اخبار اقتصادی
چاپ00008:55 - 1399/08/06

مشکل بسیار جدی‌ «مسکن» برای کودکانِ تحت پوشش بهزیستی

در شرایط فعلی رهن کامل برای اجاره مسکن در محله‌های پایین شهر تهران دستِ کم به ۵۰ تا ۶۰ میلیون تومان می‌رسد. همچنین قیمت مسکن نسبت به سال گذشته افزایش ۱۰۰ درصدی را تجربه کرده است. از این رو کمک‌هزینه مسکن و دیگر کمک هزینه‌های پرداختی به کودکانی که بعد از ۱۸ سال قرار گرفتن تحت پوشش بهزیستی باید یک زندگی حداقلی را سامان دهند، مکفی نخواهد بود.

به گزارش کارگر آنلاین،  حال و روز معیشت جوانانی که بعد از ترخیص از بهزیستی در سن ۱۸ سالگی وارد جامعه می‌شوند و بدون اتکا به هیچ حمایتی، تنها می‌توانند از مبالغی که از سوی بهزیستی و برخی خیریه‌ها استفاده کنند، چندان خوب نیست. در حال حاضر کمک‌هزینه‌هایی که بهزیستی بابت مسکن این کودکان پرداخت می‌کند، بسیار ناچیز است. در عین حال حدود ۲۰ میلیون بابت کمک‌ ترخیص از بهزیستی تخصیص به آنها داده می‌شود و در مورد هزینه‌های تحصیل شهریه‌های دانشجویان در مقطع لیسانس به‌طور کامل و در مقطع دکترا تا ۵۰ درصد شهریه‌ها پرداخت می‌شود.

در مجموع در سال ۹۸ مطابق قانون دستورالعمل‌های ابلاغی به سازمان بهزیستی شاید نزدیک به ۳۰ میلیون تومان هزینه مالی‌ای این بچه‌ها برای ورود به زندگی است. البته مبالغ یارانه ماهانه‌ای که در سال‌های حضور در مراکز بهزیستی باید دریافت می‌کردند در یک حساب به نام بیمه آتیه ذخیره شده و آنها بعد از رسیدن به سن ۱۸ سالگی این مبلغ را نیز دارند. گرچه در مواردی گزارش شده که این مبالغ به طور کامل پرداخت نشده است که معاون فرهنگی و امور اجتماعی بهزیستی کشور تصریح می‌کند که در این صورت، افراد گزارش‌ها را به بهزیستی اعلام کنند.

این درحالی است که در شرایط فعلی رهن کامل برای اجاره مسکن در محله‌های پایین شهر تهران دستِ کم به ۵۰ تا ۶۰ میلیون تومان می‌رسد. همچنین قیمت مسکن نسبت به سال گذشته افزایش ۱۰۰ درصدی را تجربه کرده است. از این رو کمک‌هزینه مسکن و دیگر کمک هزینه‌های پرداختی به این جوانان که بعد از ۱۸ سال قرار گرفتن تحت پوشش بهزیستی باید یک زندگی حداقلی را سامان دهند، مکفی نخواهد بود.

مسکن مستقل جوانان ترخیصی از بهزیستی

البته به گفته محمد نفریه (مدیرکل اسبق امور دفتر نوجوانان و کودکان بهزیستی) افرادی که قادر به تهیه مسکن مستقل نباشند، در هر سنی توسط بهزیستی حمایت می‌شوند و سازمان بهزیستی این افراد را در گروه‌های ۲الی ۳ نفره دسته‌بندی می‌کند و برای هر کدام از این گروه‌ها مسکنی مستقل تهیه می‌کند و توسط کلینیک‌های مددکاری آنها را تحت نظارت قرار خواهد داد. اما درصورتی که این جوانان نتوانند شغلی پیدا کنند، این کمک هزینه‌ها در کمتر از دو سال خرج زنده ماندنشان شده و بابت خوراک و دیگر مسایل هزینه خواهد شد. البته در مورد شهریه‌های دانشگاه‌ها شرایط جوانان ترخیص شده از بهزیستی بهتر است. به نظر می‌رسد که بهزیستی شهریه کامل را در مقطع لیسانس و بخشی از شهریه‌ها را در مقطع فوق لیسانی و دکترا پرداخت می‌کند.

حبیب الله مسعودی فرید (معاون امور اجتماعی بهزیستی کشور) در گفتگو با ایلنا، در خصوص اقدامات بهزیستی برای جوانان ترخیص شده از بهزیستی گفت: توانمند کردن کودکان فرآیند مرحله‌ای است و یک بحث مالی صرفاً هم نیست. کما اینکه در سایر خانواده‌ها نیز پرورش را مالی نمی‌دانند و به صرف تامین مالی نیز نمی‌توانند بگویند فرزندانشان زندگی مستقل دارند.

او ادامه داد: بحث تحصیل و مهارت‌های زندگی و سلامت جسمی این گروه از بچه‌ها اهمیت ویژه‌ای دارد و سعی شده است که همه اینها انجام شود. در حوزه دانشجویی شهریه دانشجویانی که در مقطع لیسانس هستند را پرداخت می‌کنیم. حدود ۵۰ درصد از شهریه دانشجوهای دکترا نیز توسط سازمان بهزیستی پرداخت می‌شود.

حساب آتیه برای کودکان تحت پوشش بهزیستی

وی در ادامه گفت: بهزیستی برای آنها حساب بیمه آتیه را هم در نظر گرفته است که مبالغ یارانه بچه‌های تحت پوشش بهزیستی در حسابشان پس‌انداز می‌شود. بعد از ترخیص نیز مسائل آنها را پیگیری می‌کنیم. بعد از پنج سال از ترخیص هم سعی می‌کنیم هر کمکی لازم باشد، انجام دهیم.

در پاسخ به این سوال که در برخی موارد گزارش شده است که این مبالغ به کودکان ترخیص شده پرداخت نمی‌شود، گفت: ممکن است به صورت موردی کسانی باشند که مبالغ تعیین شده را دریافت نکرده یا کمتر گرفته‌اند. اگر چنین مواردی وجود داشت حتما به ما اطلاع دهید.

اشتغال جوانان ترخیصی از بهزیستی

مسعودی فرید تصریح کرد: مبلغی تحت عنوان سرمایه کار برای این بچه‌ها در نظر گرفته می‌شود که مبلغ آن بستگی به شغل‌شان دارد. بهزیستی هم در مورد ازدواجشان کمک می‌کند و هم در مورد تسهیلات کم‌بهره برای اشتغال این کودکان برنامه‌هایی دارد. برای ازدواج حدود ۴ تا ۵ میلیون کمک می‌کنیم. در مجموع بیش از ۳۰ میلیون برای هزینه ترخیص و کمک‌های موردی و ازدواج و دانشجویی و دیگر موارد به بچه‌های ترخیص شده از بهزیستی کمک می‌شود.

هرچه هست جوانانی که از بهزیستی وارد زندگی مستقل می‌شوند با انبوهی از دغدغه‌های معیشتی مواجه هستند و خانواده‌ای هم برای کمک گرفتن ندارند. شاید خانه‌هایی که بهزیستی در اختیارشان قرار می‌دهد، به آنها کمک کند اما آیا رویای خانه‌دار شدن برای آنها هم به حقیقت خواهد پیوست؟

منبع: عصر ایران
لینک کوتاه :
برای ذخیره در کلیپ برد، در باکس بالا کلیک کنید
اشتراک گذاری در :
نظر خود را ثبت کنید
نام خود را وارد نمایید
متن نظر را وارد نمایید
سامانه بتا بانک رفاه کارگران