آمبولی ریوی چیست؟
عاطفه فخاریان فوق تخصص ریه درباره آمبولی ریه و علائم آن گفت: لخته خونی که معمولا از پاها حرکت کرده و در مسیر جریان خون قرار میگیرد وارد عروق ریوی میشود و در جایی قرار میگیرد که باعث اختلال در تبادل اکسیژن و دی اکسید کربن شده و آمبولی ایجاد میکند. علائم آمبولی بستگی به اندازه رگ دارد. اگر رگ بزرگ ریه درگیر شود علائم آن به طور تنگی نفس شدید، احساسا سنگینی و درد شدید در قفسه سینه و افت فشار خون نمایان شود. اما اگر این لخته در رگهای انتهایی ریه قرار داشته و ریز باشد میتواند موجب درد تیزی در کنارههای قفسه سینه شده و لخته خونی در خلط ایجاد کند، اما نفس تنگی خیلی شدید ندارد. پس لختههایی که میتوانند باعث عواقب ناگوار برای فرد شوند لختههایی هستند که در رگهای بزرگ ریوی قرار میگیرند.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی عواملی همچون سیگار کشیدن، بیماریهای قلبی و کلیوی و دیابت، دراز کشیدن برای مدتهای طولای در بستر در ابتلا به آمبولی بسیار تاثر گذار دانست و افزود: بیماریهای مزمن بدخیم هم شانس لختگی خون را بالا میبرند. در حال حاضر افرادی که مبتلا به کووید ۱۹ خیلی شدید میشوند و در بیمارستان بستری هستند هم میتوانند دچار لختگی خون و آمبولی ریه شوند.
فخاریان فوق تخصص ریه کشورمان در راستای پیشگیری از آمبولی ریه گفت: افرادی مثل رانندگان که مجبورند ساعتهای طولانی پای خود را آویزان نگه دارند باید جورابهای ضد انعقاد خون بپوشند و یا در مواردی باید از داروهای ضد انعقاد خون استفاده کرد. اگر چه کنترل بیماری زمینهای میتواند احتمال آمبولی را کاهش دهد.
وی خاطرنشان کرد: خلط خونی میتواند به دلیل مشکل در مجاری تنفسی بالایی (بینی، حلق و حنجره) یا ریه باشد و یا حتی مربوط به مجاری گوارشی باشد که معاینه پزشک را میطلبد.