برداشتهای سید مهدی شجاعی از مناجات امام سجاد(ع)
ویراست تازهای از کتاب «دست دعا، چشم امید» شامل برداشتهای سید مهدی شجاعی از مناجات خمس عشر امام سجاد (ع) توسط انتشارات کتاب نیستان منتشر شد.
این اثر که تاکنون بیش از 100 هزار نسخه از آن منتشر شده و در اختیار مخاطبان قرار گرفته است؛ به تعبیر شجاعی ترجمه و شرح وی بر دعای امام سجاد(ع) نیست و صرفاً برداشت و دریافتی ساده و سطحی و ابتدایی از کلماتی عمیق و آسمانی و فاخری است که بر زبان امام معصوم(ع) جاری شده است.
بازچاپ چنین اثری برای بیست و یکمین مرتبه گویای چند واقعیت درباره این کتاب است. نخست محتوای آن که برگرفته از مناجات و راز و نیازی است که از دل معصوم(ع) برآمده و با وجود اینکه مخاطبش پروردگار عالم به شمار میرود، میتوان از آن به رهیافتهایی نو و آسمانی برای هدایت تمامی افرادی که آن را میخوانند تعبیر کرد. در نتیجه این کتاب و محتوای آن را که برداشت شجاعی از بیان فارسی مناجاتی از امام سجاد(ع) است؛ میتوان اثری برای مخاطبانی در تمامی نقاط دنیا به حساب آورد.
از سوی دیگر جنس کلام عبارات ادعیه روایت شده از سوی ائمه(ع) پایا و نامیراست و همین موضوع باعث شده است به فراخور احوال مخاطبان آن در هر عصر و زمانی برداشتی ویژه از آن به دست آید که متناسب با فهم بشری در آن زمان است و بیشک برداشت شجاعی از متن مناجات خمسهعشر نیز از این موضوع مستثنی نیست.
سومین نکته در باب این اثر را میتوان به نوع ورود شجاعی به عنوان راوی واسطه در این متن جستجو کرد. راوی و بازنویس ادعیه موجود در این کتاب سعی داشته حضور خود در این متن را به نوعی سامان دهد که هیچ نوع حضوری از خود و شیوههای نگارشی خود در متن بر جای نماند. او سعی کرده خود را حائلی برای دریافت مفاهیم دعا قرار ندهد، اما در عین حال زبان و بیان استخدام شده توسط وی زبان و بیانی است که به احساسات و منویات قلبی مخاطبان اثر در یک کلام انسان حیران در جامعه تکنیکزده امروزی بسیار نزدیک است و بر دل او مینشیند.
انتخاب دقیق عبارات و جملات و بیان آهنگین و در عین حال متضرعانه این متن که به آنها شور عاشقانه و عارفانه خاصی بحشیده است، نیز از مهمترین عناصری است که به مانایی متن این اثر کمک رسانده است.
مناجات خمس عشره که که از وجود قدسی امام سجاد(ع) تراوش کرده به تعبیر نویسنده از لطافت و حلاوتی خاص و منحصربه فرد برخوردار است. هر انسانی با ویژگیهای روحی و روانی خودش و همه انسانها در شرایط روحی و روانی مختلفشان، میتوانند مناجات مورد نیاز خود را در این مجموعه پیدا کنند. به عبارتی میتوان گفت حالات مختلف انسانهای مختلف از پانزده موقعیت کلی تجاوز نمیکند که مناجات خمس عشره برای یکایک این شرایط و حالات، نسخهای جدا و مستقل تدارک دیده است. بر اساس این مقدمات به این نوید و امید میتوان رسید که انسان با در دست داشتن مناجات خمس عشره در همه حالات حرف برای گفتن با خدا دارد.
در بخشی از این کتاب میخوانیم: خدایا! گناهانم لباس خواری بر تنم کرده است و دوری از تو درماندگی را آرایشم شده است و افزونی لجن گناهانم ماهی دلم را میرانده است. ای نهایت آرزویم! این زیباترین مطلوبم! این تنها پاسخگویم! و ای محبوب دلم! ماهی دلم را با جریان زلال توبهپذیرت زنده گردان. به عزتت سوگند که جز تو گناهان خویش را بخشندهای نمییابم و شکستگی خویش را جز تو پیوندی نمیبینم.
من اینک با بالهای تواضع به بارگاه تو بازگشتهام و پیشانی خضوع و خواری خویش بر درگاه قدرتت نهادهام. اگر از رحمت خویش برانیم، به کدامین در پناهنده شوم و اگر از قله رأفتت فرو افکنیام به کدامین دامنه بگریزم؟
بیست و یکمین چاپ از کتاب «دست دعا،چشم امید» به قیمت 29 هزار تومان روانه بازار نشر شده است.
انتهای پیام/