پربحث ها
اخبار اقتصادی
چاپ00012:04 - 1399/08/08

اعتقادات دینی مردم را نیز به مناسبات خارجی گره زده‌اند

سید عابدین نورالدینی می‌گوید مقابل اقدام دولت فرانسه باید اراده‌ای فراتر از رسانه به میدان بیاید، اما برخی با نگاه طمعکارانه به مفاهیم بنیادین اعتقاد دینی را هم به مناسبات خارجی گره زده‌اند.

به گزارش کارگر آنلاین، اقدام نابخردانه و وقیحانه امانوئل مکرون در توهین به دین مبین اسلام و حمایتش از کاریکاتورهای موهن نشریه شارلی ابدو، اعتراض شدید مردم مسلمان ایران و جهان را موجب شد. معیارهای دوگانه غرب در مساله آزادی بیان، همیشه مساله اصلی آزادگان جهان بوده است. آنها حتی کوچکترین نقد به خط قرمزهای خود (از جمله ماهیت رژیم صهیونیستی) را برنمی‌تابند اما توهین به اعتقادات یک میلیارد نفر از مردم جهان را آزادی بیان می‌شمارند.

متاسفانه دولتمردان کشورهای مسلمان همیشه از موضع منفعلانه به این رویکرد دوگانه نگریسته‌ و هیچگاه غرب را به چالش نکشیده‌اند. در تاریخ معاصر ثبت نشده که حکومت‌ها مقابل این توهین‌ها، وحدت نظری پیدا کرده تا واکنشی از موضع قدرت نشان دهند. یعنی حتی توهین‌ها به باورها و خط قرمزهای مشترک میان مسلمانان هم باعث اتحاد کشورهای اسلامی نشده است.

فراموش نکنیم که تفرقه در جهان اسلام خواست خود غربی‌ها از چند سده پیش است. اما همانطور که اشاره شد درست برعکس رفتار اهالی سیاست، مردم عادی و اهالی رسانه در جهان اسلام واکنش قدرتمندی نشان دادند. یکی از پربیننده‌ترین این واکنش‌ها جلد روزنامه وطن امروز به روز سه‌شنبه ششم آبان ۱۳۹۹ بود. این جلد که در اصل «صورت» حقیقی مکرون را نشان می‌داد، مورد استقبال قرار گرفت و در شبکه‌های اجتماعی دست به دست شد و بسیاری از کاربران مسلمان آن را به اشتراک گذاشتند.

با سید عابدین نورالدینی سردبیر «وطن امروز» گفت‌وگوی کوتاهی داشته‌ایم که در ادامه آن را مطالعه می‌کنید؛

* فکر می‌کردید که طرح جلد وطن امروز در پاسخ به سخنان موهن مکرون، این میزان مورد توجه قرار گیرد؟

بله تا حدودی احتمال می‌دادیم. ولی همکاران ما در روزنامه بیشتر توجهشان به موضوع ادای تکلیف و نشان دادن یک واکنش در وسع وطن امروز نسبت به اهانت رئیس جمهور فرانسه به ساحت نورانی پیامبر (ص) بود.  

* معمولا جلدهای شما خبرساز می‌شود، بودند کسانی که به طرح «ابلیس پاریس» ایراد بگیرند؟

ندیدم کسی ایراد بگیرد. بیشتر لطف و عنایت نسبت به همکاران ما صورت گرفت. درباره توجه نسبت به روزنامه وطن امروز هم خب یک تیم خلاق و متعهد در روزنامه زحمت می‌کشند و از انتخاب سوژه و تولید محتوا تا صفحه آرایی محصول کار این عزیزان است.

* جلد «ابلیس پاریس» بازتاب بین‌المللی هم داشت؟ چنین طرح‌هایی در نشریات ممکن است در روابط سیاسی بین دو کشور اثرگذار باشد، اما قاعدتا ابتدا باید ایران و دیگر کشورهای مسلمان به دلیل کاریکاتورهای موهن شارلی ابدو و سخنان وقیحانه مکرون، اقداماتی تجدیدنظر طلبانه در روابط سیاسی و اقتصادی خود با فرانسه انجام دهند.

