۲ دلیل رشد بازار سرمایه در آیندهای نزدیک؛ جذابیت سهمها و قیمت دلار
بازار سرمایه در معاملات دیروز توانست با رشد بیش از 8 هزار واحدی همچنان روند صعودی خود را ادامه دهد، همانطور که در گفتگو با سیدهادی میرعلمی پیش بینی شده بود که بازار سرمایه این مقاومت را می شکند، پالایشی ها بهانه خوبی شدند تا بازار بتواند این مقاومت سخت را بشکند، حال بیشتر تحلیلگران و فعالان بازار سرمایه معتقدند دور جدیدی از رشد بازار سرمایه آغاز شده که این دور به شدت سال گذشته نخواهد بود و بازار روند طبیعی خود را طی خواهد کرد که البته حرکت های طبیعی بسیار بیشتر از حرکت های شارپی می توانند بر دوام و ثبات بازار سرمایه تاثیر داشته باشند. در این گفتگو با امین بهمنش، تحلیلگر و فعال بازار سرمایه، سعی کرده ایم وضعیت بنیادی بازار سرمایه و عوامل موثر بر آن را بررسی کنیم.
-
در اولین روز آخرین هفته تیر ماه یعنی ۲۶ شاخص کل به یک میلیون ۳۱۱ هزار واحد رسید که به گفته برخی از تحلیلگران تکنیکال اگر شاخص نقطه مقاومت یک میلیون ۳۱۰ هزار واحد بکشند، حرکت شاخص تا نقطه بعدی مقاومت به صورت صعودی خواهد بود، اما به نظر میرسد که برخی از عوامل بنیادی مثل کاهش قیمت دلار وزن بیشتری نسبت به تحلیلهای تکنیکال پیدا کرده است.
امین بهمنش کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با بازار تحلیل خود در مورد وضعیت این روزهای بورس تهران مبتنی بر قیمت دلار و ارزندگی سهمها میداند و میگوید: اگر وضعیت دلار را در نظر بگیرم، فکر میکنم کف قیمتی که برای دلار در دوران آقای رئیسی سال جاری میتوان در نظر گرفت بین ۲۱ تا ۲۲ هزار تومان باشد و اگر بخواهیم در بهترین حالت ریزشی در نظر بگیرید میتواند به ۲۰ هزار تومان برسد و این هم مثل یک حالت فنر است که اگر بخواهند آن را فشردهتر کنند در سالهای بعد وضعیت بدتر میشود.
او با بیان اینکه کف قیمت دلار در خوشبینانهترین حالت زیر ۲۰ هزار تومان نخواهد آمد، احتمال داد که در سال جاری دلار بر روی ۲۲ هزار تومان بماند، اما برای نرخ سقف دلار با توجه به شرایط میتواند بالاتر از نرخ کنونی برود.
این کارشناس عوامل سیاسی، مذاکرات برجام و یا اقدامات غیر منتظره طالبان را از جمله مواردی میداند که میتواند نرخ دلار را افزایش دهد.
بهمنش با تاکید بر تاثیرات بالای نرخ دلار بر وضعیت بازار سرمایه اضافه کرد: اگر دلار را روی ۲۲ هزار تومان در سال جاری در نظر بگیرم با وجود «pبهe» بسیار پایین بازار شرایط برای سرمایه گذاری میان مدت و بلند مدت میتواند بسیار جذاب باشد.
تاثیر روابط خارجی بر بازار سرمایه
این کارشناس تغییر دولت را باعث ایجاد یک انتظار مثبت در سهامداران میداند و میگوید: زمانی که رئیس جمهور تغییر میکند، مثل این است که یک خون تازه در رگهای دولت تزریق شده و شاید سهامداران به این دلیل نسبت به بازار سرمایه خوشبین هستند، تحلیل خود بنده هم از دولت جدید این است که حداقل در دو سال اول کار خود بهتر از دوران آقای روحانی عمل کند.
