۲ عمل مهم در قبال «حضرت مهدی(عج)»
سید ابوالحسن حسنزاده پیرامون ارزش روز جمعه گفت: روایتهای بسیاری در خصوص ارزش روز جمعه بیانشده است ازجمله اینها مطرح کردن نام عید برای روز جمعه است، اما آنچه مسلم است توجه بهروز جمعه بهعنوان روزی مهم برای مسلمانان است که در کشورهای اسلامی مطرح و به آن پرداخته میشود.
وی به گره خوردن نام روز جمعه با روزهای انتظار حضرت مهدی(عج) اشاره و اظهار کرد: روز جمعه بهعنوان جمعههای انتظار شناختهشده، زیرا در روایات و احادیث نیز بر ظهور «امام عصر (ع)» در روز جمعه تأکید شده است همچنین در این روز منتظران «امام زمان (عج)» برای ظهور این حضرت دعا میکنند.
حسنزاده در خصوص وظایف مؤمنان و منتظران در روز جمعه ابراز کرد: وظیفه منتظران به دو بخش تقسیم میشود، یک بخش «معرفتی» که نسبت به مقام امامت، شناخت و آگاهی در خصوص امام زمان(عج) باید به آن پرداخت، این بخش بسیار مهم است و در ادعیه نیز بسیار مورد تأکید قرار دارد.
وی پیرامون وظیفه دوم مومنان که «آگاهی» است بیان کرد: در دعای امام زمان(عج) هنگامی که گفته میشود «اَللّهُمَّ عَرِّفْنى نَفْسَکَ فَاِنَّکَ اِنْ لَمْ تُعَرِّفْنى نَفْسَکَ لَمْ اَعْرِف نَبِیَّکَ اَللّهُمَّ عَرِّفْنى رَسُولَکَ فَاِنَّکَ اِنْ لَمْ تُعَرِّفْنى رَسُولَکَ لَمْ اَعْرِفْ حُجَّتَکَ اَللّهُمَّ عَرِّفْنى حُجَّتَکَ فَاِنَّکَ اِنْ لَمْ تُعَرِّفْنى حُجَّتَکَ ضَلَلْتُ عَنْ دینى، خدایا خود را به من بشناسان، زیرا اگر خود را به من نشناسانى فرستاده ات را نشناخته ام، خدایا فرستاده ات را به من بشناسان، زیرا اگر فرستاده ات را به من نشناسانى حجّتت را نشناخته ام، خدایا حجّتت را به من بشناسان، زیرا اگر حجّتت را به من نشناسانى، از دین خود گمراه مى شوم»، این دعا اشاره مستقیمی به اهمیت شناخت و آگاهی انسان از امام زمان خود یعنی «حضرت مهدی(عج)» دارد تا بتواند به سعادت که همان یافتن دین است دست یابد. این مسئله مهمی است که باید از نگاه معرفتی به آن باید پرداخته شود، البته انسانها متفاوت هستند و این سطح شناخت باید برای همه انسان ایجاد شود، به طور کلی اساس هرچیز معرفت و آگاهی است.
وی به وظیفه عملی مومنان در انتظار اشاره و تأکید کرد: وظیفه عملی مؤمنان در انتظار امری بسیار مهم بوده و مؤمنان و منتظران ظهور «امام زمان (عج)» موظف به انجام آن هستند. نگاهی به حادثه کربلا نشان میدهد که بعد عملی «انتظار» چه میزان با ارزش است. کاروان کربلا و یاران «امام حسین (ع)» به امام زمان خود اعلام کردند که حاضر نیستند تا در زمان گرفتاریها و بلاها «سیدالشهدا (ع)» را تنها بگذرند و نه تنها در سختیها همراه امام حسین(ع) هستند بلکه با پیشقدم شدن در برخورد با سختیها آماده هرگونه فداکاریاند.
حسنزاده به فرازهای از دعای ندبه اشاره و اظهار کرد: در دعای ندبه هنگامیکه میگوید «عَزیزٌ عَلَىَّ أَنْ أَرَى الْخَلْقَ وَلا تُرى، وَلا أَسْمَعُ لَکَ حَسیساً وَلا نَجْوى، عَزیزٌ عَلَىَّ أَنْ تُحیطَ بِکَ دُونَىِ الْبَلْوى، وَلا یَنالُکَ مِنّى ضَجیجٌ وَلا شَکْوى، بسیار سخت است بر من که خلق را همه ببینم و ترا نبینم و هیچ از تو صدایى حتى آهسته هم بگوش من نرسد. بسیار سخت است بر من بواسطه فراق تو؛ و اینکه تو به تنهایی گرفتار باشی و نالة من نیز به حضرتت نرسد و شکوه به تو نتوانم». دلتنگی منتظران برای امامشان همواره مطرح است و این امر در مرحله عمل و رفتار باید مطابق با تکلیف باشد.
این کارشناس علوم قرآنی نظام شیعه را ازنظر مبانی معرفتی موردبررسی قرارداد و افزود: ازنظر مبانی معرفتی، نظامی که شیعه دارد در دوران غیبت کبرا نظامی بسیار پویا است و با غیبت «امام زمان (عج)» وظیفه شیعیان تحت شعاع قرار نگرفته و ضعیف و یا به فراموشی سپرده نمیشود. از اینرو فقها مشخص کردند که شیعیان چگونه از انحرافات دور شوند و هرکس از یک مجتهد عادل که هم علم دارد و هم عدالت را داشته باشد تقلید کند.
وی تأکید کرد: نباید به دین بهگونهای نگاه کرد که آن را تنها به رابطه انسان و خداوند خلاصه کرد بلکه افراد در دین اسلام در همه ابعاد چه در عرصههای فرهنگی و اجتماعی و چه در عرصههای سیاسی باید با جامعه همراهی کنند و برگزاری نماز جمعه و شرکت در مراسم عبادی سیاسی یکی از نمودهای حضور مسلمانان بشمار میرود.
حسنزاده پیرامون آداب و اعمال روز جمعه برای مسلمانان خاطرنشان کرد: شرکت در مراسم عبادی سیاسی و برگزاری نماز روز جمعه از جمله اعمالی است که حتی در قرآن نیز بر آن تأکید شده است و از اهمیت بالایی برخوردار است، خداوند در «سوره جمعه» به هر آنچه شما را از نماز روز جمعه دور میکند تأکید دارد تا مؤمنان رستگار شوند، همچنین انجام غسل جمعه مورد تأکید است ذکر صلوات بر محمد بر آل محمد نیز عملی بوده که ثواب فراوانی را برای مؤمنان در بردارد.