اخبار اقتصادی
چاپ00017:18 - 1399/03/28

منابع بلوکه شده ایران در کره‌ جنوبی چقدر است؟

رئیس اتاق بازرگانی ایران و کره گفت: در حدود ۶.۵ تا ۹ میلیارد دلار از منابع کشور در کره جنوبی بلوکه شده است و هنوز کره‌ای‌ها برای همکاری با ما و آزادسازی منابع اقدامی نکرده‌اند.

به گزارش کارگرآنلاین به نقل از خبرآنلاین چند روز قبل عبدالناصر همتی، رییس کل بانک مرکزی در گفتگویی با بلومبرگ از رفتار کره‌ای‌ها در ایجاد دسترسی به منابع حاصل از صادرات نفت انتقاد کرد. این اولین انتقاد آشکار همتی نبود . پیش تر نیز تاکید داشت اگر کره ای ها همکاری لازم را با ایران نداشته باشند،بازار ایران را باید فراموش کنند. حالا مدتی است برندهای مطرح کره ای از بازار ایران کوچ کرده اند،وقتی عدم همکاری کره ای ها حتی در ارائه کالا و خدمات روشن شد، برخی فعالان بازار لوازم خانگی خودجوش تابلوهای برندهای کره ای را از سر در مغازه هایشان پایین کشیدند تا اعتراض خود را نشان دهند . آخرین روزهای فرودین ماه بود که همتی پیامی آشکار خطاب به کره ای ها اعلام کرد، آنجا که تاکید کرد ستاد مبارزه با قاچاق باید دست به کار شود و از ورود کالاهای کره ای مانعت بعمل آورد.

بازی وحشتناک کره جنوبی؛ هشدار تهران به سئول
وی گفته بود: مقامات کره پول های ما را نمی دهند به آنها گفتم اگر ندهید دیگر اجازه نمی دهم کالاهای سامسونگ و ال جی به ایران بیاید. همتی ادامه داد: دیدم خیلی جوابی نداشتند و حساسیتی نشان ندادند. برایشان مهم نیست. کالایشان را از طریق دبی (امارات) می فروشند و از طریق لنج ها در کنگان و نظایر آن به داخل کشور می‌آید. معلوم است جواب ما را نمی‌دهند چون کالایشان را می‌فروشند.حالا اما دامنه انتقاد فراتر رفته است، به رغم گذشت دو ماه از اظهارات همتی ، هنوز کره ای ها بر موضع خود هستند و دسترسی ایران به منابع ارزی حاصل از صادرات نفت فراهم نشده است.

ایران چقدر پول در کره جنوبی دارد؟
حسین تنهایی، رییس اتاق بازرگانی ایران و کره جنوبی، در رابطه با چالش اخیر میان دو کشور و میزان منابع بلوکه شده ایران در بانک های کره ای گفت: گفته می‌شود چیزی بین ۶.۵ تا ۹ میلیارد دلار از منابع ایران در بانکهای این کشور بلوکه شده است. انتظار ما این بود که با توجه به مراودات خوبی که میان دو کشور در گذشته بود، حداقل گردش مالی در بخش‌هایی که تحریم نیستند ادامه یابد.

او تصریح کرد: خواسته ما این بود در بخش‌هایی مانند خودروسازی و لوازم خانگی هم پس از اعمال تحریم‌ها بتوانیم از طریق تهاتر کالاهای خود را برای تجارت ادامه دهیم. این را از دو سال پیش پیگیری کردیم ولی طرف کره‌ای ضمن اینکه به ما می‌گوید «چشم» از این اقدام خودداری کرد.

رییس اتاق بازرگانی ایران و کره گفت: پس از این هم با توجه به اینکه چندین میلیارد دلار منابع ایران در کره بود، خواستیم در مقابل این پول به ما غذا و دارو بدهند که از نظر تحریم‌های ایالات متحده هم مشکلی ندارد. حداقل از این طریق منابع کشور بلا استفاده نمیماند ولی حالا از ترس است یا هر چیز دیگری، فعلا چیزی تغییر نکرده است.

