پربحث ها
اخبار اقتصادی
چاپ64211:40 - 1398/07/22

حرکت چراغ خاموش تامین اجتماعی علیه کارفرمایانی که شاکی دارند

خبری از اقدام نگران کننده سازمان تامین اجتماعی برای مردم و کار فرمایان

سازمان تامین اجتماعی طبق قانون به بررسی اختلافات ناشی از محاسبه و مطالبه حق بیمه فی‌مابین خود و کارفرمایان در قالب هیئت‌های تشخیص مطالبات به‌ عنوان یک مرجع شبه قضائی می‌پردازد؛ اما در این میان یکی از مشکلاتی که موجب گلایه کارفرمایان شده این است که چرا احکام، بدون حضور کارفرما و دریافت مستندات و ادله وی صادر می‌شود؟ روندی که به نظر می‌رسد باید اصلاح شود تا کارفرما فرصت دفاع و طرح مستندات خود را قبل از صدور رای اولیه داشته باشد.
به گزارش کارگر آنلاین به نقل از ایسنا، یک کارفرما در تماس با این خبرگزاری از روند حاکم بر صدور رای پیش از احضار کارفرما انتقاد کرد و گفت که دو روز پیش پیامکی برای وی ارسال و در آن محکوم به پرداخت جریمه چند میلیونی در پی شکایت یکی از کارگرانش شده است.
 
وی افزود: در حکم صادره علیرغم درج این نکته که فرصت اعتراض به حکم وجود دارد، ملزم به پرداخت جریمه مذکور هستم و در صورت عدم پرداخت در بازه زمانی قید شده در حکمم، مشمول بدهی تاخیر در پرداخت خواهم شد؛ در صورتی که اگر قبل از صدور رای، احضار شده بودم دیگر ملزم به پرداخت این مبلغ از حق بیمه نبودم.
 
در متن رای صادر شده خطاب به این کارفرما آمده است که: چنانچه مجموع حق بیمه و بیمه بیکاری مندرج  در این برگه تا کنون تقسیط یا به اجرا نرسیده است را یکجا و نقدا پرداخت کنید، از ۴۰ درصد جرائم مربوطه معاف خواهید شد، در غیراین صورت کل حق بیمه و جرائم طبق ماده ۵۰ قانون تامین اجتماعی از طریق اجرا وصول خواهد شد.
 
همچنین در متن حکم صادره اشاره شده است: در صورتی که طبق ماده ۴۲ قانون تامین اجتماعی به بدهی برآوردی اعلام شده در این برگه اعتراض دارید می‌توانید اعتراض کتبی خود را حداکثر ظرف مدت ۳۰ روز از تاریخ ابلاغ این برگه جهت رسیدگی در هیئت بدوی تشخیص مطالبات به این شعبه تسلیم کنید. چنانچه ظرف مدت ۳۰ روز از تاریخ ابلاغ این برگه بدهی برآوردی را به حساب سازمان واریز و یا ترتیب  پرداخت آن داده نشود جریمه تاخیر پرداخت حداکثر ۲۲ درصد به بدهی تعلق خواهد گرفت.
 
نکته جالب در حکم صادره آن است که بیان شده: «بدیهی است اعتراض به بدهی، مانع از تعلق جریمه تاخیر نخواهد شد و در صورتی‌ که اعتراض دارید می‌توانید کل بدهی را به حساب سپرده واریز تا از پرداخت جرائم معاف شوید». در صورتی که به رای مذکور در این برگه معترض هستید با توجه به مفاد ماده ۴۳ قانون تامین اجتماعی و اصلاحات آن می توانید حداکثر ظرف ۲۰ روز از تاریخ ابلاغ این برگه اعتراض کتبی خود را به این شعبه تسلیم کنید. در غیر این صورت بدهی قطعی و طبق ماده ۵۰ قانون تامین اجتماعی وصول خواهد شد.
 
به گزارش ایسنا، حکم صادره بدین معناست که کارفرما قبل از هرگونه اعتراض و ارائه ادله برای عدم واریز حق بیمه کارکنانش، موظف به پرداخت جریمه تعیین شده از سوی تامین اجتماعی است و پس از پرداخت رقم تعیین شده می‌تواند شکایت خود را دنبال کند.
 