بهمنش در پاسخ به اینکه رشد بازار سرمایه و ورود پول به این بازار میتواند نشان از انتظارات سهامداران از سیاستهای انبساطی در دولت سیزدهم باشد؟ گفت: به نظر نمیرسد دولت در دو سال ابتدای خود بخواهد از سیاستهای انبساطی استفاده کند و امکان دارد بیشتر به سمت مبارزه با فساد، کارهای عمرانی و روابط بین المللی حرکت کند؛ چیزی که جامعه آن را لمس کند.
به گفته او روابط با خارج یک عامل اثر گذار و کلیدی است که اگر در راستای اقدامات دولت جلو برود میتوان اثرات آن را دید، اگر قرار است برجام امضا نشود و آمریکا همچنان فشار تحریمها را افزایش دهد احتمالا فعالیتهای داخلی تاثیرات چندانی نخواهند داشت.
-
او یقین دارد که در نهایت برجام امضا شود و اینکه چه آیندهای در انتظار این مذاکرات است آن را زمان مشخص میکند.
این کارشناس ریزش سنگین قیمت سهمها را از دیگر دلایل رشد این روزهای شاخص عنوان کرد و گفت: به غیر از دلار که یک عامل مهم است، ارزشمند شدن سهمها از دلایل تاثیر گذار بر روی شاخص کل است. با توجه به ریزشهای سنگینی که سهمها در گذشته داشتند، به سطوحی قیمتی قابل توجه و ارزشمندی رسیدند.
بهمنش گفت: سهمها یک گذشته خیلی بد و یک آینده خیلی خوب برای یکسال در پیش رو دارند. خیلی از این سهمها قابل سرمایه گذاری هستند که فرد میتواند آنها را نگه دارد و سود خوبی از خرید آنها کسب کنند، اما این گونه نیست که سهمهای بنیادی بالا نرود، بسیاری از سهمهای بنیادی در این مدت هم بین ۲۰ تا ۳۰ درصد بالا رفتند.
او میگوید: افت قیمتها کمک کرده که خریدارهای جدیدی وارد بازار شوند و شاهد ورود پول جدید به بازار هستیم به همین دلیل است که میگویم وضعیت بازار نسبت به قبل بهتر است.
این کارشناس در مورد مواضع طالبان و تاثیرات آن بر بازار سرمایه گفت: بازار سرمایه وزنی به این مسئله نمیدهد چون احتمال نمیدهد که این گروهک خطری برای ایران داشته باشد. اگر حادثه تروریستی یا اتفاقاتی از این دست بیفتد چند روزی بازار را دچار شوکه میکند اما تا کنون بازار واکنشی به مسئله طالبان نداده است.
-
به این سادگیها اعتماد به بازار سرمایه باز نمیگردد
این سوال را که آیا رفتار سهامداران نشان میدهد که اعتماد به بازار سرمایه برگشته را بهمنش این گونه پاسخ میدهد: برای بازگشت اعتماد دوباره سهامداران به بازار نیاز است که بسیاری از چیزها درست شود و تنها رشد شاخص ملاک بازگشت اعتماد نیست. حرکت بازار به صورت کاملا صعودی نیست و افت و خیزهای در ادامه کار خود دارد، به نظرم بازار برای رشد نیاز به کمی اصلاح دارد تا بعد از آن روند صعودی خود را طی کند.
این کارشناس اضافه کرد: با توجه به شرایطی که دلار دارد حداقل تا پایان سال ۱۴۰۰ به سمت بالا حرکت کند، بنابراین بازار سرمایه خوبی را برای سال جاری میتوان تخمین زد. در بین بازار موازی به نظرم بهترین بازار بورس باشد چرا که در مابقی بازارها ما چندان حرکت قابل توجهی نمیبینیم.
بهمنش اضافه کرد: بازار ملک را در همه جای کشور نمیتوان یکسان دید اما در کل به غیر از خروجی چالوس آن هم به دلیل وجود آزاد راه، بعید میدانم در نقاط مختلف ایران چندان خرید و فروشی وجود داشته باشد، از سوی دیگر اگر توافق برجام صورت بگیرد در بازار خودرو شاهد خروج سرمایه شده و بنابراین بازارهای موازی به اندازه بازار سرمایه برای سال جاری جذابیت نخواهند داشت.