پر خطرترین ازدواج از نظر ژنتیکی کدام است؟
به گزارش کارگرآنلاین، ژنتیک اهمیت بسیاری در سلامت جسم و روان دارد. همه ما محصول مشترک پدر و مادرمان هستیم؛ نیمی از ژنهایمان را از پدر و نیمی را از مادر به ارث بردهایم. بنابراین سلامت ما وابستگی انکارناپذیری به نسل قبل دارد.
ازدواج فامیلی، نسبت به سایر ازدواجهای معمول، خطر بیماریهای مختلف را در جنین بالا میبرد. بیماریهای ژنتیکی، کروموزومی، متابولیک و نقایص جنینی در ازدواجهای فامیلی بیشتر از سایر ازدواجهاست و به ویژه در ازدواجهای فامیلی که سابقه برخی بیماریها وجود دارد، این احتمال بیشتر است.
حتی اگر سابقه بیماری در خانوادهای وجود نداشته باشد و ازدواج فامیلی در این خانواده شکل بگیرد، باز هم خطر ابتلا به بیماریهای جنینی وجود دارد، بنابراین زن و مردی که قصد ازدواج فامیلی دارند، حتما باید قبل از ازدواج به مشاور ژنتیک مراجعه کنند و اگر قبل از ازدواج این کار را نکردند، حتما قبل از بارداری مشاوره ژنتیک انجام دهند. در واقع، زن و مرد باید در مورد سابقه بیماریهای مختلف در خانواده با مشاور صحبت کنند و با غربالگری 3 ماهه اول و دوم و سونوگرافی دقیق در هفته 14-11 و هفته 22-18 مشکلات جنین و احیانا نقایص ژنتیکی مشخص میشود. این آزمایشها در همه بارداریها باید انجام شود.
زن و شوهر باید به این نکته توجه داشته باشند که فقط سونوگرافیها و غربالگریهای طی بارداری در زمینه ازدواجهای فامیلی کافی نیست و حتما باید یا قبل از ازدواج یا قبل از بارداری در زمینه وجود بیماریها و مشکلات جنینی تحت مشاوره ژنتیک قرار گیرند.
نکته مهم دیگر این است که ازدواج دخترخاله و پسرخاله بین ازدواجهای فامیلی، بیشترین امکان بروز مشکلات را برای جنین دارد، در حالی که در باور عامه مردم ازدواج دخترعمو و پسرعمو ممکن است بیشتر با مشکل مواجه شود.
اخیرا در مقالات علمی توصیه شده اگر خانمی بیدلیل دچار سقط شد و جنین بدون علت فوت کرد یا نقص مادرزادی داشت حتما باید جنین و جفت بررسی ژنتیک شوند و این اقدام برای بارداریهای بعدی و تشخیص مشکلات ژنتیکی که ممکن است جنین با آن مواجه باشد، بسیار کمککننده خواهد بود.
منبع: هفته نامه سلامت