خطر جایگزینی کارورزان به جای نیروی کار قدیمی
طرح «کاروزی» ماهیت اشتغالی ندارد
به گزارش کارگرآنلاین، حمید حاج اسماعیلی،فعال بازار کار درباره طرح کاروزی دولت گفت: این طرح جز آسیبرسانی به بازار کار کشور و تحت شعاع قرار دادن حقوق نیروی کار، ثمرهای برای بازار کار نخواهد داشت؛ در برنامه ششم توسعه نیز تأکید شده است تا برای کاهش آمار بیکاران فارغالتحصیل، دولت راهکاری را عملیاتی کند؛ این طرح در واقع حمایت از کارفرمایانی است که بتوانند فارغالتحصیلان دانشگاهی را در کارگاههایشان به کار بگیرند و مدتی را به عنوان کارآموز فعالیت کنند.
حاج اسماعیلی بیان کرد: دولت در راستای برنامه ششم توسعه موظف است تا راهکاری برای کاهش نرخ بیکاری بیابد. با وجود اینکه دولت باید در خصوص حقوق و بیمه از کارفرمایان حمایت کند اما متأسفانه این طرح مبنای کلی برای کاهش حقوق و مزایا پیدا کرده است.
فعال بازار کاربا تأکید بر اینکه طرح کارورزی همان طرح مشابه استاد شاگردی است افزود:با این طرح مخالف هستیم چرا که زمینه سو استفاده کارفرمایان را فراهم می کند. در صورتی که هدف از اجرای این طرح رسیدن به اهداف کارورزی باشد، حقوق نیروی کار نشانه گرفته شده است و این کار معطل کردن قانون است.
حاج اسماعیلی با بیان اینکه یکی از تعادل در عرضه و تقاضای نیروی کار یک ضرورت است گفت:هر گونه طرحی که حقوق نیروی کار و قانون کار کشور را تحت تاثیر قرار بدهد، جز صدمه و آسیب به نیروی کار، ثمره مثبتی برای ایجاد اشتغال و بازار کار کشور نخواهد داشت.
وی با بیان اینکه طرح کارورزی زمانی قابلیت اجرایی دارد که بازار کار کشور توسعه پیدا کرده باشد و در کنار آن عرضه و تقاضای نیروی کار متوازن باشد ادامه داد: در شرایطی که انباشت بیکاری در کشور داریم و چنین طرحهایی را اجرا میکنیم، بستری برای سوء استفاده کارفرمایان سودجو از نیروی کار و تحت شعاع قرار دادن حقوق نیروی کار میشود.آنچه که در ماده 112 قانون کار درباره شرایط کارآموزی تعریف شده، دست برخی از کارفرمایان سودجو را با قرار دادن و محدود کردن شرط سنی اجازه سوء استفاده را از حقوق نیروی کار از کارفرمایان سود جو گرفته است اما در طرح کارورزی وزارت کار هیچگونه قید و یا محدودیتی را برای جلوگیری از سوء استفاده کارفرمایان مطرح نیست.
کارشناس بازار کار با اشاره به اینکه طرح اشتغالزایی دولت که به نام طرح کارورزی آغاز به کار کرده، ماهیتاً اشتغالی نخواهد داشت، گفت: در واقع اثری که بتوان از آن به عنوان تقویت بازار کار یاد کرد، نخواهیم دید.
حمید حاج اسماعیلی افزود: هدف از طرح کارورزی اینست که نیروی کار جدیدی را به بنگاهها اضافه کند اما چون بازار کار تغییراتی درونش ایجاد نشده است و همچنان شرایط گذشته حکمفرماست این طرح تنها موجب جابهجایی نیروی کار واقعی به صورت موقت میشود.
حاج اسماعیلی معتقد است که این طرح به جای اینکه افزایش اشتغال و ایجاد ظرفیتهای کار داشته باشد تنها موجب اخراج نیروی کار قدیمی در کارگاهها میشود .
این کارشناس بازار کار با تأکید بر اینکه طرح کارورزی دولت بسیار خطرناک بوده و حقوق نیروی کار دانشآموخته و سایرین در کشور را هدف قرار داده است، گفت: این طرح نه تنها موجب اخراج کارگران از کارگاهها میشود بلکه در نهایت موجب جایگزینی نیروی کار موقت بدون دستمزد قانونی با نیروهای قدیمی در کارگاهها میشود.
وی با اشاره به اینکه طرح کارورزی دولت مانور سیاسی و برداشتهای پوپولیستی است گفت: دولت طرح مشخصی را برای اشتغالزایی بیکاران در دست نداشت اما با طرح کارورزی مانور سیاسی را برای اشتغالزایی انجام داد که جز جنبه تبلیغی آثار مثبتی در بازار کار ایران و کاهش نرخ بیکاری ایجاد نخواهد کرد.
منبع: تسنیم