تنهایی درباره اقدامات اتاق بازرگانی در این زمینه، تاکید کرد: ما با سفیر کره در تهران جلسه‌ای برگزار کردیم و خواسته‌های خود را به او گفتیم. همچنین از طریق سفیر ایران در سئول هم اقدامات دیگری را انجام دادیم. این میان مجمع بازرگانی که ۱۶۰ شرکت زیر مجموعه آن هستند جلساتی را داشتیم. آنها اغلب به ما قول می‌دهند که تلاش خود را بکنند ولی تاکنون موفقیتی نداشتند.

وی ادامه داد: به باور من آنها هم تلاش کردند ولی در عمل زور کافی را ندارند و نمی‌توانند برای حفظ روابط کاری انجام دهند. این در حالی است که ما پیش از تحریم‌ها روابط تجاری خوب و بی حاشیه‌ای داشتیم و دو طرف هم از این مراودات ابراز رضایت داشتند ولی تحریم‌های امریکا عملا کار را با مشکل مواجه کرد.

رییس اتاق بازرگانی ایران و کره جنوبی در پاسخ به سوالی از مانع ادامه فعالیت دو کشور در بخش‌هایی که مشمول تحریم نیستند، گفت: اعتراض ما همین است و بارها گفتیم این فعالیت از نظر تحریم‌های تصویب شده علیه ایران هیچ مشکلی ندارند اما اینها از امریکا ترسی جدی دارند و گویا تا تاییدیه‌ کافی نگیرند تمایلی به آغاز روابط ندارند.

او در رابطه با منابع پول‌های بلوکه شده در کره توضیح داد: این پولهای نتیجه مبادلاتی است که پیش از اعمال تحریم اغلب در زمینه پتروشیمی و نفت بوده و بعد از تحریم‌ها به دلیل قطع روابط بانکی امکان بازگرداندن به ایران وجود نداشت. حالا هم نه ما و نه دولتمردان نمی‌گویند این پول را به ما بدهید بلکه خواهان خرید کالا از طریق این منابع بلوکه شده هستیم.

تنهایی در مورد پیش بینی موافقت کره‌ای‌ها با تجارت دارو و غذا از طریق منابع بلوکه شده تصریح کرد: به باور من در چشم انداز کوتاه مدت فکر نمی‌کنم چیزی تغییر کند. درواقع شرایط به گونه‌ای نیست که کره جنوبی حاضر به انجام خواسته‌های به حق ما باشد مگر اینکه خود ایالات متحده به نحوی به سئول چراغ سبز نشان دهد. حال این می‌توان به دلیل مذاکرات یا توافق ایران و امریکا باشد یا رقابت امریکا و چین سبب شود واشنگتن نسبت به ایران اندکی انعطاف به خرج دهد.

رییس اتاق بازرگانی ایران و کره تاکید کرد: شرکتهای کره‌ای همگی خصوصی هستند و به هیچ وجه تمایل ندارند که با امریکا دچار مشکلی شوند و مثلا در گفتگویی که با یکی دو شرکت داشتیم مسئولان آنها گفتند ۲۵ درصد بازار ما در آمریکا است و ایران تنها سهمی یک درصدی از تولیدات ما را از آن خود کرده است. شما اگر جای ما بودید چه می‌کردید آنها تاکید داشتند اگر بازار آمریکا را از دست دهند دچار ورشکستگی خواهند شد.

این فعال اقتصادی گفت:حتی دولت کره جنوبی سالهاست که با آمریکا هم جبهه است و نمی‌خواهد دچار چالشی با مهمترین متحد سیاسی- نظامی خود شود. جدا از ارزش‌گذاری این مساله باید طوری رفتار کنیم که اگر درآینده گشایشی در توافقات بین‌المللی علیه ایران رخ داد، همچنان امکان از سرگیری روابط تجاری با سئول هم وجود داشت و به همین دلیل از برخوردی که به ناراحتی و دشمنی میان ایران و کره بیانجامد باید جلوگیری کنیم.

لینک کوتاه :
برای ذخیره در کلیپ برد، در باکس بالا کلیک کنید
اشتراک گذاری در :
نظر خود را ثبت کنید
نام خود را وارد نمایید
متن نظر را وارد نمایید
سامانه بتا بانک رفاه کارگران