ایران به خاکریز امنیتی اعراب خلیج فارس دست یافت
به گزارش کارگرآنلاین، اندیشکده «اعراب حاشیه خلیج فارس در واشنگتن» چندی قبل در تحلیلی نوشت: برگزاری رزمایش دریایی ایران و عراق پیامی به کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس است.
بر اساس این گزارش، دو رزمایش مشترک نیروی دریایی ایران و عراق کمتر از یک هفته در خلیج فارس و داخل قلمروی آبی عراق صورت گرفت. اولین مورد آن که 15 دسامبر 2016 انجام شد و محمد (ص) داشت و دومین مورد نیز در 19 دسامبر صورت گرفت. اولین تمرین دریایی مشترک بین دو طرف در حالی صورت گرفت که هیچ کدام از کشورهای ایران و عراق کشتیهای جنگی پیشرفته ندارند اما این تمرینها پیامی حاکی از عزم ایران برای نمایش برتری خود بر کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس است.
جزییات این رزمایش چندان به بیرون درز نکردند و گزارشهای ابتدایی حکایت از حضور قایقهای گشتزنی دو طرف داشت.
وزارت دفاع عراق اعلام کرد که 32 قایق گشتزنی از جمله 16 فروند قایق ایرانی و 16 فروند قایق عراقی ، که شش فروند آن ساخت آمریکا بود، تحت نظارت فرماندهان ایران و عراق در این رزمایش مشارکت داشتند.
در ادامه این گزارش آمده است: از منظر کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس این رویداد احتمالا هشدار بیشتری نسبت به این امر است که حتی اگر عراق مشارکت جدی در این رزمایش نداشته اما در واقع نوعی لاپوشانی نمایش توانایی نظامی و سیاسی و قدرت دریایی ایران نه تنها در آبهای خلیج فارس بلکه در قلمروی آبی کشورهای عرب منطقه است که زمانی خاکریز امنیتی اعراب خلیج فارس بود.
البته فرماندهان ایران و عراق عنوان داشتند این رزمایش به هدف افزایش همکاریهای بین دو کشور و تمرکز بر مقابله با دزدان دریایی و قاچاقچیان بوده است.
هرچند، سرلشگر «قاسم رضایی» از فرمانده ایران در این زمینه گفت، این رزمایشها تاییدی بر این است که دو کشور اجازه حضور یک طرف ثالث برای مداخله در امور امنیتی منطقه برای ریختن بذر نفاق و ناآرامی بین ما و عراق را نمیدهند.
سرلشگر «حامد عبدالله الحسین» فرمانده عراقی با بیان چنین جملاتی افزود، این رزمایش برای تامین امنیت مسیرهای دریایی از خلیج فارس، مبارزه با دزدی دریایی و قاچاق و برای رسیدن به ثبات در منطقه صورت گرفته است.
به نوشته این اندیشکده، اشاره به طرف ثالث آمریکا،متحدان عربی حاشیه خلیج فارس این کشور و یا هر دو است. در کل این رزمایش پیام واضح و مبنی بر این است که ایران در حال افزایش حضور و دسترسی خود به آبهای عراق و خلیج فارس است.
«مارزن احمد» کارشناس نظامی عراق نیز در این باره گفت: «این رزمایش پیام سیاسی به اعراب خلیج فارس و نشان از این دارد که ایران در عراق راحت است.»
البته عراق از بیست و پنج سال قبل به این سو روابط دیپلماتیک دشواری را با کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس از جمله عربستان داشته است.
در انتهای این مطلب آمده است: قابل ذکر است که هیچ واکنش عمومی از جانب کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس نسبت به این رزمایش نظامی ایران و عراق صورت نگرفته اما منصفانه باید گفت بدون توجه نیز نبوده و شاید این سکوت مبین به رسمیت شناختن این مسئله باشد و اینکه انتقاد رک و پوست کنده از رفتار عراق در واقع این کشور را بیشتر به سوی تهران سوق میدهد که به واقع اعراب مایل به اجتناب از آن هستند.
وبگاه «مطالعات نیروی دریایی آمریکا» نیز اخیرا در مطلبی که تاکید بر امادگی ایران در حفظ آبهای منطقه دارد، نوشت: ناو گروه «آیزنهاور» بعد از 7 ماه استقرار در دریای مدیترانه و خاورمیانه که با مزاحمتهای ایران و روسیه همراه شد،به آمریکا بازگشت.
بر اساس این گزارش، ناو گروه «یو اس اس وایت دی آیزنهاور» (CVN-69) همراه با ناو چه موشک انداز «یو اسt> اس سن جاکینتو» ناوچه موشک انداز «یو اس اس میسن»، «یو اس اس نیتز» و «یو اس اس روزولت» در زمان استقرار در غرب آسیا با تهدید های نیروی دریایی ایران و روسیه مواجه شدند.
ابتدا در ماه ژوئن 2016 ناوچه روسی(FF-777) ناو گروه آمریکا در دریای مدیترانه را به هراس انداخت . ناو «یاروسلاو مردی» با استقرار در 150 یاردی ناو گروه آمریکا هشدارهای رادیویی را به نوچه موشک انداز یو اس اس سنت جاکینتو ارسال کرد. این در حالی است که دو هفته قبل این حادثه نیز همین ناوچه روسی موجب هراس ناوشکن «هری اس ترومن» شده بود.
در ماه اوت 2016 نیز ناو نیتز از سوی نیروهای ایران در حال عملیات در تنگه هرمز تهدید شد. در جریان این حادثه چهار قایق تندروی سپاه پاسداران بدون توجه به پیامها و شلیکهای هشداری طرف مقابل به 300 یاردی ناو مذکور آمدند.
در اکتبر نیز ناو میسن چندین بار با موشکهای «کروز» ساخت ایران که در اختیار شیعیان یمنی است، مورد حمله قرار گرفت. البته ناو نیتز به سوی یمنیها موشکهای «تام هاوک» پرتاب کرد و سایتهای راداری آنها را هدف قرار داد اما به نظر این حملات کماکان ادامه دارد.
در ماه نوامبر مجدا یک قایق گشتزنی ایران اسلحه خود را به سوی بالگرد «سی هاوک» ناو نیروی دریایی آمریکا حین عبور از تنگه هرمز نشانه گرفت.
وبگاه مذکور در خاتمه به ایفای نقش نیروی دریایی آمریکا برای حفظ امنیت دریایی مناطقی که ناوگان پنجم و ششم دریایی این کشور حضور دارند و مشارکت در حملات ضد داعش اشاره کرد./فارس