در همین راستا، حمیدرضا سیفی، دبیرکل کانون عالی انجمن‌های صنفی کارفرمایی ایران در گفت‌وگو با ایسنا، از این روند انتقاد و اظهار کرد: سازمان تامین اجتماعی حق ندارد طبق قانون حکمی بدون حضور کارفرما صادر کند. تامین اجتماعی از این طریق فقط برای آنکه پولی را وصول کند به مانعی برای حرکت کارفرما تبدیل شده است.
 
وی افزود: این در صورتی است که کارفرمایان از مالکان اصلی تامین اجتماعی‌اند و فلسفه وجودی سازمان این بوده که کارفرما مبلغی حق بیمه را بپردازد تا کارگرش تامین شود، اما امروز برای این که فقط این پول را وصول کند دیگر دنبال این نیست که کدام بنگاه نابود می‌شود.
 
سیفی ادامه داد: تامین اجتماعی می‌آید و به صورت یک سازمان شبه قضایی عمل کرده و خودش حکم صادر می‌کند، خودش اجرا می‌کند و همه کاره خودش است. در صورتی که اگر یک کارگری شکایت می‌کند تامین اجتماعی ملزم است به کارفرما ابلاغ کند و  وی طبق فرایندهای قانونی حق دارد ادله ارائه و اعتراض کند و مستنداتی ارائه دهد، اما برای اینکه این اتفاق نیفتد اول کار را به اجرائیات می‌کشاند، پول را وصول می‌کند، حساب کارفرما را می‌بندد و بعد به او می‌گوید برو فرایند اعتراض و دادگاه را طی کن؛ چرا؟ چون تا کارفرما به هیئت‌های بدوی و تجدید نظر برود دو سال طول می‌کشد و این پول در خدمت تامین اجتماعی قرار می‌گیرد.
 
