درمان ساده سرطان پروستات
![درمان ساده سرطان پروستات درمان ساده سرطان پروستات](https://kargaronline.ir/images/news/212896/thumbs/thumb2_212896.jpg)
کارگر آنلاین | دکتر سلمان اسلامی: با توجه به شیوع بالای سرطان پروستات با افزایش سن، نقش تشخیص زودرس این بیماری در سیستم بهداشت و درمان همه کشورها، پر اهمیت دانسته شده است.
به این منظور، توصیه میشود همه مردان بالای ۴۵ سال، بهصورت سالانه تحت معاینه مقعدی پروستات قرار بگیرند و تست تشخیصی سرطان پروستات را انجام بدهند که از طریق آزمایش خونی به نام پیاساِی اندازه گرفته میشود.در صورتی که میزان آزمایش پیاساِی بسته به شرایط سنی و حجم پروستات فرد، بالاتر از محدوده طبیعی باشد، لازم است دوباره اندازه گرفته شود. در صورت بالا بودن، انجام نمونهبرداری از پروستات توصیه میشود که به دو روش معمولی یا با هدایت امآرآی انجام شود.نمونهها را متخصص پاتولوژی ارزیابی میکند و در صورت تشخیص سلولهای سرطانی، تشخیص این بیماری قطعی میشود.در این مرحله بسته به شرایط سنی و بیماریهای همراه در فرد، میزان شدت بیماری و تهاجم سرطان در بافتهای مجاور یا تهاجم خونی لنفاوی به اندامهای دوردست، روش درمانی مناسب در نظر گرفته میشود.با توجه به اینکه معمولا سیر پیشرفت سرطان پروستات آهسته است، گاهی در افراد بالای ۷۵ سال که بیماری در مراحل اولیه است و تهاجم به جایی رخ نداده باشد، میتوان فرد را تحتنظر گرفت و هر ششماه نمونهبرداری پروستات کرد. تا زمانی که بیماری شدید نشده باشد میتوان درمان خاصی انجام نداد. در مواردی که درمان الزا میاست و بیماری فاقد تهاجم دوردست باشد، بهترین روش درمان، انجام جراحی رادیکال پروستاتکتومی است. در این روش با جراحی، کل پروستات با کپسول و کیسههای نگهدارنده منی خارج میشود.از عوارض این روش بیاختیاری ادراری (اغلب گذرا) و ناتوانی جنسی است. روش جایگزین خصوصا در مواردی که بهعلت بیماری زمینهای تمایلی برای جراحی نیست، انجام رادیوتراپی است. از عوارض این روش بروز سوزش و تکرر ادراری و علائم گوارشی و همچنین ناتوانی جنسی تاخیری است.در مواردی که بیماری خیلی وسیع و همراه با تهاجم دوردست است، مثلا متاستاز به استخوان، معمولا روش جراحی و رادیوتراپی توصیه نمیشود؛ بلکه انجام هورموندرمانی و در مراحل خیلی پیشرفته، شیمیدرمانی با داروهای مخصوص توصیه میشود. تجویز هورموندرمانی معمولا بهصورت داروهای خوراکی یا آمپولهای تزریقی ماهانه انجام میشود که با صفرکردن تولید تستسترون، منجر به غیرفعالشدن سلولهای سرطانی در تمام بدن میشود.
* متخصص اورولوژی کلیه و مجاری ادرار