین حال، دولت باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا هم در حال بررسی اعزام ژنرال جان آلن به عراق است. وی فرمانده ارشد سابقی است که در جنبش سنیها علیه القاعده نقش داشت و قرار است در طرح فعلی نقش مشورتی برای سازماندهی به قبایل سنی داشته باشد.
گفته میشود سران قبایل در نامهای که به جان کری نوشتهاند خواستار مشارکت وی شدهاند.