وی در پاسخ به اینکه آیا این روند قانونی است و باید چه کرد؟ گفت: قانون وجود دارد اما این نگاه سلیقه‌ای سازمان تامین اجتماعی است که دارد چراغ خاموش حرکت و این کار را انجام می‌دهد.
لینک کوتاه :
برای ذخیره در کلیپ برد، در باکس بالا کلیک کنید
اشتراک گذاری در :
یک طرفه قاضی نروید.اقدامات سازمان منطبق بر قوانین وبر منطق استوار است.بدهی اگر در مرحله اعتراض باشد کارفرما دو مرتبه در هیاتهای تشخیص اجازه اعتراض دارد که اگر مستنداتی دال بر ایراد به محاسبات داشته باشد اصل بدهی و جرایم متعلقه قابل بازبینی است.درصورت علاقه بنده حاضرم تمام فرآیند را مبسوط وکارشناسی ارایه دهم
اصلا در جلسه هیچ توضیحی جهت توجیه پیمانکار ارائه نمیکنند. فقط رای صادر میکنند که مستندات کافی نیست. به میل خودشان رای میدهند.
متاسفانه تامین اجتماعی و اداره کار به ظاهر خود را حامی کارگر نشان میدهند. در حالی که اگر واقعا اینگونه است ماهی هزار تومان به آنها از بودجه دولتی بدهد. ضمن اینکه این اجحافها در حق کارفرما فقط چرخ اشتغال زایی را از گردش باز میدارد و باعث بیکار شدن کارگران و رشد بیکاری میشود و واقعا در دیدگاه درست خیانت به مردم و کشور است
سلام واحترام جناب اقای شهیدی از بنیاد اردبیل خبر داری مسعولان شده قوم گرایی پارتی بازی فقر کشی چندین سال است نامه به ریاست عالی ارسال کردم جواب گم وگور میشه کسی نیست به دادمان برسد جاتبار 25درصد صهبالعلاج اعصاب روان عمل قلبی وکلیوی ودیسک کمر وتروما خانه نشین 5عاعله دارم ببکار حقوق مستمری بگیر اگر تحقیق شود تمامی کارمندان وکارکنان بنیتد اردبیل خویشاوندی ترا به مادرت زهرا قسم میدم ار نزدیک مشکلات ما را رسیدگی فرمایید مدبر کل بنیاد اقای شاهی مثل یک امامزاده دختر میمونی نه شفا میده نه میکشه .ترا خدا اینها را از کار کنار کنبد با تشکر رفیعی کد ملی 1671538792
سلام علیکم
اولا نمیدونم این آقای سیفی چطور اطلاع ندارندکه درهیاتهای رسیدگی به بدهی کارفرمایان درتامین اجتماعی هم نماینده کارفرمایان وهم نماینده کارگران بعنوان اعضای اصلی وصاحب رای حضوردارند پس تامین اجتماعی تنهاوخودسرانه رای صادرنمیکند
دوما،باتوجه به اینکه یکی ازپارامترهای محاسبات بیمه واکچویری دردنیا مولفه زمان میباشدلذاکاملا منطقی هست که درصورتیکه اعتراض کارفرما بیمورد باشد بدلیل اطاله زمان وقطعیت پرداخت جرائم مربوطه محاسبه گردد واین امر دردادخواستهای حقوقی مطروحه دردادگاهها نیز وجود دارد چنانچه فردی دردادگاه بدلیل اطاله دادرسی متحمل خسارت گردد قابل پیگیری وواخواهی میباشد.لکن تامین اجتماعی جهت جلوگیری ازخسارت بیشتر به کارفرمایان این امکان را مهیانموده که مبلغ بدهی رابه حساب سپرده واریز نمایندتادرصورت صحت یاعدم صحت اعتراض کارفرما ازمحل سپرده تسویه گردد.
ضمنا این موضوع هیچوقت چراغ خاموش نبوده بلکه صراحتارای صادر میشود به کارفرما یانماینده قانونی وی ابلاغ میگردد ودرپرونده کارگاه نیز ضبط میگردد.
من خودم چند سال پیش از شرکت اخراج شدم و برای ۳ سال از بیمه ام که نداده بودن شکایت کردم و تامین اجتماعی پیگیر شد ولی شرکت ما کاری نکرد بعد چند وقت رفتم تامین اجتماعی گفتم چیکار کردین گفتن ما چندبار به شرکت شما اعلام کردیم و نامه به دادگاه فرستادیم برای پیگیری ولی نه دادگاه کاری کرده نه شرکت شما و حالا اگر شرکت شما بیاد هم اقساط نمی بندیم و هم جریمشون می کنیم و تمام پول پول رو یجا باید بدن و به من گفتن شما برو دادگاه پیگیر شو ... من هم رفتم دادگاه قسمت اجرای احکام نامه مسدودی حساب شرکت رو گرفتم و رفتم بانک حسابشون رو مسدود کردم و شرکت مجبور شد بره دادگاه و دادگاه فرستادش بیمه و بعد از اونجا رفتن بیمه مرکزی استان و با وساطت و پارتی بازی حق بیمه و جریمه رو اقساطی کردن و الان بعد ۳سال تازه داره اقساطشون تموم میشه... من چندین ماه برای اینکه شرکت رو مجاب به پرداخت بیمم کنم دوندگی کردم.
اینها رو برای این گفتم که بدونید اگر سخت نگیرن شرکتها خیلی راحت بیمه کارگران بدبخت رو که چندرغاز می گیرن رو مثل آب خوردن می خورن... البته بنظرم سخت گیریشون کم هم هست چون نباید من کارگر چندماه پیگیر بشم تا بتونم کاری کنم بلکه خود بیمه باید با قدرت در ظرف یه روز تمامی کارها برای مطالبه حق بیمه من انجام بده
با سلام ، ما مشمول بیمه تامین اجتماعی 10% هستیم اما پرداخت هزینه بیمه با یک یا دو روز تاخیر پرداخت شده ، الآن بخاطر این تاخیر هشت ماه را گفته اند که بخاطر تاخیر باید 30% پرداخت شود ، تاخیر فقط بخاطر شرایط سخت اقتصادی که پیش آمده اتفاق افتاده ما هزینه را پرداخت کرده ایم ، فقط یک روز یا دو روز تاخیر داشته ایم ، باید به کجا مراجعه نماییم
نظر خود را ثبت کنید
نام خود را وارد نمایید
متن نظر را وارد نمایید
سامانه بتا بانک رفاه کارگران