بله الحمدالله شماره روز سه شنبه وطن امروز به طور بی سابقه‌ای بازتاب بین المللی داشت. همکاران ما در وطن امروز زحمت کشیدند ولی حقیقتا دلیل اصلی این بازتاب گسترده، حساسیت و غیرت امت اسلامی نسبت به ساحت و حریم مقدس رسول الله (ص) است. درباره تاثیر اقدام وطن امروز بر روابط ایران و فرانسه هم اجازه بدهید آقای رئیس جمهور و وزیر خارجه خودمان یک واکنش متناسب و درخور به رفتار وقیحانه رئیس جمهور فرانسه نشان بدهند. بعد آن وقت شاید به موضوع امکان تجدید نظر در روابط سیاسی دو کشور برسیم که البته جواب مشخص است.

* به نظر شما چرا مسئولان دولتی درباره این اقدام نابکارانه مکرون در حمایت از نشریه شارلی ابدو، واکنش قاطعی نشان ندادند؟ 

انتظاری نیست. وقتی نگاه طمع کارانه به مفاهیم شاخص و بنیادین وجود داشته باشد، چندان انتظار نداشته باشید رفتاری منطبق بر غیرت و تعصب دینی ببینید. قبلا دیدیم اقتصاد کشور و معیشت مردم را به تصمیم و انتخاب خارجی وابسته کردند، حالا هم می‌بینیم اعتقادات دینی مردم را به مناسبات خارجی گره زده‌اند. طبیعتا وقتی کربلا را درس مذاکره می‌دانند، انتظار نداشته باشید در ماجرای اهانت به رسول الله (ص) رگ غیرت دینی‌شان بجنبد.  

* بهترین واکنش رسانه‌ای به اقدام مکرون از نظر شما چیست؟

ما در ماجرای اهانت به رسول الله (ص) در مرحله ماقابل رسانه‌ایم. رسانه یک ابزار است. مقابل این اقدام شیطانی دولت فرانسه، باید اراده‌ای فراتر از رسانه به میدان بیاید. باید دولت‌ها و کشورهای اسلامی نسبت به این موضوع واکنش قاطع و منسجم نشان بدهند. قطعا اگر این شکاف و تفرق میان کشورهای اسلامی نبود، دولت فرانسه و مکرون به خودش جرات نمی‌داد نسبت به ساحت پیامبر اعظم (ص) جسارت کند. اقدام دولت فرانسه یک اقدام غیر اخلاقی و اهانت به بیش از یک میلیارد انسان است. این خلاف تمام موازین انسانی و اخلاقی است. ولی متاسفانه ما در دوره رخوت و خاموشی دولت‌های اسلامی به سر می‌بریم. البته این حرکت‌ها و نهضت‌های چند روز اخیر مردم مسلمان در کشورهای اسلامی علیه دولت فرانسه نشان می‌دهد رخوت و خاموشی دولت‌ها به مردم مسلمان سرایت نکرده و همین استقبال از کاریکاتور وطن امروز نشان می‌دهد آنها تا چه اندازه تشنه یک اقدام متقابل برای نشان دادن اعتراض خود نسبت به اقدام موهن دولت فرانسه هستند. وقتی اراده‌ای در سطح دولت‌ها برای مقابله یا تنبیه دولت فرانسه بوجود بیاید، آن وقت رسانه‌ها بهتر می‌توانند از ظرفیت خود استفاده کنند.

منبع: مهر
لینک کوتاه :
برای ذخیره در کلیپ برد، در باکس بالا کلیک کنید
اشتراک گذاری در :
نظر خود را ثبت کنید
نام خود را وارد نمایید
متن نظر را وارد نمایید
سامانه بتا بانک رفاه کارگران