مراقب بیماری کشنده فصل گرما باشید
هر چند تا کنون آمار رسمی مبتلایان در بهار 1399 از سوی وزارت بهداشت اعلام نشده است، اما خبرها حاکی از آن است که در استان اردبیل یک مورد قطعی ابتلا گزارش شده است و آلودگی در سایر استانهای کشور نیز محتمل است.یکی از ویروسهای جنس نایرو ویروس، عامل بیماری تب کریمه کنگو است. این بیماری، مشترک بین انسان و دام است و از طریق دامهای اهلی مانند گاو، گوسفند، بز و... منتقل میشود.
خوشبختانه طیور نسبت به این بیماری مقاوم بوده و لذا گوشت مرغ معمولا خطر چندانی ندارد.ذبح خانگی دامها در خارج از کشتارگاه و بدون نظارت دامپزشک از رفتارهای پرخطر و غیربهداشتی است. زیرا حیوانات بیمار معمولا علائمی نشان نمیدهند و این موضوع پیشگیری از بیماری را مشکل میکند.گزیدگی با کنه از راههای ابتلای انسان است. همچنین تماس با ترشحات دام بیمار از دیگر راههای ابتلا بوده و لذا دامداران، دامپزشکان، کارکنان کشتارگاه، قصابها، آشپزها و... در معرض خطر بیشتری قرار دارند.
تماس مستقیم و خوردن گوشت و اندامهای خوراکی حیوانات بیمار نیز سبب ابتلای انسان میشود. بنابراین هنگام خرد کردن و بستهبندی قطعات گوشت قرمز در منزل حتما باید از دستکش استفاده کرد.پس از گذشت حدود یک هفته از آلودگی انسان، علائم تب کریمه کنگو شامل تب، لرز، ترس از نور، درد عضلانی، تهوع و سردرد آغاز میشود. سپس خونریزی نقطهای یا خونریزی زیرپوستی گسترده شروع میشود که حتی ممکن است رنگی مشابه کبودشدگی پوست را ایجاد کند.
خونریزی در لثه و اندامهای داخلی بدن نیز محتمل است. این بیماری وخامت زیادی داشته و نرخ کشندگی آن حدود 20 درصد است.در مناطق پرخطر و در فصول گرم که تب کریمه کنگو شایعتر است، بهتر است بلافاصله پس از خرید گوشت تازه از قصابی و انتقال به منزل حتما آن را مستقیما به مدت 24 ساعت در یخچال قرار دهید. طی این مدت، گوشت دچار انقباضات داخل سلولی میشود که نهایتا منجر به ایجاد شرایط اسیدی در گوشت و نابودی ویروس خواهد شد.